Golfové hřiště v Kostelci na Hané

Golf je optimálním sportem pro rekreaci. Představuje přirozený pohyb v krásně upravené přírodě. Sportů, které jsou takto přímo spjaty s přírodou není mnoho. V dnešní uspěchané době a především sedavém způsobu života je ideální volbou rekreace.

Rekreace je pojmem označující činnosti, které jsou zaměřeny na obnovování vyčerpávaných sil a kompenzaci deformativních vlivů, vyplývajících z běžných socioprofesních rolí člověka, z jednostrannosti práce, nesprávných životních návyků apod., na tvorbu zdraví, rozvoj a zdokonalování ve smyslu fyzickém, psychickém i sociálním a s tím spojenou kultivaci. (Dohnal 2008)

Na rozdíl od mnoha jiných sportů golf může plnohodnotně hrát i jednotlivec, který si přeje být při hře sám. Jeho věčným i vděčným soupeřem je pokaždé hřiště. V zápalu hry v příjemném prostředí nachodíte pořádnou porci kilometrů ani nevíte jak. Přitom právě chůze je asi vůbec ten nejzdravější pohyb. Golf je nekontaktní sport a díky tomu mohou soupeřit hráči s rozdílnou výkonností nebo rozdílného věku. Na rozdíl od mnoha jiných sportů se golf může hrát téměř za každého počasí a je určen pro lidi v každém věku, zejména v tzv. rekreační podobě, která nevyžaduje extrémní jednorázové vypětí či velké namáhání netrénovaného organismu. Golf je i velmi vhodným rodinným sportem, který umožňuje, aby rodina společně prožívala báječné okamžiky napětí a zábavy.

V minulých letech se tradovalo, že golf je finančně náročný a tím není určen pro širokou veřejnost. Golfová hřiště se stavěla spíše na profesionální zaměření a byla určená pro vybranou klientelu návštěvníků.  Během posledních let se v České republice začínají budovat menší golfová hřiště, které jsou určena pro širokou veřejnost. K těmto se dá i přiřadit nově vznikající golfové hřiště v Kostelci na Hané. O tom, že bude určeno pro širokou veřejnost svědčí i to, že v příštím roce zde začne působit golfová akademie, kterou budou moci využívat golfoví začátečníci. Po absolvování dvanácti půlhodinových lekcí, během nichž se hráč naučí jak se správně opřít do míčku, pravidlům golfu a chování na hřišti, zde může získat oprávnění hrát na hřištích po celé republice.

Golfové hřiště zatím obsahuje třistametrový driving range, který slouží k nácviku úvodních dlouhých odpalů. Dále se zde chipping green, kde si lidé mohou vyzkoušet krátkou hru sloužící k tomu, aby míček dostali co nejblíže k jamce. K nácviku finálního patování, kdy hráč dohrává míček v bezprostřední blízkosti jamky, pak poslouží takzvaný putting green.  Jen tak si vyzkoušet  golf  může přijít  každý. Za symbolickou cenu tu můžete hrát celý den, navíc nemusíte s sebou vozit ani hole s míčky, protože vám je zde půjčí.

V počátcích projekt vybudování golfového hřiště místní občané příliš neschvalovali.  Argumentovali tím, že není vhodné tímto způsobem využívat kvalitní zemědělskou půdu. Nyní, kdy hřiště začíná mít podobu krásně upraveného areálu zaznamenává tento projekt daleko více kladných ohlasů.  Krásně upravený trávník, jistě působí daleko lépe, než v dnešní době tolik vídané rozsáhlé plochy solárních elektráren. 

Budoucnost golfového areálu vypadá velmi dobře. Díky němu do města zavítá více návštěvníků. Přibude  zde další možnost sportovního vyžití.  Kostelec na Hané se nachází necelých šest kilometrů od Prostějova, kdy tato města propojuje nově vybudovaná a frekventovaná cyklostezka, jejíž část vede právě okolo golfového hřiště. Jistě se tedy z uživatelů stezky najdou tací, u nichž pěkný pohled na golfové hřiště vzbudí touhu k vyzkoušení této elegantní hry.

Autor: František Horák

Student  UPOL FTK – Rekreologie MVČ

Zdroje:

Hodaň, Dohnal (2008). Rekreologie. Olomouc, UPOL

http://prostejovsky.denik.cz/zpravy_region/foto-golfovym-hristem-v-kostelci-uz-letaji-micky.html

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/12/golfove-hriste-v-kostelci-na-hane/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.