Tříkrálový víkend v brněnském SALESKU

Salesko, neboli Salesiánské středisko mládeže, je nezisková organizace působící v různých městech České republiky. Posláním i hlavní náplní práce salesiánů je výchova dětí a mládeže.

Cílem Saleska v Brně-Líšni je přispívat k rozvoji osobnosti dětí nabídnutím programů a činností vhodných pro aktivní trávení volného času a vzniku prostředí, které podporuje přátelské vztahy a zdravý způsob života. Pomáhá mladým lidem začlenit se do konkrétních sociálních skupin a užít si volný čas ve společnosti vrstevníků, pobavit se a zasportovat si.

Mezi základní hodnoty tohoto volnočasového centra patří především všestranný rozvoj osobnosti, podpora zdraví a zdravého vývoje člověka, schopnost spolupráce a komunikace, činorodost, tvořivost, fantazie, flexibilita a v neposlední řadě vzájemná tolerance, respekt k názorům ostatních.

Během dvou organizátorsky náročných dnů 7. a 8. ledna 2011 se v SALESKU v Brně-Líšni uskutečnil již druhý ročník volnočasové akce pro brněnskou veřejnost s názvem Tříkrálový víkend. Celým programem se prolínala tématika tří králů a jejich cesta k Ježíškovi a dobrodružství, které při cestě do Betléma zažili. Organizátoři využili povánoční nálady dětí a rodičů a nechali je sklouznout se na vlně tříkrálové atmosféry. Cílem bylo motivovat děti i dospělé k aktivnímu trávení voleného času, k propojení dětského světa se světem dospělých a zkvalitnění společenského života obyvatelů této brněnské části.

Všechno začalo pátečním sportovním turnajem pro děti od 6 do 14 let. Děti s nadšením soutěžily v několika disciplínách. Největší nápor zájemců byl tradičně u stolního fotbálku a u ping-pongu. V tělocvičně se utkaly čtyři družstva ve florbalu a dvě družstva v nohejbalu. Nejmladší děti měly největší zájem o házení míče do basketbalového koše z různých vzdáleností, a to zřejmě proto, že je lákala sladká odměna v podobě čokoládového míče pro vítěze.

Sychravý páteční večer patřil „klubákům“, čili mládeží od 14 let, a Párty v klubu VeSPOD. Součástí programu byl DJ a profesionální barman, který míchal nealkoholické nápoje za symbolické ceny. Svou hojnou účastí dali mladí návštěvníci organizátorům najevo, že volba DJ i doprovodného programu je pro ně přesně to pravé. Po počátečních rozpacích se mládež roztančila a nadšení jim vydrželo až do úplného konce.

Vrcholem celého víkendu byl sobotní karneval pro děti do 10 let. Tělocvična praskala ve švech, jak se ze všech stran do místnosti hrnuli indiáni, kovbojové, princezny, kočičky, víly, čertíci a další pohádkové bytosti. Mnozí „dospěláci“ nelenili a také přispěli svými nápaditými maskami do karnevalového reje. Dokonce i tři králové se na tu veselici přišli podívat a pozvali děti na společnou pouť za Ježíškem. Nejdříve si ale museli vyzkoušet zdatnost a tvořivost všech malých účastníků, a tak děti soutěžily v prolézání tunelem, přeběhnutí lavičky nebo kličkování mezi kužely. Společně s organizátory děti kreslily obrázky nebo skládaly origami, aby měly na konci cesty dárek pro Ježíška. Každá pohádka má svůj konec, a tak i děti společně se třemi králi a hvězdičkami dorazili k Marii, Josefovi a Ježíkovi do Betléma. Tam mu všechny pohádkové bytosti předali svůj dárek. Na závěr Josef poděkoval všem zástupcům pohádkové říše, že zavítali na karneval a společně s Marií jim rozdal dárečky v podobě omalovánek, pexesa a dalších drobností.

Že by soutěž o nejkrásnější princeznu?

 

        

A jako závěrečnou víkendovou tečku uspořádali organizátoři ze SALESKA Ponožkový bál. Jednalo se vlastně o klasický bál se vším všudy – s živou kapelou, tombolou i občerstvením, jen plesové šaty a slavností obleky byly doplněny slušivými teplými ponožkami nebo podkolenkami. Tanečníci se ničeho nezalekli a celou nekonvenční veselici si náležitě užili. I tři králové na bál zavítali a aniž svlékli svůj důstojný šat zahájili se svými partnerkami v ponožkách plesový večer.

Veselý Tříkrálový víkend přišel v sychravém lednovém počasí vhod nejen dětem, ale také rodičům a organizátorům, kteří se zase na pár chvil ocitli v dětském světě plném her, pohádek a bezstarostném taškaření. A že jste se letos nezúčastnili? Nevadí, však příští rok připutují tři králové do brněnského SALESKA znovu a celý bláznivě krásný víkend vypukne nanovo.

 

Organizátorský tým

 

  

Autor: Michaela Zímová

Zdroje:

Hodaň, B., Dohnal, T. (2008). Rekreologie. Olomouc: Univerzita Palackého

www.salesko.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/trikralovy-vikend-v-brnenskem-salesku/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.