Kluk na kole zve do kina

Dvanáctiletého Cyrila umístil jeho otec „dočasně“, než vyřeší své problémy, do dětského domova. Ve skutečnosti ale slabošský a nevyzrálý Guy nemá dost odvahy, aby jednou pro vždy řekl svému synovi „nechci tě, nestačím na to“. I když se Cyril nevzdává představy na návrat k otci, netrvá dlouho a otevře se před ním nová šance na život mimo brány dětského domova. Významnou roli v jeho dalším životě hraje jízdní kolo. Premiéru filmu „Kluk na kole“ uvádí festival Febiofest ve čtvrtek 29. března 2012 ve Village Cinemas na Andělu. Od tohoto data promítá Artcam film v kinech po celé ČR.

Podrobnosti o promítání filmu na Febiofestu

Nový film bratří Dardennů (Mlčení Lorny, Dítě) je realisticky natočeným příběhem obyčejného kluka, ve kterém stojí lhostejnost s vypočítavostí proti lidské vzájemnosti a lásce. Chlapec nepřestává věřit, že se k otci vrátí, ale ten už žije nový život. Při jednom ze svých útěků za otcem se Cyril seznámí s kadeřnicí Samanthou, která se rozhodne, že se o něj začne starat. A jak jeho příchod změní život Samanthě? Budou ti dva schopní spolu žít ve vzájemné důvěře nebo je čeká ještě složitá cesta? Samantha totiž není jediná, kdo je ve hře o Cyrilovu náklonnost. Potřeba někam patřit, přivádí Cyrila ke gangu mladistvých, pro který není těžké zneužít jeho citové zmatenosti ve svůj prospěch.

Fascinující styl režisérského dua, které se pyšní dvěma Zlatými palmami (Rosetta, Dítě) a cenami z mnoha dalších festivalů, je postavený na jednoduché pozorovací metodě. Každodennost odkrývají s odzbrojující realističností, bez náznaku snahy šokovat a přitom v ní nacházejí sílu a někdy i krásu lidské vzájemnosti. Skvělá práce s herci dodává postavám jejich filmům i bez psychologizujících dialogů na přesvědčivosti. Jejich dramatické příběhy z každodenního života obsahují silné emoce a svědectví o naší době. Už po několikáté je centrem jejich příběhu dítě, jehož sny, úzkosti a touhy kontrastují se světem dospělých.

Film Kluk na kole získal Velkou cenu poroty v Cannes, Evropskou filmovou cenu pro nejlepší scénář a byl nominován na Zlatý glóbus pro nejlepší neanglicky mluvený film. V České republice byl úspěšně uveden na karlovarském festivalu, kde sklidil mimořádný ohlas.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/03/kluk-na-kole-zve-do-kina/