Sousedské slavnosti a dopravní vzdělávání trnem v oku ODS a ANO

Na včerejším jednání Zastupitelstva HMP došlo k bezprecedentnímu zásahu do grantového řízení. Z „balíku“ subjektů, kterým byly grantovou komisí řádně přiděleny prostředky, navrhl zastupitel ODS Alexandr Bellu ad hoc vyčlenit dvě neziskové organizace, Auto*Mat a Arniku. Těm zastupitelé nakonec podporu zamítli bez ohledu na obsah projektů. Projekty Auto*Matu přitom zahrnovaly sousedské slavnosti pod záštitou primátorky, rozšíření soutěže Do práce na kole a vzdělávaní dětí k udržitelné mobilitě.

Nestává se často, že by pražští zastupitelé zamítli podporu projektů, které magistrátní grantová komise jednomyslně uznala za přínosné. Na včerejším večerním jednání však zástupci ODS, TOP 09 a ANO 2011 zpochybnili celý systém přidělování grantů svým otevřeným postupem proti městským „hlídacím psům”.

Osvěta ano, ale ne bez aut

„Přeci nedáme peníze někomu, kdo má jiné názory nebo nás kritizuje,“ znělo z úst Alexandra Bellu (ODS) a jeho straníků. Patriku Nacherovi z ANO se nelíbilo, že Auto*Mat upozorňuje na negativní dopady příliš intenzivní automobilové dopravy ve městě.

Vedoucí našeho týmu Rozvoje Prahy Vratislav Filler oponuje: „Spolek Auto*Mat pracuje pro Prahu. Dlouhodobě nabízíme městu podloženou oponenturu dopravní politiky a návrhy alternativních řešení. Místo věcné argumentace se ODS a ANO snaží tímto populismem získávat levné předvolební body.”

Nepohodlné projekty?

Když se podíváme na aktivity, kterých se škrty dotknou, je jasné, že nejde o věcný obsah, ale o osobní antipatie. S omezením příjmů budou muset zápasit například oblíbené sousedské slavnosti Zažít město jinak, které ročně navštěvuje několik desítek tisíc lidí. O podporu přišel také dlouhodobý projekt Vzdělávání k udržitelné mobilitě, do kterého se jen v loňském roce zapojilo 3500 dětí. A s vaničkou zastupitelé vylili také rozšíření výzvy Do práce na kole, které se letos v Praze účastní přes 5000 lidí. Akce se navíc koná pod záštitou hlavního města Prahy.

“Označení našeho spolku za cykloteroristy současnou zastupitelkou Aleksandrou Udženija (ODS), je pro nás poněkud překvapivé, vzhledem k tomu, že byla v roce 2012 jako tehdejší pražská radní tváří Do práce na kole,” dodává Lenka Myšáková, koordinátorka soutěže.

Paradoxní je, že zastupitelé “zařízli” podporu oblíbených a oceňovaných projektů, které připravuje Auto*Mat v zásadě na klíč pro Prahu, a které jsou navíc v souladu s pražskými strategickými dokumenty. Naopak činnosti zaměřené na občanský aktivismus, které jsou pravděpodobně zdrojem kritiky z ODS, jsou financovány z příspěvků drobných dárců Klubu přátel Auto*Matu.

Granty jen kamarádům

Rozdávání grantů ne podle obsahů projektů, ale podle žadatelů, nemá podle nás obdoby a do demokratické společnosti nepatří. Kam až může tento pochybný přístup k přidělování veřejných peněz zajít, ukazuje situace s dotacemi na Praze 3, kde je Alexander Bellu místostarostou. V posledních dvou letech směřuje na Praze 3 téměř polovina dotací na podporu kultury Paláci Akropolis a akcím v něm konaných, letos tato částka přesáhla 1 250 000 Kč. Majitelem Akropole je bývalý dlouholetý zastupitel a nyní jen řadový člen žižkovské ODS Pavel Hurda. A podobné kauzy nejsou na Trojce výjimkou.

Co s tím? Darujte!

Odmítnutí našich žádostí a žádostí Arniky nás sice mrzí, ale rozhodnutí zastupitelstva HMP pochopitelně respektujeme. Věříme, že výpadek finanční podpory Prahy naše aktivity neohrozí. O to důležitější teď bude pravidelná podpora našich příznivců, sousedů z Prahy i celé ČR. Jen tak můžeme plánovat naše aktivity, dlouhodobě pracovat na zlepšování veřejného prostoru, utužování sousedských vztahů a vzdělávání děti o udržitelné mobilitě.

Žijeme tu společně, tak do toho pojďte s námi! Darujte pravidelně!

A prosím sdílejte informace mezi své přátele, ať se o této netransparentnosti v přidělování grantů dozví co nejvíce lidí.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2018/05/sousedske-slavnosti-a-dopravni-vzdelavani-trnem-v-oku-ods-a-ano/