Těhotenství v pohybu

Gravidita by se na první pohled mohla zdát jako kontraindikace pohybové aktivity. Opak je pravdou. Jde jen o to zvolit tu správnou aktivitu. Je prokázáno, že sportovní činnost v těhotenství udržuje tělo v dobré kondici, zdokonaluje činnost srdce, plic a krevného oběhu, zmírňuje zažívací problémy, uvolňuje a protahuje bolavé a namožené svaly. Připravuje tak lépe tělo na náročný porod. Pravidelná pohybová aktivita před početím, během těhotenství je zárukou lepší fyzické kondice, která se při dlouhých porodních hodinách velmi hodí. Nemluvě o mnohem rychlejším zotavením a návratu k původní kondici po porodu. Během devíti měsíců těhotenství se tělo ženy neustále mění. Změkčují se vaziva mezi klouby, aby kostra byla pružnější. Zvyšuje se objem tekutin v těle a větší nápor je také na srdce, které musí v těhotenství přečerpat daleko více krve. Také ledviny jsou více zatížené, filtrují odpadní látky i za dítě. Proto by nastávající maminka měla dbát na dostatečný odpočinek, ale také na vhodný pohyb a cvičení.

Jestliže se nastávající maminka cítí dobře a nemá rizikové těhotenství, je vhodné, aby si našla chvíli pro sebe a protáhla si tělo. Může cvičit doma, nebo se přihlásit do různých kurzů, cvičení pro těhotné a ženy po porodu. V každém větším městě není problém takovéto kurzy vyhledat. Velkou výhodou je cvičení s odbornou pomocí a asistencí. Předporodní kurzy a cvičení většinou vedou zkušené porodní asistentky. Tak se nastávající maminky nemusí obávat, zda jsou dané cviky vhodné jak pro ně, tak miminko. Cvičení by mělo být především příjemnou změnou a odreagováním. Zlepší náladu, zpevní tělo a naučí správnému dýchání, které bude při porodu potřebné. Jestliže se u cvičení necítí maminka dobře, není ji příjemné, nebo ji u něj dokonce něco bolí, měla by vhodnost pohybové aktivity konzultovat s přítomným lektorem, případně ošetřujícím gynekologem. Pohybová aktivita v těhotenství není o podání maximálního sportovního výkonu, ale o příjemné relaxaci.

Sportovní aktivita v těhotenství může přinášet jistá rizika. A to i v případě bezproblémového, fyziologického těhotenství. V případě, kdy má žena zdravotní potíže měl by ji její ošetřující lékař přesně doporučit vhodnou pohybovou aktivitu, nebo sport přímo zakázat. Důležité je, aby nastávající maminka naslouchala potřebám svého těla a zbytečně se nepřetěžovala. Odpočinek je v době těhotenství důležitější než kdy jindy.

Většiny oblíbených sportů se není nutné v bezproblémovém těhotenství vzdávat, je však lepší vyhýbat se pohybům, při kterých se skáče, rychle běhá a dochází při nich k otřesům těla. Velkým obloukem by se těhotné ženy měly vyhýbat sportům, kde hrozí nebezpečí úrazu, či pádu.

 

NEVHODNÉ SPORTY V TĚHOTESTVÍ

* cvičení v posilovně se zátěží

* jogging (nadměrné zatěžování kloubů)

* dlouhé jízdy na kole v náročném terénu

* míčové kolektivní hry

* potápění

* jízda na kolečkových bruslích

* sjezdové lyžování, snowboarding

* jízda na koni

 

DOPORUČENÉ SPORTY V TĚHOTENSTVÍ

* jóga pro těhotné

* turistika (nikoli náročné horské výstupy)

* plavání

* vodní aerobik

* golf

Vhodně zvolená pohybová aktivita napomáhá ke správnému držení těla, které bývá díky rostoucímu bříšku a poprsí negativně ovlivněno. A to převážně v oblasti beder (bederní hyperlordóza -pánev se překlápí dopředu, čímž ovlivňuje postavení bederní páteře). Taktéž v oblasti hrudní páteře, kde může dojít k hyperkyfóze- v důsledku zvětšení ňader.

Pohybovou aktivitu by měla nastávající maminka vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem a řídit se aktuálním zdravotním stavem. V některých případech je nutné pohybovou aktivitu velmi omezit, či se ji vyhnout. Pokud má žena nějaký z těchto problémů, nebo jej v minulosti prodělala, je nutné být v péči odborníků.

–         prodělaný potrat

–         hrozící předčasný porod

–         vícečetné těhotenství

–         srdeční, plicní vady

–         hypertenze

–         diabetes

–         gynekologické potíže

Těhotenství je obdobím, které by žena měla prožít v co největší duševní i fyzické pohodě. Soustředit se sama na sebe a připravit se na úplně novou životní roli a etapu, která ji čeká. Pohybová aktivita a zdravý životní styl je jednou z klíčových oblastí, která nastávající mamince poskytne to správné uvolnění a duševní rovnováhu. Pokud maminku v pohybu podpoří i nastávající tatínek a připojí se k nějaké z pohybových aktivit velmi se tím prohloubí jejich vztah  a zpříjemní očekávaní miminka.

 

REFERENČNÍ SEZNAM

 

Rokyta, R. & kol. (2008) Fyziologie pro bakalářská studia. Praha: ISV nakladatelství

Vítková, R. (2007), Těhotenství a šestinedělí v kondici. Praha: Galen

Bejdáková. J. (2006). Cvičení a sport v těhotenství. Praha: Grada

Nilssnon, L. a Furuhjelmová, M. a Ingelman-Sundberg, A. a Wirsén, C. (1987). Čekám děťátko

http://www.spektrumzdravi.cz/clanky/tehotenstvi-deti/cviceni-v-tehotenstvi/

 

Autoři: Anna Opluštilová, Martina Klimešová, Pavlína Sopperová (studentky 3. ročníku FTK UP obor REKREOLOGIE)

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/03/tehotenstvi-v-pohybu/

1 komentář

    • Iva Kroupová on 5.4.2012 at 09:55
    • Reakce

    Článek o pohybu v těhotenství mě velice zaujal. Myslím si, že by se tyto informace měly dostat k široké veřejnosti a hlavně k budoucím maminkám. Mnohé z nich si totiž myslí, že v těhotenství nemohou provádět žádnou pohybovou aktivitu. Líbí se mi, že článek uvádí i konktrétní vhodnou PA, která pak pozitivně působí na organizmus budoucí maminky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.