Centrum pro městské cyklisty Bajkazyl otevřou umělci na kolech

PRAHA – Na slavnostní otevření cyklistického centra Bajkazyl přijede na kole v rámci svého turné Pleasant Revolution americká kapela Ginger Ninjas a další umělci ze Spojených států. Unikátní jsou především tím, že se na svých turné přemisťují pouze na bicyklech a elektřinu nutnou ke koncertování si vyrábějí sami šlapáním. Hudební seskupení v čele s Ginger Ninjas vystoupí v sobotu 10. července hned na třech místech v Praze. První cyklistickou zastávkou bude Farmářské tržiště na náplavce pod Výtoní, následovat bude koncert k otevření Bajkazylu na náplavce blízko Palackého mostu a večerní vystoupení v Tróji.

Na kole se dá odvést všechno, i aparatura na koncerty vážící okolo 90 kilogramů. Hudebníci z kapely Ginger Ninjas to v Praze předvedou během pražského sobotního turné. Tento ansámbl závislý pouze na energii umělců a diváků podporuje ekologicky udržitelné způsoby dopravy a získávání energie. Tu si vyrábí sami pomocí 1200wattového šlapacího generátoru. Do Prahy přijedou z festivalu Rock for People a předvedou, že nezávislost nemusí být nutně podmíněna výkonným motorem.

Po krátkém vystoupení na pravidelném farmářském trhu na náplavce ve Výtoni, které se uskuteční od 11 hodin, se umělci přemístí o pár set metrů po proudu dál k centru Bajkazyl, jenž se nachází na náplavce nedaleko Palackého mostu. Svým koncertem podpoří unikátní místo pro městské cyklisty inspirované západními metropolemi, které v sobě zahrnuje cyklistickou dílnu, informační bod, samoobsluhu a minibar. Bajkazyl bude slavnostně otevřen ve 14 hodin.

„Zásadní roli v životě každého, kdo žije ve městě, hraje doprava. Drtivé dopady individuálního automobilismu jsou dnes zřejmé i těm z nás, kteří na automobil kdysi přísahali jako na symbol elegance a svobody. Nechceme postupovat proti automobilistům. Mnohem raději bychom přispěli k rozvoji smysluplné alternativy a tou je podle našeho názoru městská cyklistika,“ říká jeden ze zakladatelů Bajkazylu Martin Kontra.

Bajkazyl je podle svých tvůrců místem, které chce přispět k překonávání bariér, jež Pražany zatím od používání kola odrazují. Kromě informací bude centrum poskytovat i praktickou pomoc. Při drobném defektu budou moci nyní pražští cyklisti zajít do svépomocné dílny nebo se poradit se zkušenými mechaniky. V budoucnu bude Bajkazyl fungovat jako komunitní a informační centrum pro vzůrstající počet lidí, kteří se chtějí po Praze pohybovat na dvou kolech, tak jak je to běžné v mnoha západoevropských městech.

Poslední pražskou zastávkou amerických hudebníků bude od 18 hodin kavárna Trojský kůň v Tróji, která se nachází u Vltavy v bezprostřední blízkosti oblíbené cyklostezky. Koncert potrvá do té doby, dokud bude dostatek elektřiny vyprodukované diváky. Nové síly do Tróje přivezou účastníci cyklojízdy festivalu Fresh Film Fest nazvaná Fresh Film Ride. Ta bude startovat ve 21 hodin od Nové scény Národního divadla a dojede do Tróje na místo bicyklového festivalu.¨

PŘÍLOHY

1) Program

11:00 Koncert na farmářském tržišti – náplavka – Výtoň
14:00 Otevření Bajkazylu – koncert – náplavka pod Palackého mostem
18:00 – 23:00 Večerní koncert u vody v parku – Trojský kůň – Vodácká ulice u slalomového kanálu
21:00 Fresh Film Ride od Nové scény ND do Troje

2) Podrobnější informace

Podrobnější informace jsou k dispozici na webových stránkách sdružení Auto*Mat:
http://www.auto-mat.cz/2010/07/bicycle-music-festival/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/07/centrum-pro-mestske-cyklisty-bajkazyl-otevrou-umelci-na-kolech/