Opravdu příjemná revoluce v Praze

Za hudbou a festivaly již dávno není třeba jezdit mimo město. V sobotu 10. července se v Praze odehrál v každém směru originální Bicycle Music Festival za účasti ansámblu amerických kočovných hudebníků sdružených pod značkou The Pleasant Revolution. Příjemná revoluce, čili otáčka kola o 360 stupňů s nevídanými následky, je uskupení převážně kalifornských a texaských kapel a interpretů, které čítá kapely The Ginger Ninjas, Stitchcraft i sólové muzikanty Cello Joe, Amanda Mora a The Genie.

,,…následoval naprosto neplánovaný a spontánní koncert francouzsko-izraelských SumSum. Tahle partička náhodou přišla, viděla ten úchvatný soundsystém a při improvizovaném vystoupení roztančila přítomné obecenstvo v rytmu divoké východní hudby..“

V jejich případě jde však o daleko víc než jen o partičku nadaných hudebníků putujících od štace ke štaci po Evropě. Muzikanti z Pleasant Revolution totiž do Prahy, stejně jako předtím i na festival Rock for People a všechny ostatní koncerty, kterých se dosud zúčastnili, dorazili na bicyklech. Přivezli si nástroje, aparaturu a i své veškeré živobytí. Jejich prodloužená a zesílená kola „longtaily“ vážila každé až 80kg a přirozeně tak budila rozruch všude, kde se s nimi hudebníci ukázali. Aby to nebylo vše, celá skupina je energeticky takřka kompletně nezávislá. Pro výrobu elektrické energie pro ozvučení totiž hudebníci při turné Pleasant Revolution používají šlapací generátory, do jejichž provozu zapojují publikum přímo během svých koncertů.

V sobotu byly ve spolupráci se sdružením Auto*Mat připraveny celkem tři koncerty. Okolo 11 hodin začal první na náplavce na Výtoni, kde se tou dobou odehrávaly už několikáté pravidelné sobotní farmářské trhy. Lidé, chodící si v poledním žáru pro ovoce, zeleninu či jiné produkty, jen nevěřícně zírali, jaký to cirkus přijel právě do Prahy. Zpočátku hudebníci samotní, posléze však už i první dobrovolníci z řad kolemjdoucích začali roztáčet pedály šlapacího generátoru. Poprvé se zde předvedli Cello Joe kombinující beatbox a hiphopové smyčky s klasickým i jazzovým cellem a crazyfolkařka Stitchcraft. Pro ty, kdo se s nimi setkali poprvé, to byl opravdu příjemný mix svěžího nápaditého zvuku a nenuceného vystupování celého kočovného ansámblu.

Okolo poledne se celá kolona sbalila a přesunula pár set metrů po proudu k Palackého mostu. V jeho blízkosti rovněž na náplavce se nachází nové komunitní centrum pro městské cyklisty Bajkazyl. Koncert Pleasant Revolution, který se zde po 14 hodině odehrál, posloužil k slavnostnímu otevření a zahájení pravidelného provozu cyklodílny, půjčovny městských kol a netradičního baru. Kvůli neúprosnému slunečnímu žáru a kvůli zajímavé akustice se koncert odehrál ve stínu pod obloukem Palackého mostu a celé parády se zúčastnilo něco málo přes sto lidí. Účast byla vskutku aktivní, neb tentokrát už to byli po celou dobu návštěvníci koncertu, kdo vyráběl elektřinu. I díky poloze se jednalo opravdu o výjimečný zážitek. Hudebníci měli za zády dobrovolníky vytvářející šlapáním proud, za kterými byla už jen řeka s labutěmi a panoramatem Pražského hradu v pozadí. Tentokrát se publiku představila ústřední kapela celého cirkusu – kapela The Ginger Ninjas, která svůj pestrý hudební styl shrnuje jakožto rock ecologico a jejímž frontmanem je autor celého nápadu na energeticky nezávislé cykloturné Kipchoge Spencer ze San Francisca.

