Prázdniny ve městě

V poslední době narůstá počet rodin, které využívají možnosti poslat své dítě na příměstský tábor. V období prázdnin to jsou jak jednodenní tábory tak i vícedenní pobyty. Tábory se konají ve městě, pomáhají především rodičům z metropole – zatímco pracují, mají jejich děti o zábavu postaráno. Slouží zároveň jako prevence závislostí u dětí a mládeže např. na drogách, prevence závislostí hrách, sledování TV, internetu. Dále jako prevence kriminality. Prostřednictvím her a propagováním zdravého životního stylu působí jako prevence proti obezitě. A seznámením se sporty zase jako prevence proti úrazům. Představují tak skupinu 5P.

Loni ale využili této nabídky i v dalších regionech. Po ničivých povodních přivítala Praha děti z nejvíce postižených oblastí. Táborníci zažili netradiční prázdniny ve městě a dle ohlasu se jim to líbilo.

Příměstské tábory mají podobnou strukturu jako letní pobyty – o skupinu dětí se stará tým zkušených pedagogů a zajišťuje jim náplň dne, stravu a celodenní dozor. Program je však trochu jiný, místo běhání po lese mají děti možnost vyzkoušet si nové aktivity na víceúčelových sportovištích, strávit den v aquaparku, navštívit řadu kulturních atrakcí a památek, například hradů, skanzenů nebo galerií, podívají se třeba do ZOO či Lanového centra.

Zajímavé byly příměstské tábory, které pro děti z Novojičínska, Jesenicka nebo Děčínska, tedy regionů nejvíce zasažených povodněmi v minulém roce zorganizoval Dům dětí a mládeže hl.m. Prahy ve spolupráci a za finanční podpory hl.m. Prahy. Desetidenní pobyty probíhali od konce července do konce srpna a metropoli navštívila necelá stovka dětí z celé republiky. Děti přijížděly mikrobusy přímo ze svého bydliště, takže se rodiče nemuseli starat o dopravu. Program pro ně připravili lektoři z DDM HMP. Sportovní aktivity doplňovaly výlety za kulturou. Našel se i čas na hraní a společnou zábavu. Využily bazén, lodičky, lanové překážky, podívaly se do skanzenu, leteckého muzea na Letišti Kbely, planetária, ZOO a IQ parku. Zavítaly na Pražský hrad, Karlštejn, Národní galerii nebo Petřínskou rozhlednu a bludiště. Pro každý turnus byl přichystán jiný program, aby se nenudili ani ty, které v Praze zůstaly více než jeden turnus.

Dětem se tak podařilo aspoň na chvíli zapomenout na prožitky, které s sebou přinesla velká voda. Radost pořadatelů byla dvojnásobná, protože se mohli zároveň odvděčit za pomoc, kterou regiony poskytly pražským dětem po povodních v metropoli.

Autor: Iva Stejskalová

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/11/prazdniny-ve-meste/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.