Mikroregion Rožnovsko otevřel cyklostezku

Je tomu již devatenáct měsíců, kdy se začala budovat cyklostezka spojující obce a města mikroregionu Rožnovsko. Čas plyne jako voda a zbrusu nová stavba je na světě. V pátek 4. června 2010 se v dopoledních hodinách v prostranství pod přehradou v Horní Bečvě uskutečnilo Slavnostní otevření této krásné cyklostezky, čímž byla oficiálně uvedena do provozu v úseku mezi Zašovou a Horní Bečvou. Po slavnostním přestřižení pásky a přípitku vyrazili všichni občané, zástupci obce Horní Bečva a další hosté na svých kolech směr Prostřední Bečva, kde už je místní občané netrpělivě očekávali. Po jejich příjezdu je pan starosta František Juřík vyzval, aby se všichni odebrali do místního bufetu, kde na ně čekalo přátelské pohoštění v podobě chutného chleba se slaninou a taky něco ostřejšího na zdraví. Tuto slavnostní událost si nenechaly ujít ani děti z místní základní školy, které přišly v doprovodu paní ředitelky Zdeňky Juříčkové a ostatních paní učitelek. Tak jako v Horní Bečvě si na tuto příležitost starší děti oblékly žluté trika, v Prostřední Bečvě měly zase trika zelená. Po malém občerstvení se slavnostního přestřižení pásky ujal starosta obce František Juřík. Poté se všichni chopili svých kol a vyjeli směr Dolní Bečva. Takovým způsobem se přejíždělo až na samotný konec cyklostezky spojující obce mikroregionu Rožnovsko. Hlavní program vypukl ve dvě hodiny v Rožnově p. R. v Gibon parku.

Od rána se postupně otevíraly úseky cyklostezky v jednotlivých obcích. Otevíral je peloton dětských cyklistů, kteří se sjížděli z obou směrů – od Zašové a od Horní Bečvy, aby se nakonec potkali v Rožnově. Tam byl od ranních hodin přichystán zábavný program pro rožnovské školáky. Jeho součástí byla také exhibice na freestylových koloběžkách a kolech na rampě a vystoupení Josefa Zimovčáka na historickém kole. Po 14. hodině bylo cyklostezce požehnáno z rukou rožnovského faráře otce Poláška a slavnostně přestřižena páska. Otevíracího aktu se kromě členů rožnovské radnice zúčastnili také zástupci partnerských měst Sremu a Povážské Bystrice, stejně jako zástupci Zlínského kraje. Celý projekt zaštítila místostarosta Rožnova Markéta Blinková, která byla zároveň jeho hlavní organizátorkou. Cyklostezka měří 30,5 kilometru a stavěla se dva roky. Stavba stála celkem 125 milionů korun a 105 milionů se podařilo získat z evropských fondů.

Na Rožnovsku se tento úsek stal jedinečným a postupně by se měl stát součástí rozsáhlejší sítě cyklostezek, které v okrese Vsetín spojí tři velká města – Vsetín, Valašské Meziříčí a Rožnov. Cyklostezka ale není určena jen cyklistům jak by se mohlo zdát. Na své si přijdou také příznivci koloběžek, inline bruslí, letních lyží skike a pěší turistiky. Ani v zimních měsících nepřestane cyklostezka fungovat. Plánováno je její využití jako běžecké trasy.

Já jsem přesvědčená o tom, že tento region cyklostezku potřeboval. Na silnici první třídy od Valašského Meziříčí přes Horní Bečvu na Slovensko velmi pomůže v pohybu lidí oběma směry. Cyklostezka bude sloužit všem sportovním příznivcům po všechny roční období. Tento projekt bude mít významný vliv na zvýšení bezpečnosti nejen cyklistů a chodců, ale i motorové dopravy, která bude uživateli cyklostezky nahrazena bezmotorovou dopravou, což bude mít pozitivní vliv i na životní prostředí. Projekt byl podpořen z evropských fondů a je podle mého názoru jasným důkazem toho, jak úspěšně využít evropské peníze na krajské úrovni.

Autor: Karolina Tichá

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/mikroregion-roznovsko-otevrel-cyklostezku/

9 komentářů

Přeskočit k formuláři pro komentář

    • Lucie Hlavatá on 24.4.2013 at 01:31
    • Reakce

    Je dobré že evropské fondy podporují výstavby cyklostezek. V tomto mikroregionu je cyklostezka potřebná jak zde autorka uvádí. Zároveň se se tím zvýší cestovní ruch a bezpečnost obyvatel. Je tu i výborná myšlenka využít cyklostezku i v zimních měsících kdy lidé svá kola uloží k „zimnímu spánku“ a mohou využít cyklostezku k jinému sportu jakým je jízda na běžkách.

