Titul „Cyklozaměstnavatel roku 2013“ získala v Praze Zentiva

PRAHA – Titul „Cyklozaměstnavatel roku 2013“ získal v Praze výrobce léčiv Zentiva. Druhé a třetí místo zaujaly banky ČSOB a Česká spořitelna. Iniciativa Auto*Mat vyhlásila také vítěze dalších soutěžních kategorií kampaně Do práce na kole. Jako nejkreativnější byl oceněn tým knihovníků a knihovnic Národní technické knihovny za podařený blog. Účastníci a účastnice kampaně také dokumentovali největší pražské dopravní absurdity. Odborná komise vyhodnotila jako nejbizarnější místo křižovatku, kde je přímo uprostřed cyklistického pruhu nebezpečný kanál.

„Loni mohli účastníci navrhovat opatření pro podporu cyklistické dopravy. Protože letos se podpora jízdních kol ze strany magistrátu zastavila, zavedli jsme novou soutěž o největší dopravní absurditu Prahy. Věříme, že problémů, na které lidé upozornili, se chopí úředníci a brzy se je podaří vyřešit,“ doufá manažerka kampaně Do práce na kole Iva Nevečeřalová.

Dušan Křížan, který nominoval vítěznou dopravní bizarnost, dostal jako odměnu unikátní švédský cykloairbag Helmu Hövding. Cenu věnovalo Velvyslanectví Švédského království. „Helma vypadá jako nenápadný límeček, ale při nárazu se změní v obří airbag a ochrání vás zaručeně i před tou největší dopravní absurditou,“ řekla radová švédské ambasády Birgitta Olofsson.

„Firma nám poskytuje skvělé podmínky pro dojíždění do práce na kole. V práci máme sprchy, stojany a letos jsme dostali i cyklistické vesty,“ pochvaluje si Daniel Pěček z Firmy Zentiva, která získala titul Cyklozaměstnavatel roku 2013. Společnost bude moci tento titul používat do června příštího roku na svých propagačních materiálech, a to včetně speciálního loga.

Cenou pro členy nejkreativnějších týmů jsou potahy na sedla Retart, designové legíny Young Primitive, designové tašky Morrows a obaly na tablety. Z účastníků z celé republiky, kteří jezdili do práce na kole alespoň třetinu soutěžních dní, byla vylosována Marcela Fuchsová. Od AGM Travel získá desetidenní zájezd na jachtě s možností cyklovyjížděk po ostrovech Dalmácie.

„Větší radost než počet ujetých kilometrů nám dělá, že stovky lidí přesedly z automobilu a začaly používat na cesty do práce bicykl. V moderních metropolích Evropy už auto není v módě, naopak kola jsou čím dál populárnější,“ hodnotí letošní ročník soutěže Iva Nevečeřalová z iniciativy Auto*Mat. Připomněla, že letos se kampaň Do práce na kole rozšířila už do jedenácti českých a moravských měst, zatímco loni se jezdilo jen ve čtyřech.

Společenský večer s vyhlášením vítězů a vítězek soutěže proběhl na terasách Garáží Slovan mezi rameny severojižní magistrály. O zábavu se postarali moderátor Ladislav Čumba, Kid Dynamite a DJ Country Boy. Účastníci mohli také závodit na cyklistických trenažérech Goldsprint. Netradiční místo vybrali organizátoři záměrně. „Praha trpí automobilovým provozem. Pokud bychom si zvykli více se pohybovat vlastní silou, bude se nám ve městě lépe dýchat a v ulicích lépe žít,“ vysvětlil Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat, která dlouhodobě usiluje o zklidnění severojižní magistrály.

Letos jezdily Do práce na kole bezmála čtyři tisíce zaměstnanců 776 firem z jedenácti českých a moravských měst. Dohromady během soutěžního měsíce najezdili skoro milion kilometrů. Slavnostní vyhlašování vítězů jednotlivých kategorií probíhá v těchto dnech také v Brně, Liberci, Jihlavě, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Uherském Hradišti a v Ústí nad Labem.

