Impuls je mistrem světa

Město Bohumín se pyšní úspěšnými tanečními soubory Radost a Impuls.  Jejich soubory čítají 150 tanečníků ve věku od 4 do 22 let. Soubor vznikl 30. listopadu 1982 jako pionýrský oddíl. Jméno RADOST mu dala zakladatelka souboru Zdeňka Cichá. V roce 1986 vzniká pro absolventy dětského souboru skupina IMPULS.

„Můžete nám říct o prvních úspěších tanečního souboru?“ Zeptala jsem se vedoucí TS Lenky Krčové. „První úspěch se objevil v podobě prvního místa v roce 1988, na soutěži „Děti, rytmus, tanec“ v Brně. V roce 1989 opakuje svůj úspěch a opět vítězí s tancem Světelný let. Od tohoto roku se drží soubor RADOST na špičce amatérských dětských tanečních kolektivů neuvěřitelných 20 let. Dalším úspěchem je získání hlavní ceny v roce 1992 na celostátní přehlídce Ministerstva kultury za tanec „S průšvihem“… V roce 1995 se účastní soubor poprvé Mistrovství Evropy ve Slovenii. Za formace 20.000 mil pod mořem a Šeherezáda získává 4. a 5. Místo.“

 

Byla jsem pozvána choreografkou Lenkou Brečkovou na trénink juniorů, kde jsem shlédla připravující choreografii na regionální soutěž v Ostravě, konanou 9. -10.04 2011. Už samotné rozcvičování a strečink mi připadalo zajímavé a pro mě osobně velmi fyzicky náročné. Viděla jsem v dětech úžasnou motivaci a nadšení, také jak by ne, když jejich výsledky jsou opravdu oceňovány a na svých kontech mají nejeden úspěch v soutěžích. „Ták holky na svá místa“. Zvolala choreografka Lenka. Hudba se začala rozléhat celým sálem. Každý pohyb je pečlivě proveden, ruce jsou napnuté jako struny a úsměvem při tom děvčata opravdu nešetří. S tancem jsou ale zatím na začátku a tak po chvíli hudba přestává hrát. Lenka vysvětluje kdo se kam přesune a začíná předvádět další

choreografii, kterou má předem připravenou. Kousíček po kousíčku jdou kupředu něčemu, co dává ve finále úžasný výsledek. Jsou to měsíce několika takových to tréninků a také tří denní soustředění.

Radost a Impuls jsou mnohonásobnými Mistry České republiky v disciplíně show Dance. Na svém kontě mají i tituly ze soutěží Mistrovství Evropy. Nikdo však netušil, že se Impuls stane v roce 2010 Mistrem světa v nejprestižnější kategorii velkých formací za tanec „A přece se točí – Galileo Galilei“. Zlaté vavříny získal Impuls vůbec poprvé. Tento titul doposud nevybojovala žádná taneční skupina v historii celé České republiky. „Mistři schovejte ty medaile do šuplíku a pojďte ještě více makat! Vyhrát je jednoduché, ale obhájit je dřina,“ vzkázala tanečníkům Impulsu trenérka Lenka Krčová, když se vrátili z Maďarska jako Mistři Evropy. A „Impulsáci“ si její slova vzali k srdci.

Autor:  Magdaléna Heczková

Použité zdroje:

www.bohumin.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/impuls-je-mistrem-sveta/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.