,,Majitel a provozovatel Trojského koně mluvil o Woodstocku a zářil radostí z nečekaně velké návštěvy a dlouhotrvající party, která mu dělala mírné vrásky pouze kvůli vyčerpání zásob pití.“

V panující pohodové atmosféře lidé spokojeně korzovali mezi koncertem a barem schovaným v příjemném chládku uvnitř Bajkazylu. Popularizace Bajkazylu, stejně jako udržitelné dopravy a šetrného přístupu k životnímu prostředí v podání Ginger Ninjas, šly ruku v ruce. Po tomto vystoupení, během něhož byla část publika poněkud vystrašena kvůli kouři zdánlivě stoupajícímu z Pražského hradu v místě prezidentské kanceláře, následoval naprosto neplánovaný a spontánní koncert francouzsko-izraelských SumSum. Tahle partička muzikantů kombinujících klezmer a cikánskou hudbu náhodou přišla, viděla ten úchvatný soundsystém a při improvizovaném vystoupení roztančila přítomné obecenstvo v rytmu divoké východní hudby. Po tomto reji došlo ke zklidnění v podání druhého koncertu Cello Joe, po němž se celá kolona Pleasant Revolution začala zvolna balit a připravovat k přesunu do Troje. Tam se měl večer odehrát závěrečný a hlavní program Bicycle Music Festivalu.

Samotný přesun přes město byl v letním žáru poněkud náročný. Nicméně když se jelo, neměli pořádně obtěžkaní muzikanti žádný problém ani s výjezdem na Letnou kolem Chotkových sadů. Zamýšlené improvizované hraní na zaplněných letenských Zahrádkách překazili po 20 minutách sestavování soundsystému zaměstnanci restaurace v Letenském zámečku s tím, že se uvnitř koná svatba a hudba je tudíž nepatřičná… Problém nepatřičnosti hudby a spontánního veselení na svatbě se nám zdál poněkud bizarní, a tak karavana jela dál.

Večerní vrchol programu se uskutečnil v populární venkovní vinárně-galerii Trojský kůň umístěné pod rozložitými vrbami na pravém břehu slalomového kanálu na Vltavě. Místo bylo organizátory ze sdružení Auto*Mat vybráno kvůli snaze poukázat na ohrožení místního rekreačně-přírodního prostředí plánovanou výstavbou nové hlavní příjezdové komunikace do zoo. Ta je v návrhu bývalého vedení zoologické zahrady plánována od ústí tunelu Blanka směrem k Trojské lávce a pak mezi řekou a zdmi Trojského zámku k prosazovanému parkovacímu domu ve spodní části zoo. Více o této kauze zde: Nová silnice přivede další auta do rekreační oblasti Troja

Okolo půl osmé začal tentokrát Cello Joe, po němž následovala Heather Stitchcraft s doprovodem. Prostor Trojského koně se kompletně zaplnil a pozitivní atmosféra sálala ze všech stran. Příchozí byli okouzleni nápaditou hudební produkcí a uchvacující atmosférou Trojského koně za soumraku. Kdo chtěl vykompenzovat volné vstupné, investoval do merchandisingu kapel či šlapáním přispěl na výrobu elektrické energie potřebné pro nazvučení nástrojů. Podepisovala se rovněž petice proti zmíněné silnici. Majitel a provozovatel Trojského koně mluvil o Woodstocku a zářil radostí z nečekaně velké návštěvy a dlouhotrvající party, která mu dělala mírné vrásky pouze kvůli vyčerpání zásob pití. Muzikanti si nemohli přát lepší publikum, a tak se hrálo dál a dál. Po Stitchcraft přišla chvíle pro českého hosta na podiu. Byl jím mladý písničkář Jan Řepka, který pozval Pleasant Revolution do České republiky a je rovněž jedním z mála lidí v Evropě, kteří vlastní stejný systém na prodloužení kola Xtracycle jako Američané. Se svou kytarou a aparaturou objíždí své koncertní štace na kole.

Poté přišel čas pro hlavní kapelu večera. Při koncertu Ginger Ninjas vznikl konečně před podiem pravý kotel. Pražský Bicycle Music Festival ale stále nebyl u konce. Na scéně se opět zjevili spřátelení Sumsum a poté co se dočasně porouchal generátor, sestoupili do kotle a ve stylu pouličních hudebníků z orientu sami splynuli s vířením, jež jejich teď už akustická hudba vyvolávala. Tou dobou do Troji dorazila další cyklokolona. Jednalo se o Fresh Film Ride předehru Fresh Film Festu, během které měly být na různé budovy v centru města promítány krátké filmy. I u koně nakonec došlo na film. 45 minut projekcí znamenalo poklidnou tečku za podařeným dnem a tudíž i za Prague Bicycle Music Festivalem. Pleasant Revolution se roztáčí dál… Přes Drážďany jedou na Berlín, pak Mnichov, Vídeň… končí až na podzim v Portugalsku.


Fotogragie různých autorů v galerii

Text: Vít Masare
Foto: Vratislav Filler, Tomáš Cach, Matúš Šenšel a Petr Kottnauer

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/07/opravdu-prijemna-revoluce-v-praze/