    • Pavlína Tomisová (REK) on 19.5.2013 at 22:07
    • Reakce

    Na článku se mi velice líbí, že je přihlíženo na všechna roční období tím pádem zde uplatnění najdou jak cyklisté, turisté, milovníci inline, ale i běžkaři. Dále se mi líbí, že je kladen důraz na bezmotorovou dopravu, což zabrání rizikům dopravních nehod a doufejme, že sníží úmrtnost. Co se otevírání týče, je pěkné zapojení dětí a to, že byl nachystaný zábavný program, což bylo jistě jak pro děti, tak pro rodiče velké plus.

    • Radek Nemeškal,TUL on 21.5.2013 at 11:18
    • Reakce

    Řekl bych, že výstavba této 30ti kilometrové cyklostezky musela přinést radost všem lidem v mikroregionu ale i v okolí. Všichni zmiňovaní cyklisté, bruslaři, koloběžkáři, pěší turisté i běžkaři si musí opravdu přijít na své. Dobrým nápadem je zimní využití, kterém tam dosud evidentně chybělo. Pozitiva vidím ve zvýšení bezpečnosti zejména nemotorovým vozidlům i turistům a zatraktivnění lokality, a tím i případného růstu cestovního ruchu.
    Líbí se mi také, když se dočtu, že evropské fondy opravdu fungují v praxi a nezůstávají pouze na papíře.

    • Tomáš Polcar on 26.5.2013 at 22:18
    • Reakce

    Myslím si, že je dobré mít cyklostezku i v mikroregionu jakým je Rožnovsko. Musela udělat radost všem cyklistům, koloběžkářům a mnoho dalším lidem. Poprvé slyším, že by se dal cyklostezka využít na běžky, toto řešení mi přijde skvělé v tom, že lidé na podzim uloží svá kola a půjdou na běžky v prostředí, které znají. Zaujal mě i doprovodný program při otevírání částí cyklostezky.

    • Veronika Jelínková on 27.5.2013 at 20:20
    • Reakce

    Moc se mi líbí širší využití cyklostezky. Jak v letním, tak v zimním období. Cyklostezky jsou stále třeba a významná je i podpora dotacemi. Tato nákladná stavba určitě potěšila milovníky kol. A neméně vyznámná je i bezpečnost, na kterou se zde také mysleli. Jsem ráda za tyto výstavby.

    • Michaela Nosková on 29.5.2013 at 16:25
    • Reakce

    Velmi se mi líbí slavnostní a velkolepé otevření cyklostezky, hlavně jízda zástupců obce na kolech. Jednotnost žlutých a zelených triček. Z článku je patrné, že obyvatelé se na novou cyklostezku velmi těšili. Také si myslím, že je dobré, že se zástupcům města podařilo sehnat peníze z evropských fondů a tak obecní kasu zatížili menší mírou. Líbí se mi nápad využití cyklostezky v zimních měsících jako běžecké trasy.

    • Pavlína Plačková on 1.6.2013 at 20:00
    • Reakce

    Otevření nové cyklostezky bylo doprovázeno bohatým programem, určeným hlavně pro školáky. Byla připravena například exhibice na freestylových koloběžkách. Líbí se mi, že cyklostezka není určena pouze pro cyklisty, ale na své si přijdou i lidé, kteří jezdí na koloběžce či inline bruslích. Navíc i v zimě bude mít cyklostezka využití, podobně jako na Souši, stane se běžeckou trasou.

    • Petr Chvojka on 3.6.2013 at 13:52
    • Reakce

    Výborný kraj a celkové krásná oblast Česka, která si zasloužila podobnou stavbu. Zároveň jsem rád, za financování z evropských fondů, je nám všem snad jasné, že jinak by tento projekt nemohl být uskutečněn. Těším se z místních obyvatel přeji jim novou cyklostezku a doufám, že jí řádně užijí.

    • Lukáš Reymar REK on 4.6.2013 at 10:54
    • Reakce

    Velice sympatické představení projektu a jeho slavnostního otevření. Abych řekl pravdu, tak skoro až závidím, u nás na Kladensku něco takového přesně chybí. Líbí se mi, že slavnosti podle popisu proběhly velkolepé a že lidi oceňují takto investované prostředky z evropských dotací. Zajímalo by mě, jak je cyklostezka využívána po delší době jejího otevření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.