Sportovní ostrov Ludvíka Daňka

Sportovně – relaxační areál se nachází v moderním městě Blansko, v srdci krásné přírody, které bývá často nazývanou bránou Moravského krasu. Zejména díky své výjimečné poloze v blízkosti unikátních krasových jevů – propasti Macochy, Punkevních jeskyní s romantickou plavbou po podzemní říčce Punkvě. Je obklopeno malebnou přírodou, která je protkána sítí turistických i cykloturistických tras. Blansko samotné je ale především moderním městem nejen se zajímavou historií, ale také s bohatým kulturním životem, dokonalým sportovním zázemí pro všechny druhy rekreačních sportů, která z něj dělá ideální místo pro rodinné výlety či strávení dovolené. Blansko nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům natolik bohaté možnosti sportovního využití, že se mu právem přezdívá „město sportu“. Ať už jste tedy vyznavači sportování závodního nebo jen rekreačního, ať preferujete sporty sálové nebo pod širým nebem. Pak vězte, že Blansko má vám všem opravdu co nabídnout.

 

Sportovní ostrov Ludvíka Daňka zahrnuje ubytování, restauraci, zimní stadion, aquapark, tělocvičnu, fotbalové hřiště, atletickou dráhu, baseballové hřiště, volejbalové kurty, krytý bazén, relaxační centrum, posilovny, tenisové kurty, beach – volejbalové hřiště, skatepark, spinning, cross-terény, in-line stezku, školící střed a nově otevřené polárium.     

       V roce 2005 v rámci oslav 100. výročí povýšení Blanska na město se docílilo přejmenování  sportovišť na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka.

     

 

  Ludvík Daněk se řadí bezpochyby  mezi největší české diskařské osobnosti. Narodil se na Tři krále v roce 1937 v Hořicích u Blanska. Byl to československý atlet, olympijský vítěz, mnohonásobný československý reprezentant a světový rekordman v hodu diskem.

       Sportovně – relaxační areál se nachází ve vzdálenosti cca 5 min od centra okresního města Blansko.

Všechna sportoviště jsou umístěna v těsné blízkosti a lze tedy bez problémů kombinovat jejich využití ve velmi krátkém časovém intervalu.

Bezpečnost, zejména malých sportovců je na prvním místě. Celý areál se nachází na pozemku, který je s obou stran ohraničený řekou Svitavou. Je tedy oddělen od okolního dopravního provozu a ruchu města Blanska a skýtá velmi klidné prostředí i přes to, že do centra města je to pouhých 5 minut chůze. Prostředí Sportovního ostrova je nepřetržitě monitorován Městským kamerovým systémem.

Nově vybudovaná ubytovna má kapacitu 64 lůžek+dva pokoje pro invalidy. Součástí ubytovny je restaurace s kapacitou devadesáti míst, součástí je i velká letní zahrádka. Ubytovací kapacity využívají především návštěvníci sportovního ostrova, sportovní kluby, ale i turisté. Ze sportovního ostrova Ludvíka Daňka se stal, díky ubytovně, sportovní areál s kompletním zázemím. Nově dokončený zimní stadion pojme 2OOO diváků. Ledová plocha je v provozu od července do března. V době, kdy není v provozu ledová plocha, je za účelem celoročního využití objektu instalována nejnovější umělá plocha. Využívá se na sportovní účely, ale i na pořádání různých kulturních a společenských akcí.

 Taktéž nově vybudovaný aquapark se chlubí nejrůznějšími atrakcemi jak pro dospělé, tak pro děti. A voda? Tak ta je samozřejmě vyhřívaná.

 

Sportovní víceúčelová hala pojme 400 diváků. Součástí sportovní haly je spining s 20 originálními spiningovými koly a profesionální trenéři samozřejmostí. Součástí fotbalového hřiště je pro běžce nově vybudovaná tartanová atletická dráha. Součástí sportovně relaxačního areálu je i moderně vybudovaný baseballový areál. Dále pro vyznavače volejbalu nám osazuje areál dva antukové kurty u tělocvičny a komu nesvědčí antuka, máme tu dvě beach – volejbalové hřiště v areálu aquaparku.

