Na Jižní Moravě vychovávají mistryně světa i vojáky

Na Jižní Moravě působí již řadu let sportovní klub Aerobic Professional, který je zaměřen převážně na sportovní, gymnastický a komerční aerobik, dále na pořádání sportovních a tréninkových setkání, mezinárodních kempů, kulturních akcí, závodů a školení. Tento klub je charakteristický tím, že po celý rok téměř každodenně připravuje mladé závodníky a budoucí úspěšné reprezentanty na jejich sportovní dráhu, ať už se odebírá později jakýmkoliv směrem. Sk Aerobic Professional vznikl za účelem podpory a rozvoje sportu, výchovy nových talentů a vytváření podmínek pro jejich kvalitní vzestup. Tato nová sportovní oblast začíná v posledních letech velmi progresivně pronikat i do podvědomí naší široké laické veřejnosti, přičemž v západní Evropě, zvláště v Německu, Anglii a Itálii patří aerobik již dávno mezi nejrozšířenější sporty vůbec. Tato činnost je samozřejmě velmi úzce spjata se zájmem masmédií a i na našich televizních obrazovkách se začíná aerobik objevovat stále častěji. Garantem sportovního klubu je Mgr. František Protivínský – trenér a zároveň otec jedné z nejúspěšnějších českých závodnic – Kateřiny Protivínské (1. místo MS Austrálie FISAF aj.).

Proto jsem byl potěšen nabídkou spolupráce při pořádání vlastního tábora pod hlavičkou Aerobic Professional. Poté již nic nebránilo, aby vznikla první Mise Commandos, společně s Aerobic Campem SK Aerobic Professional. Letošní rok jsme úspěšně završili její páté pokračování. Aerobic Camp není nutné představovat, protože se na něj sjíždějí již řadu let příznivci aerobiku z celé ČR. Pokusím se Vám však přiblížit bojovou misi Commandos.   

Tábor probíhal v rekreačním středisku BOROVINA. To je umístěno v borovém lese nad pravým břehem řeky Dyje, asi 200 m od Vranovské přehrady, v absolutně klidném prostředí, stranou od ruchu a shonu velkých rekreačních center. Poloha a vybavení střediska je přímo předurčena pro jakékoliv akce s dětskými kolektivy. Areál je celý oplocen, v noci osvětlen, uvnitř areálu je stylová restaurace (asi 60-80 míst) s TV, disco club (s kvalitní aparaturou), sportovní sál se zrcadly, klubovna (jídelna) s TV, videem a DVD, tenisové kurty, hřiště na volejbal a nohejbal – 2 s asfaltovým povrchem, 1 x travnatý povrch, dětské hřiště, táborové ohniště s lavičkami pro cca 100 osob a v neposlední řadě bazén 25 x 14 m a brouzdaliště se skluzavkou.

Pracuji jako člen elitního útvaru Policie ČR, proto je celý tábor veden v duchu speciálních jednotek. Je určen pro děti ve věku od 10-16 let. Cílem je vytrhnout děti ze stereotypu obyčejných dnů a prostřednictvím nevšedních zážitků a disciplíny v nich probudit týmového ducha, smysl pro fair-play, odvahu a kamarádství.     

V letošním roce mohli účastníci tábora na vlastní kůži zažít slaňování nad volnou hloubkou (15 m), bitvy v paintballu, „bojový“ skok do vody z mostu (5m), jízdu na čtyřkolkách, střelbu ze zbraní ZJ a plavení se na lodích po Dyji. Uvedené disciplíny byly předem velmi důkladně naplánovány, hlavní důraz byl kladen na bezpečnost účastníků.

Vzhledem k povaze a fyzické náročnosti akce jsme se snažili zajistit speciální stravovací režim. Ten spočíval v tom, že mezi snídaní a obědem a rovněž mezi obědem a večeří děti vždy dostávaly svačinu, která byla tvořena převážně ovocem a zeleninou, zřídka různou cereální stravou. Účastníkům tábora jsme také zajistili neomezený přístup k iontovým nápojům během celého dne.

Děti jsou po dobu celého tábora vedeny k disciplíně, tak trochu připomínající vojnu. To souvisí s včasnými nástupy, zdravením, rozcvičkou, úklidem chatek, ale i slušným chováním. Účastníci byli se všemi pravidly na začátku tábora seznámeni a jako formu „trestu“ za porušení některého z pravidel si zvolili dělání kliků, popř. dřepů, což se nám již v dřívější době velmi osvědčilo. Nejen, že si uvedené odsouhlasili sami jako tým, navíc to slouží k posílení jejich fyzické zdatnosti a užije se přitom spousta legrace.

Páteří celého pobytu však byly bojové sporty. Jejich prostřednictvím jsme se snažili nejenom účastníky naučit něco praktického, ale také budovat v nich duch fair-play. Měli možnost učit se od opravdových profesionálů – jak již členů zásahových jednotek, tak mistrů ČR v karate či boxu. V závěrečných zápasech o nejlepšího bojovníka v boxu a zápasu si mnozí sáhli až na úplné dno. Během bojů nedošlo k žádnému zranění a vše se neslo v přátelském duchu. Všechna jejich píle byla zúročena při závěrečném exhibičním vystoupení na konci tábora, kde byli odměněni velkým potleskem.

Nekonečné hodiny práce a příprav byly investovány do jednoho týdne, který mohu právem považovat za jedinečný, a troufám si říct i nejlepší v celorepublikové konkurenci, díky sportovnímu klubu Aerobic Professional Znojmo a rekreačnímu středisku Borovina se nám podařilo opět připravit akci, na kterou většina účastníků bude po celý život vzpomínat.

     

Autor: Aleš Protivínský

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/na-jizni-morave-vychovavaji-mistryne-sveta-i-vojaky/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.