Bruntál – město mezi horami a vodou

Město Bruntál, jako jedno z našich nejstarších měst, založené kolem roku 1213, obklopené věncem vrchů sopečného původu leží v severovýchodní části České Republiky, v Moravskoslezském kraji. Počet obyvatel přesahuje 17 tisíc. Bruntál je vstupní branou do Jeseníků a toto pohoří i s nejvyšší moravskou horou Pradědem (1492 m n. m.) odkrývá svou krásu již při pohledu z města.

Praděd je nejvyšší hora Moravy a Slezska, svou majestátností symbolem Jeseníků i celého kraje. Je oblíbeným cílem turistů již od 2. poloviny 19. století. Při příznivých podmínkách lze z rozhledny spatřit Beskydy, Krkonoše, polské roviny i Vysoké Tatry.

Jen pět kilometrů od Bruntálu se nachází břeh největší  a nejmladší přehrady na Moravě a ve Slezsku – Slezská Harta www.slezska-harta.cz, která zaujímá rozlohu 870 ha. Pro polohu města  mezi jesenickým pohořím a přehradní nádrží je příznačný slogan „Bruntál – město mezi horami a vodou“  a také logo, které z něj vychází.

Vyhaslá sopka Uhlířský vrch je dominantou Bruntálu a je viditelná ze všech příjezdových cest do města. Raritou je čtyřřadá lipová alej, vysázená v 18.století podél příjezdové cesty až ke kostelu Panny Marie Pomocné. Cestu lemuje čtrnáct stojanů, na nichž byla umístěna jednotlivá zastavení Kristovy cesty.

Jedno z proslulých míst, které se nachází nedaleko města je Karlova Studánka, která leží uprostřed hlubokých lesů. Je známa svými klimatickými lázněmi a nejlepší čistotou ovzduší v ČR. Prameny železité kyselky jsou známé od poloviny 16.století. Soubor dřevěné lázeňské architektury, léčivé prameny a geologická expozice patří k nejkrásnějším místům v Jeseníkách, proto doporučuji shlédnout toto ojedinělé místo.

Nejvýznamnější památkou je Bruntálský zámek, který vznikl ve 2. polovině 16. století, nacházející se v centru města. Dnes je sídlem regionálního muzea, jsou zde muzejní expozice a výstavní síně a konají se  kulturní a společenské akce. Mezi další významné historické památky patří  Gabrielův dům, Sloup sv. Trojice, Farní kostel Nanebevzetí P. Marie, Společenský dům, kostel Církve československé husitské, Petrinum a mnohé další.

V poslední době procházel Bruntál rozsáhlými rekonstrukcemi. Bylo nově zrekonstruované Náměstí Míru, Zámecké náměstí, městský park nebo Společenský dům. Mezi nejvýznamnější rekonstrukce ovšem patří Wellness centrum Bruntál. Rekonstrukce bazénu a jeho přestavba na moderní wellness centrum byla zahájena v březnu loňského roku. Městu Bruntál se na realizaci akce za přibližně sto čtyřicet milionů korun podařilo získat dotaci z fondů EU. Wellness centrum bylo slavnostně otevřeno 20. dubna 2010.

Město samotné má příznivé podmínky pro sport, turistiku i lyžování. Nabízí lyžařský vlek a běžecké tratě na Uhlířském vrchu, umělou ledovou plochu, sportovní centrum s bowlingem, squashem a kuželkami, tenisové kurty, sportovní halu a také vyznačené cyklotrasy a turistické trasy. K dispozici jsou i fitcentra a solná jeskyně. K hlavním sportům města je fotbal, zmiňované sjezdové lyžování. Je zde i oddíl karate a bojových sportů, sportovní střelby a volejbalu.

Bruntál je ideálním místem pro rekreaci. Nabízí zdravé a klidné prostředí, zachovalou krajinu, ale také množství kulturních a sportovních aktivit.

Autor: Kateřina Bösová

Použité zdroje:

1/  http://www.mubruntal.cz

2/ Hodaň, B., Dohnal, T.: Rekreologie. UP Olomouc, 2008

3/ David, P., Soukup, V.: Velká turistická encyklopedie. Euromedia Group, k.s., 2009

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/bruntal-mesto-mezi-horami-a-vodou/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.