     Příznivci tenisu s pěticí výborně udržovaných, kompletně vybavených antukových kurtů určitě uspokojí své potřeby.

Pro vyznavače extrémních sportů zde najdeme skatepark, jak pro kolečkové brusle, skateboardy tak kola. Asfaltový povrch je vybaven originálními prvky rampy, zábradlí atp.  Součástí našeho areálu jsou i dvě posilovny. Posilovna v suterénu víceúčelové haly má více než 35 posilovacích strojů včetně příslušenství. Posilovna v objektu krytých lázní je vybavena barem s občerstvením a výživovými doplňky. Je vybavena více než 35 posilovacími stroji včetně ortopedů, eliptikalů atp. A pro ty, komu posilovna nestačila je možný přímý vstup z posilovny přímo do krytého bazénu. Sprchy a šatny jsou samostatně.V objektu krytých lázní se nachází tzv. relaxační centrum, součástí tohoto centra je masážní whirlpool s teplotou vody 36 stupňů celsia a rehabilitační bazén s teplotou vody 33 stupňů celsia, je vybaven protiproudem a mimoúrovňovými vodními masážními tryskami. Dále tu najdeme finskou saunu a infrasaunu. Součástí celého centra je také odpočívárna s příjemným prostředím a občerstvením. Celé relaxační centrum doplňují masáže a solárium.

 Krytý plavecký bazén má šest plaveckých drah, skokanské můstky a pohyblivé dno, které umožňuje volbu hloubky. V létě je krytý bazén propojen aquaparkem přes venkovní terasu.

 Příznivci bicyklů a kolečkových bruslí mohou využít blanské cyklostezky. Úseky C, D, E budou společně s úsekem A tvořit okruh téměř kolem celého ostrova. Příznivci in-line bruslení s oblibou využívají asfaltového úseku B a A. Celkové náklady stavby – 7,0 mil. Kč. Město Blansko obdrželo dotaci z Regionálního operačního programu  NUTS II  Jihovýchod ve výši cca 6 mil. Kč a rozpočtu jihomoravského kraje cca 0,5 mil. Kč.

 

     Jedinečnou nabídkou sportovního areálu je nově zrealizovaná kryoterapie Zdraví a krása při mínus 150°C. Kryoterapie je jedinečná metoda nejen pro všechny aktivní sportovce, kterým pomáhá při prevenci a rehabilitaci nejrůznějších sportovních úrazů, jako jsou třeba natažené nebo natržené svaly a postižení kloubních chrupavek nosných kloubů.

  Součástí celého areálu je i školící středisko, vybavené pro účely školení a jiných společenských akcí, videoprojekce atp. Toto středisko se nachází v objektu zimního stadionu a s prostorami ubytovny a restaurace budou zpřístupněny chodbou. Kapacita přes 40 míst pro posluchače.Ve vzdálenosti cca 1 km od centra areálu se nacházejí přírodní cross terény. Prudké kopce tzv. pahorky, i pozvolnější terén.

Autor:  Tadeáš Ševčík 

Zdroje:

http://www.kryoblansko.cz/

http://www.osobnosti.cz/ludvik-danek.php

http://www.jizni-morava.cz/?tpl=42&typ=1&id=1818

http://www.sluzby-blansko.cz/index.html

Blansko-turistický průvodce Kuřera J., Hejčová M.,Ladičková H., Kaňa J., Nečasová E. Grafex, 2010

Zpravodaj města Blanska 2007 č. 12., 2009 č. 6., 2009 č. 15., 2008 č. 2., 2007 č. 2.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/sportovni-ostrov-ludvika-danka/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.