Auto*Mat podporuje projekt Volební kalkulačka. Ode dneška i v Praze!

 

Sdružení KohoVolit.eu dnes představilo pražskou verzi komunální „volební kalkulačky“. Vytvořilo ji ve spolupráci s pražskými sdruženími Arnika a Auto*Mat. Internetový test porovnává odpovědi uživatele na otázky s názory politických stran a kandidátů.

Vyplňovat kalkulačku lidé mohou na http://volebnikalkulacka.cz

„Pražská Volební kalkulačka obsahuje třicet otázek o tématech, která jsou pro Pražany důležitá. Voliči budou hlasovat například o neprůhledných změnách územního plánu, o dopravních stavbách nebo o počtu míst ve školkách. Test poté porovná názory voliče a stran a výslednou shodu ukáže v procentech,“ představil pražská specifika projektu matematik Michal Škop, autor projektu z Kohovolit.eu.

„Je jedině spravné, že dnes mezi aktivními občany vzniká řada nástrojů a aktivit, s jejichž pomocí vzrůstá povědomí o programových postojích a závazcích jednotlivých stran ke konkrétním problémům. Možná se dočkáme i doby, kdy volební kampaně přestanou zaplevelovat náš stát nicneříkajícími billboardy a přenesou se do prostředí volební kalkulačky, debat a osobních setkání s kandidáty. Porovnávání bankovních kont a známostí v reklamním průmyslu nahradí porovnávání programových postojů,“ doplňuje důvody pro podporu Volební kalkulačky ze strany Auto*Matu Martin Fleischmann, koordinátor série předvolebních debat s kandidáty do celopražského zastupitelstva a zastupitelstev vybraných městských částí. Více o předvolebních aktivitách Auto*Matu najdete zde.

„Letošní verze kalkulačky obsahuje řadu nových funkcí. Nově mají uživatelé možnost uložit si své hlasování, nebo porovnat odpovědi všech stran v přehledné tabulce. Lze také určit, které otázky jsou pro voliče důležité – takovým lze v testu přiřadit dvojnásobnou váhu, takže se do výsledků promítnou výrazněji,“ dodal autor kalkulačky.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/10/automat-podporuje-projekt-volebni-kalkulacka-ode-dneska-i-v-praze/