ZOO Ostrava čeká sloní přírůstky

 V tomto týdnu jsem navštívila s dětmi zájmového kroužku ,který pracuje při Středisku přírodovědy v Ostravě , opět ostravskou  zoologickou zahradu.Jsme tam v tomto měsíci již asi po šesté a chodíme tam velice rádi a nyní vždy s velkým napětím. V Zoo Ostrava totiž čekají každým dnem narození mláďat od dvou sloních samiček  ,Vishes a Johti.

Nejen pro naše zvědavé děti, ale pro celé město je to očekávaná velká událost. Nový sloní pavilon v Ostravě byl otevřen v roce 2004  , stál 85 milionů korun a odpovídá nejpřísnějším kritériím pro chov těchto zvířat v zajetí. Ostravská zoologická zahrada chová slony s přestávkami už od roku 1956. Sloni indičtí patří k velice ohroženým druhům a ve volné přírodě jich žije maximálně 55 tisíc. V České republice se zatím nenarodilo živé mládě a proto i v tomto novém pavilonu se chystají hodně nových věcí, které jsou nutné pro úspěšný průběh porodu a odchovu mláďat.

Na místě jsme se zeptali ošetřovatele slonů ostravské ZOO Pavla Zvolánka ,který nám řekl: „ Nejen pavilon,ale i my ošetřovatelé jsme se museli hodně nových věcí  naučit na stážích v zahraničních zoo, zejména v Německu, kde mají s porody slonů velké zkušenosti “.

Termín porodu je stanovený na březen 2011, ale může nastat i o hodně  dříve. Slonice jsou proto již od poloviny prosince 2010 monitorovány 24 hodin denně a neustále je přítomen jeden z ošetřovatelů. Na příchod slůňat jsou provedeny úpravy výběhu, protože se říká, že sloní mláďata jsou schopna podlézt vše, co je vyšší než 40 cm a přelézt ,co je nižší než 80 cm. Podle těchto kriterií se upravily výběhy,aby třeba slůňata někam nemohly spadnout , ale zároveň musí zábrany odolat i dospělým slonům.

Narozené mláďata slonů indických bývají po narození metr vysoká a váří kolem sta kilogramů. U každé slonice se předpokládá jiný průběh porodu i následné chování. Samice Johti  je zvyklá na přímy kontakt s lidmi ,nyní jsou to ošetřovatelé,protože 15 let vystupovala v cirkuse.

Mladší samice Vishesh je prvorodička a bude ve výběhu z nejstarší slonicí Suseelou, která dlouho pobývala ve volné přírodě a několik porodů jistě zažila a proto se předpokládá, že bude Vishesh nápomocná.Zde příma přítomnost ošetřovatele není zřejmě možná.      

U většiny slonic se může také ihned po porodu objevit takzvaný porodní afekt, kdy je slonice schopna své mládě i zabít.Během dvaceti až třiceti sekund po porodu se tedy doporučuje mládě  odtáhnout od matky .Poté,až se zklidní,k ní můžeme zase slůně vrátit.Co se týká péče o mláďata,sloni jsou stádová zvířata  a ve volné přírodě jsou schopni se starat i o cizí mládě. V podmínkách zoo  bývá zařazení mláděte   složitejší a může se stát, že ho ostatní mezi sebe nepříjmou.

A jak dopadla naše poslední návštěva v ZOO ?

Děti dlouhou chvíli  slony tiše pozorovaly a měly za úkol přemýšlet, jaké jména by se pro nová slůňata hodila. Mají pak  všechny nápady  napsat , poslat do ZOO a tam budou zapsány do sloního deníčku. Všechny děti přejí sloním maminkám hodně štěstí, jehož  jsou sloni častým  symbolem a za týden zase na viděnou. Možná už budou mláďata  nebo čekání bude zase o kousek kratší.

Jestli jste z bližší okolí nebo máte chuť na krásný výlet , hlavně děti to ocení, přijeďte se podívat.

A pokud máte zájem o nejnovější novinky ze sloního deníku, tak sledujte internetové stránky  www.zoo-ostrava.cz  .

Autor :  Kateřina Smičková

Použité zdroje:

Internetové stránky ZOO Ostrava

Moravskoslezký deník – redakce

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/zoo-ostrava-ceka-sloni-prirustky/

1 komentář

    • Jiří Komárek on 21.5.2013 at 11:35
    • Reakce

    Jsem rád, že zoo v Ostravě má takovou radostnou zprávu. Díky těmto novým přírustkům stoupne zájem návštěvníků nejen o slony, ale i o jiná zvířata a budou si moci na chvíli odpočinout od denního režimu a příjemně strávit čas s rodinou či přáteli v zoo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.