Film Auto*Mat v Londýně

Ve stejné době jako Vašek Kříž byl v Londýně i dokumentarista a jeden ze zakladatelů Auto*Matu Martin Mareček, píše nám: Ahoj — krátké info — vrátil jsem se z Londýna, kde se předevčírem promítal film na London Festival of Architecture a posléze se konala beseda. Myslím, že je to docela inspirovalo, dokonce si jedna organizace zapsala všechny možné nápady na pouliční aktivity, které Auto*Mat dělal – nejvíce je zaujali Andělé. Jinak, kdo z vás nebyl v Londýně v posledních pěti letech: nárůst cyklistiky je obrovský. Není divu, Londýnská placka je ideální, olympiádu za dva roky se údajně snaží brát jako eko-urbanisticko-rozvojovou příležitost. V některých místech Londýn už připomíná Kodaň, ale na rušných ulicích je to šílené, auty a busy přehuštěné — tak riskující cyklisty jsem neviděl ani v Praze.

V rámečku: Millenium Bridge — Spojení pro pěší jako součást soustředěné snahy Londýna o udržitelné řešení dopravy v metropoli. V úvodu: Trafalgar Square bylo v roce 2003 uzavřeno pro průjezd automobilů a přeměněno v pěší zónu. Dole: Martin Mareček diskutuje v Londýně o filmu Auto*Mat.

Zvláštní je složení kol — tak třetina skládačky, třetina různě upravené horáky či treky a zbytek je mix furtošlapek (velmi módní), klasických silničáků a citybiku — těch je tu kupodivu vlastně málo. Zhruba polovina lidí jezdí s helmou a podobně vyvážený mi připadal i poměr mužů a žen. Mají před spuštěním veřejné automatické půjčovny kol v centru, údajně 6000 kol, asi 10500 stojanů, a začínají budovat tzv. cyklistické dálníce. Boris Johnson (starosta Londýna) tomu říká ,,Cyklistická revoluce“, program si můžete prohlédnout.

Skoro všude jsem tři dny chodil pěšky a za půl dne jsem třeba v pohodě, s různými kulturními zastávkami, zvládnul cestu celým Hyde Parkem, přes Buckingham palace okolo Big Benu, pěší stezkou skrze South Bank podél řeky a zas přes London Bridge do zadní části City, kde bylo místo projekce filmu v Barbican Centr. Na pěšáky taky myslí — důkaz je třeba průběžná kultivace Queen’s Walk na South Bank (nejen turistickým směrem).

Film mezinárodně stále jede — minulý týden byl v Istanbulu atd.

zdravíM

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/07/film-automat-v-londyne/