Lysá hora – vrchol Beskyd na běžkách

Magická hora, která je nejvyšším bodem a největší dominantou Moravskoslezských Beskyd. Z Lysé hory se nabízí neopakovatelný rozhled na hřebeny a údolí Beskyd, panoráma Jeseníků s Velkým Kotlem, Malou a Velkou Fatru, Vysoké a Nízké Tatry, Martinské hole. Na vrcholku Lysé hory se nachází meteorologická stanice, televizní vysílač, horská služba a několik horských chat.

Nachází se zde Horská chata Lysá hora, restaurace Šantán a při krásném počasí je otevřena Tatranská vyhlídka s venkovním posezením s výhledem směr Vysoké Tatry.
Lysá hora je křižovatkou turistických tras. Na vrchol vede celá řada těžších i lehčích značených tras. Nejoblíbenějším nástupním místem je Ostravice odkud vedou čtyři trasy. Dalším výchozím místem jsou Malenovice, Frýdlant nad Ostravicí, Krásné nebo Visalaje.

Na vrchol vedou upravované běžecké stopy. Nejkratší trasa vede z Papežova na Zimný a odtud na vrchol Lysé hory – trasa je dlouhá 8,5 km. Start je v lokalitě Papežov – Krásná, kde mohou běžkaři zaparkovat osobní automobil na odstavné ploše u výchozího traťového úseku. Na tomto místě se nachází rovněž autobusová zastávka.

Další trasa 13 km dlouhá vede z Albínova náměstí Malenovickým kotlem na Ivančenu, dále na Labažky, Zimný a na vrchol Lysé hory – trasa je dlouhá 13 km. Nástup na běžeckou trasu je nejlepší od hotelu P. Bezruč, kde je velké parkovišti i autobusová zastávka nebo od hotelu Rajská bouda, rovněž je zde velké parkovišti i autobusová zastávka. Odtud se mohou běžkaři vydat po značené cestě k traťovému úseku Ivančena nebo k výchozímu úseku Albínovo náměstí. Vzdálenost přístupových cest z parkoviště k běžecké trase v oblasti Malenovického kotle je cca 1,5 km

Nejdelší trasa vede z Bílého Kříže přes rozcestí Pod Surovcem, dále na Visalaje, Křížové cesty, Muroňku a Pasičky, kde se dá napojit na nejkratší trasu směr Lysá hora – trasa je dlouhá 7 km. Nástup na běžeckou trasu je nejlepší z Papežova, po 3 km je odbočka na trasu nejdelší.  Další nástup na trasu je z Visalají, kde je parkoviště, autobusová zastávka i občerstvení a posledním nástupem na trasu je Bílý Kříž, kde je možné se také občerstvit.

Úpravou běžecké stopy došlo k propojení běžkařských areálů na Lysé hoře a v okolí Bílé, tímto vznikla souvislá oblast s kapacitou cca 85 km strojově pravených běžeckých tras.

Lysá hora je lákadlem pro všechny generace, ale hlavně útočištěm pro milovníky čistého ovzduší, především v době, když je celé Ostravsko a okolí zahaleno do smogu.

Teď už jen stačí obout si běžkařské boty, narazit čepici a rukavičky a hurá vzhůru lysohorskému dobrodružství. Možná se potkáme na vrcholu!!!

Autor: Lucie Sabašová

 

Zdroj: www.lysa-hora.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/lysa-hora-%e2%80%93-vrchol-beskyd-na-bezkach/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.