Prostějov – město sportu zaslíbené

Město Prostějov je součástí Olomouckého kraje. Leží v severní části Hornomoravského úvalu, na úpatí Prostějovské pahorkatiny, ve východní části České republiky.

První zmínky o Prostějovu, který je nazýván Hanáckým Jeruzalémem, jsou z první poloviny 12. století. Dnešní historické jádro města je vyhlášenou památkovou zónou.

Velký věhlas získávají v poslední době i úspěchy sportovců, kteří jsou registrováni v prostějovských klubech. Snad i proto se nejvyšší představitelé města netají oficiálním sloganem – Prostějov město sportu.

Z pohledu sportovního fanouška, ale i rekreačního sportovce se zdají možnosti místního obyvatelstva na padesátitisícové město takřka neomezené. Nejkomplexnější nabídku sportovního vyžití nabízí hotel Tennis Club, v němž je veřejnosti k dispozici například 20 venkovních a tři kryté tenisové kurty, tři badmintonové a stejný počet krytých squashových kurtů, bowlingová dráha, bazén, sauna a profesionálně vybavené fitness centrum.

  

Milovníky bruslení pak jistě uspokojí ledová plocha místní víceúčelové haly-Zimního stadionu, v jejímž rozpisu najdete týdně minimálně šest hodin vyhrazených pro veřejnost.

  

Lidé, kteří se zase rádi ponoří do bazénu využívají v hojné míře nabídky Městských lázní, kde je k dispozici pětadvacetimetrový bazén, sauna, pára, infrasauna a solárium. Využít lze i nabídky masáží. V letních měsících je pak v plném provozu Aquapark, v jehož areálu jsou čtyři velké bazény, dva tobogány, dvě skluzavky, dětská hřiště, antukový kurt na volejbal, pingpongové stoly, hřiště na petanque nebo pískový kurt na plážový fotbal nebo volejbal.

  

Rovinatá poloha Prostějova pak přímo vybízí k tzv. kolečkovým aktivitám. Samotné město je přímo protkáno nekonečnou sítí cyklostezek, které vedou až do okolních přilehlých obcí. Na kole nebo kolečkových bruslích, se tak dá dojet například do Kostelce na Hané, Smržic nebo Bedihoště.

Radnice vůbec v posledních letech investicemi do sportovních zařízení nešetří. Například v uplynulém roce vyrostl za Olomouckou ulicí fotbalový areál s novými šatnami, garážemi a hřištěm s umělým povrchem. Rekonstrukci pak prodělala hala Sportcentra-DDM, ve které hrají svá mistrovská utkání prvoligové celky basketbalistů a volejbalistek. Na území města je také hokejbalové hřiště splňující ty nejvyšší parametry nebo atletický stadion s tartanovou dráhou a doskočištěm pro skok vysoký.

 

Co se týká pasivního sportu, nabídka je na město okresní velikosti také více než bohatá. Z týmových sportů jsou na nejvyšší úrovni volejbalistky VK Modřanská, které v uplynulých letech uzmuly dvakrát tuzemský mistrovský titul. Vysokou úroveň zaručují i basketbalisté, kteří se v uplynulém ročníku dokázali dostat do finále české nejvyšší soutěže. Několikanásobným mistrem republiky jsou pak tenisové výběry TK Agrofert, jejichž hlavní tváří je světoznámý Tomáš Berdych. Na tenisová klání té nejvyšší úrovně v podobě mužského turnaje Czech Open, která se konají právě v Prostějově, si také každoročně najdou cestu tisíce diváků. Nejpopulárnějším sportem, co se týká návštěvnosti je pak bezesporu jeden z národních sportů – lední hokej. Přestože se v současnosti prostějovští hokejisté „plácají“ až ve třetí nejvyšší soutěži, návštěvnost jejich utkání se v průměru pohybuje okolo 1500 na jedno utkání! Posledním do mozaiky tzv. ostře sledovaných je box. Místní rohovníci se těší obrovské podpoře a každoročně bojují o ty nejvyšší republikové mety.

Celkově se tedy zdá, že slogan hlásaný radnicí je pravdivý. Sportovní vyžití v Prostějově má vskutku šířku, se kterou se mohou města srovnatelné velikosti jen těžko rovnat. Dalším bonusem je pak i blízkost v minulosti vyhlášené Plumlovské přehrady, která v současnosti prodělává zásadní revitalizaci a měla by se v horizontu dvou let stát znovu vyhledávanou rekreační oblastí.

Autor: Otakar Cetkovský

 Použité zdroje:

 1) http://www.tennis-club.cz

 2) http://www.mestopv.cz

 3) http://www.dsp-pv.cz

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/prostejov-mesto-sportu-zaslibene/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.