Olomouc a in-line bruslení

Bruslení v létě bylo ještě před pár léty jenom málo známou zábavou. Dnes však je bruslení v letních měsících regulérním sportem. Jde o pohyb na čerstvém vzduchu, v přírodě a proto na in linech potkáváme lidi všeho věku a to od předškoláků přes maminky s kočárky až po aktivní důchodce.

Proč tomu tak je?

In Line je skvělá sportovní zábava, přináší odpočinek, pročištění mysli, adrenalinový zážitek, má pozitivní vliv na zdraví.

Bruslení pozitivně ovlivňuje aerobní zdatnost, posiluje kardiovaskulární i respirační systém, dochází při něm k posilování stehenních a hýžďových svalů. Aktivním zapojením rukou při bruslení jsou posilovány i svaly zádové a to především vzpřimovač trupu a sval trapézový.

In Line je srovnáván s cyklistikou, na rozdíl od ní však zapojuje více svalových skupin těla.

In Line  bruslení je cenově dostupné, dá se naučit i bez pouček a technik a můžete se  naučit jezdit v relativně krátkém čase. Je jenom si najít vhodnou bruslařskou trasu.

V Olomouci je velké množství parků, jsou rozsáhlé a přístupné všem. Z kteréhokoli místa ve městě jste u parku do deseti minut. V parcích je mnoho asfaltových cest, které jsou vhodné pro In Line bruslení. Bruslení v parku má jen jednu nevýhodu. Musíte se dělit o místo s chodci a cyklisty. Proto se bruslení v městských parcích stává někdy docela adrenalinovým sportem první kategorie.

Jiné je to na okraji Olomouce – Chvalkovicích. Tam v místech od pevnůstky po vodárenské zařízení v Černovírském lese vznikla „divoká“ In Line stezka s dobrým povrchem, vhodným pro bruslení. Výhodou je, že město na jejím začátku ( u pevnůstky ) zbudovalo parkoviště a vybavilo jej stacionářem k odpočinku. Nevýhodou je, že trasa vede z jedné poloviny lese a ten při dokvetu stromů nebo dešti vytváří na asfaltovém povrchu kluzkou vrstvu,  pro bruslící zcela nebezpečnou až nevhodnou.

Ve Chvalkovicích  mohou bruslaři najít i druhou trasu. Jedná se o cyklostezku, začínající u domova důchodců a končící v Samotiškách. Tato trasa není tak frekventovaná jako dvě předešlé. Je tomu tak proto, že není tak dostupná. Dá se k ní dojet autobusem, ale osobní auta zde mají jen malou možnost parkování, nedá se tady ani odpočívat na lavičce. Ty tu nejsou.

Velkou radost budou mít In Line bruslaři už na konci letošních prázdnin.V Olomouci na tak zvaných Hejčínských lukách se začíná budovat nový In Line okruh o celkové délce více než tří kilometrů. Okruh bude dostupný ze dvou stran a to z nového parkoviště u černovírského mostu a nebo z Břetislavovy ulice v Řepčíně, rovněž z nového parkoviště. In Line stezka bude vybavena i odpočívadlem.

Autor: Jaromír Skařupa

Zdroj: fotografie- olomoucky.denik.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/05/olomouc-a-in-line-brusleni/

1 komentář

    • Katarína Sobolová on 29.5.2013 at 10:53
    • Reakce

    Ako milovníčku in-line korčuľovania ma tento článok potešil.Musím sa priznať,že ma prekvapilo to,že v zrovnaní s cyklistikou je pri korčuľovaní zapojených viac svalových skupín,doteraz som bola opačného názoru.:)…Som rada,že in-line korčuľovanie sa stáva stále častejšou aktivitou,ktorú ľudia využívajú pri trávení svojho voľného času.Z vlastnej skúsenosti viem,že je to úžasný relax,adrenalín a ešte aj napomáha pri formovaní postavy. Taktiež bolo pre mňa zaujímavé dozvedieť sa o trasách v Olomouci,dúfam,že budem možnosť niekedy ich na in-linach prejsť.:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.