Přílohy:

1) Fotogalerie z večírku: http://media.auto-mat.cz/Rok-2013/Do-pr-ce-na-kole-2013/Vyhl-en-Praha

2) Kampaň Do práce na kole: http://dopracenakole.net

3) Zaměstnanci najezdili na kole milion kilometrů a ušetřili sto tun CO2

4) Vítězové jednotlivých soutěžních kategorií v jednotlivých městech

5) Cyklozaměstnavatel roku 2012 v Praze

1. místo: Zentiva
2. místo: ČSOB
3. místo: Česká spořitelna

6) Cyklozaměstnavatelé roku v dalších městech

Brno: Y Soft Corporation
Jihlava: BOSCH
Liberec a Jablonec: Fehrer Liberec
Olomouc: Farmak
Plzeň: Kontron

7) Kreativní kategorie

1. cena: tým Knihokol z Národní technické knihovny za vyvedený blog „Knihokol“

„Od začátku jsme věděli, že nebudeme jezdit na výkonnost, a tak jsme se snažili v kreativní kategorii. Blog jsme si začali psát pro radost, ale překvapilo nás, že si našel dost čtenářů, a tak budeme příspěvky psát dál a jezdit na kole taky. Blog jsme psali dohromady, a tím nás soutěž dost stmelila.“

2. cena: tým Hi-rollers z jazykové školy Presto za blog Prestohirollers

3. cena: tým Bakelitové pojivo z firmy Deltaplan za tématické video o šlapání

8) Soutěž o největší dopravní absurditu

1. místo: Cyklisti, šup do kanálu

Fotografie zachycuje cyklopruh, který náhle končí kanálem a dál nepokračuje.

Dušan Křížan: „Pro mě je kolo dopravním prostředkem, jezdím pravidelně. Překvapilo mě, že na nedávno postavené cyklostezce zapomněli na absurdní detail a mříž od kanálu dali ve směru jízdy. Měl jsem tento nápad v hlavě už déle, a tak jsem příspěvek do soutěže přihlásil.“

2. – 3. místo: Překážková dráha v Podbabě

Na cyklostezce A1 v Podbabě je zřejmě povolen pouze slalom nebo šplh. Přímo uprostřed stezky jsou nebezpečně osazeny sloupy osvětlení a dopravního značení.

Ondřej Zeman

2. – 3. místo: Kličkování po Malé Straně

Povolený průjezd cyklistů je po ulicích Malé Strany směrem ke Kampě veden nelogicky. Místo, aby cesta vedla přímo, je nutné zbytečně objet několik bloků – nebo porušit dopravní předpisy.

Aleš Jirásek: „Jezdím do práce na kole a na mé trase se setkávám s jedním absurdním místem. Místo, aby se dalo jet tou nejpřirozenější cestou, musím nesmyslně kličkovat. Všichni si tedy krátí cestu proti předpisům. Ideální by bylo udělat na mé trase obousměrku pro cyklisty, pak by byla cesta do práce mnohem jednodušší.“

Fotografie největších dopravních absurdit Prahy jsou dostupné na webu

9) Nejvtipnější hláška

(Soutěž o nejvtipnější facebookový cover s důvodem, proč člověk šlape.)

1. cena: Vojtěch Pohl z Liberce: „Šlapu nejdál co to jde“

2. cena: Pavel Šmerda z Liberce: „Hodně píchám, ale pořád šlapu“

3. cena: Kateřina Kamrádková z Prahy: „Šlapu autům na paty“

10) Výherci dalších kategorií (losováním)

Výkonnost
1. místo: Bohdan Koverdynský
2. místo: Jan Švec
3. místo: Karel Toufar

Pravidelnost (Praha)
1. cena: Jan Mizera (jako cenu získal městské kolo Kellys)

Celonárodní cena za pravidelnost
Marcela Fuchsová (vyhrála zájezd na jachtě od firmy AGM Travel)

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/06/titul-cyklozamestnavatel-roku-2013-ziskala-v-praze-zentiva/