Prohlášení iniciativy Auto*Mat ze dne 3. 7. 2015

Iniciativa Auto*Mat je znepokojena okupací fyzického i virtuálního veřejného prostoru způsobující ve společnosti nenávistnou náladu, ať už je zaměřena vůči komukoliv.

Jsme si vědomi toho, že témata uprchlíků, muslimů a podobně nejsou naší agendou. Nemůžeme ale pominout, jakým způsobem je pro současnou eskalaci nenávistných projevů zneužíván veřejný prostor měst.

Veřejný prostor je místem setkávání a veřejné debaty, žádná debata ale nemůže být vedena formou nenávistných výroků, urážek či vyhrožování. Jsme dlouhodobě svědky projevů nenávisti v oblastech, kterými se zabýváme, a jsme proto citliví i vůči rostoucí nenávisti v oblastech celospolečensky významných – nenávisti, která už nepochází z ospravedlnitelné obavy z neznámého, ale je podněcovaná systematickými snahami populistů šířících nelidské ideologie.

Za členy týmu Auto*Matu žádáme politiky, Policii ČR a další zodpovědné orgány, aby odsoudili a na základě platných zákonů České republiky aktivně stíhali projevy nenávisti ve veřejném prostoru Prahy i dalších českých měst. Nechceme, aby se naše společnost pod záminkou ochrany evropských a demokratických hodnot těchto hodnot zároveň definitivně vzdala.

Za tým Auto*Matu
Vratislav Filler, Anna Strejcová, Adéla Brabcová, Václav Kříž, Jakub Hradilek, Petr Dlouhý, Jan Hubík, Jakub Holzer, Lukáš Eršil, Iva Nevečeřalová, Jana Pírková, Martin Šotola, Kristina Karasová, Jiří Motýl.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2015/07/prohlaseni-iniciativy-automat-ze-dne-3-7-2015/