Velká jarní cyklovýzva

Včerejší cyklojízda proběhla s nadmíru hojnou účastí, odhaduje se až pět tisíc účastníků. Auto*Mat a Cyklojízdy.cz sbírají vaše dojmy, odkazy na fotografie a videa. Fotky, videa, komentáře, dojmy posílejte Anně Strejcové (anna.strejcova@auto-mat.cz).

Naše výzva

Vy se nyní jistě ptáte, kdy se podobná událost uskuteční příště. Nejprve bychom vás však chtěli o něco malého požádat my. Děkujeme, že jste pomáhali s organizací, zvali své známé, zaregistrovali se do kampaně Do práce na kole, či přispěli finančně na organizaci tak velké akce. Konečný výsledek je společným dílem nás všech. Energie, čas a peníze investované do organizace cyklojízd, jak víte, nejsou vynakládané jen pro kouzlo okamžiku. Cílem celého úsilí je, aby se podařilo čím dál více lidem zprostředkovat zkušenost s dopravou po městě na kole. S městotvornou formou dopravy, která i v Praze má své místo, jen ještě zdaleka není využit její potenciál. Tento potenciál můžeme nejlépe naplňovat sami. Udělejme si tedy osobní výzvu: Zkusme třeba byť jen během prvního květnového týdne použít pro maximum cest po Praze jízdní kolo. Do práce, na nákup, domů, do školy, za přáteli, kamkoliv… Není to řešení pro všechny situace, tisíce lidí tak ale v Praze funguje už dnes. Kolo není dogma. Dá se kombinovat s MHD, chůzí, přímá trasa nemusí být nejrychlejší. Nikdo také netvrdí, že lidé z Auto*Matu nikdy nepoužijí auto, či jiný způsob dopravy. Jde nám hlavně o vyváženost poměru mezi užitkem a vlivem jednotlivých způsobů dopravy na okolí. Při mnoha běžných cestách to na kole zvládnete bez problému a ještě ušetříte čas (strávený jinak v zácpě, ať už sedíte v autě, či v tramvaji beznadějně uvízlé na nábřeží, či čekáním na zastávce na noční spoj). Na webu Prahou na kole můžete najít praktické rady jak na to.

Příště na Jižní Město

Pražské cyklojízdy se jezdí zpravidla každý třetí čtvrtek v měsíci od 18:00 z náměstí Jiřího z Poděbrad. Letos už proběhla Lednová vzpomínková, Únorová saunovací a Březnová s vyvážením Mo(to)rany. Květnová cyklojízda připadá na čtvrtek 19.května. Jejím cílem bude trochu netradičně Jižní město, kde se koná rozhodně netradiční týdenní festival věnovaný životu lidem a umění ve veřejnému prostoru: Street for Art.

Cyklojízda bude jednou ze součástí zahajovacího večera festivalu, během kterého se chystá speciální vydání Pecha Kucha night zaměřené na „veřejný prostor ve veřejném prostoru“. Následně bude večer pokračovat afterparty s DJem. Cyklojízdy jsou společenskou událostí, oslavou jízdy na kole ve městě a vůbec městského života. Detailnější informace o květnové cyklojízdě se zde objeví až to bude aktuální. Informace o festivalu Street for Art z produkce Kulturního centra Zahrada se budou objevovat zde. Pro případný návrat na větší vzdálenost lze použít blízkou stanici metra Opatov. Přeprava kol je na zadní plošině všech vagonů zdarma.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/velka-jarni-cyklovyzva/