Výzva k festivalu Zažít město jinak 2010

V září tohoto roku proběhne už PÁTÝ ročník pouličního happeningu Zažít město jinak. Celodenní slavnost v ulicích Prahy 2 i Velká podzimní cyklojízda. Zapojte se i vy! Sbíráme náměty. Přijeďte se svým stánkem, rezervujte si místo pro svou pouliční performanci, buďte toho všeho součástí. Festivalem Zažít město jinak se hlásíme k Evropskému týdnu mobility, který propaguje myšlenky udržitelného rozvoje a ekologicky šetrných forem dopravy v celé Evropě.

Během tohoto dne proměníme několik ulic, jindy zaplněných automobily, v bulvár či korzo přívětivé pro pěší a cyklisty, inspirující k procházení, setkávání, zábavě a zažití jiného pocitu z pražských ulic, než jsou jen dopravní zácpy a chodníky obložené zaparkovanými auty. Po úspěšných realizacích Dne bez aut na Smetanově nábřeží v letech 2007 a 2008 a v ulicích Jugoslávská a Londýnská v roce 2009 se letos rozprostřeme v ještě větší části Vinohrad. Velká podzimní cyklojízda bude startovat a končit v tomto prostoru.

Jak to vypadalo loni? Reportáž Zažít město jinak 2009

Za podpory radnice Prahy 2 a pod záštitou paní starostky Černochové se bude akce konat v prostoru ulic Jugoslavská, Rumunská, Londýnská, Americká, Belgická, včetně části Náměstí Míru a Tylova náměstí. V celé této oblasti bude v sobotu 25. 9. od 10:00 do 20:00 omezena automobilová doprava tak, abychom mohli vytvořit pěší odpočinkovou zónu přátelskou pro chodce, cyklisty a rodiny s dětmi, i pro autorská čtení, rukodělné a umělecké dílny, kulturní představení a všelicos jiného… Kavárny a restaurace budou servírovat kávu a občerstvení na chodník. V odbočovacím pruhu možná vznikne galerie. Představí se místní školy a firmy, ale i partneři z řad výrobců a distributorů jízdních kol, módních tvůrců, výrobců venkovního nábytku…

Zažít město jinak je experiment ve využití veřejného prostoru. Zajímá nás, jak byste netradičně uvolněný prostor dokázali využít vy a s jakými nápady a iniciativami přijdete. Co v něm nakonec vznikne. Bude to venkovní piknik s přáteli, ukázka pouličního umění, hra pro děti nebo výstava pod širým nebem? Vaši aktivitu rádi zahrneme do programu akce Zažít město jinak a pomůžeme Vám vytvořit podmínky pro její uskutečnění.

Pokud vás naše záměry zaujaly a máte chuť podílet se na proměně pražských ulic, uvítáme vaši účast, spolupráci, nápady, příspěvky a kontakty na další potenciální partnery.

Vyzýváme vás k předkládání nápadů a návrhů, kterými chcete obohatit akci Zažít město jinak a přispět k oživení vinohradského korza, které společně vytvoříme alespoň na jeden den.

Nabídky a návrhy zasílejte do 12. září na email:
jakub.hradilek(zavinac)auto-mat.cz

Nabízíme:

  • Atraktivní prostor
  • Zařazení do programu na tištěné materiály a web
  • Možnost pouličního prodeje
  • V omezené míře zajišťujeme i technické zázemí
  • Odhadujeme účast 5000 návštěvníků

Očekáváme:

  • Kreativní využití nabízeného prostoru
  • Eko přístup – minimalizace obalů a odpadů, papír, bioplast a podobně
  • Dáváme přednost prodeji vlastních výrobků, bio a fair trade…
  • Zdržení se propagace politických stran a náboženských hnutí


Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/07/vyzva-k-festivalu-zazit-mesto-jinak-2010/