Tři sta dětí vyrazí na pražskou školní cyklojízdu

PRAHA – Bezmála tři stovky žáků prvního stupně očekávají organizátoři na zítřejší pražské školní cyklojízdě. Pořádá ji Základní škola Dr. E. Beneše v Čakovicích ve spolupráci s iniciativou Auto*Mat. Děti pojedou ze školy do lesoparku, kde se budou plnit úkoly související s dopravní tématikou. Cyklojízda si klade za cíl posilovat u dětí vztah k cestování bez auta a zlepšit jejich bezpečné chování v dopravě.

„Naše škola získala před čtyřmi lety svůj první titul Ekoškola. Protože jedním z témat naší výuky je i šetrná doprava, rozhodli jsme se letos již podruhé uspořádat školní cyklojízdu,“ říká učitelka ze Základní školy Dr. E. Beneše Dagmar Holubová.

„Žáci pojedou v určených skupinách od školy do blízkého lesoparku mezi městskými částmi Kbely a Letňany. Tam budou během dopoledne plnit úkoly související s pravidly silničního provozu, bezpečností a samozřejmě s ekologičností různých druhů dopravy. Děti, které nemají kolo nebo na něm nemohou přijet, si část trasy projdou pěšky,“ popsala průběh akce učitelka Holubová. Podle jejích informací se k cyklojízdě přihlásilo 286 dětí, dalších 166 žáků chce jít pěšky.

S organizací školní cyklojízdy pomáhá iniciativa Auto*Mat, která má s podobným typem akcí mnohaleté zkušenosti. „Naši dobrovolníci budou dětem pomáhat bezpečně překonávat křižovatky a další riziková místa. Zapojí se také do praktické výuky přímo v cíli jízdy,“ potvrdila koordinátorka cyklojízdy z iniciativy Auto*Mat Julie Kárová.

Cyklojízda pražských škol probíhá v rámci vzdělávacího projektu iniciativy Auto*Mat „Udržitelně do školy“. V něm se žáci, studenti i jejich učitelé a učitelky věnují udržitelné mobilitě, získávají praktické dopravní návyky a podílí se na zklidňování dopravy v okolí škol.

Od roku 2010 prošlo zážitkovým vzdělávacím programem Auto*Matu přes sedm tisíc žáků a studentů z asi sto padesáti základních a středních škol. Auto*Mat vyškolil více než sto učitelů a učitelek. Nejpopulárnější součástí vzdělávacího programu jsou školní cyklojízdy, kterých za poslední tři roky proběhlo více než deset.

Pražská školní cyklojízda se koná v úterý 11. června 2013 od 8 do 13 hodin. Vyráží se z parkoviště před Základní školou Dr. E. Beneše v Čakovicích (nám. Jiřího Berana 50). Akce bude zajímavá pro fotografy a kameramany.


Fotografie z velké studentské cyklojízdy 2012


Projekt iniciativy Auto*Mat „Udržitelně do školy“

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2013/06/tri-sta-deti-vyrazi-na-prazskou-skolni-cyklojizdu/