7 pražských stran je pro zveřejňování smluv všech městských organizací

Praha – Strany jsou pro maximální transparentnost na všech úrovních správy města. Ti, kdo byli dosud mimo struktury vedení města, usilují i o zpětné zveřejnění již uzavřených smluv.

V úterý 16. 9. v kině Bio OKO proběhla druhá ze čtyř předvolebních debat se zástupci politických subjektů kandidujících do celopražského zastupitelstva. Tentokrát byla hlavním tématem otevřená radnice a občanská participace. Pozvání přijali zástupci sedmi kandidujících subjektů (ODS, ČSSD, Trojkoalice (SZ-KDU-ČSLa STAN), Piráti, Svobodní a Hnutí pro Prahu. Videozáznam celé debaty najdete na: www.auto-mat.cz.

Všechny strany se shodly na potřebě a podpoře online zveřejňování všech smluv uzavíraných městem, městskými organizacemi a akciovými společnostmi s podílem města. Spory vládly jen v otázce zda-li tyto smlouvy zveřejňovat i zpětně, nebo ne, případně odkdy. Trojkoalice je pro maximální zveřejňování až od roku 1990. Dle ODS je zpětné zveřejňování smluv zbytečné a máme hledět do budoucna. Svobodní jsou pro zveřejňování všech aktuálních smluv (i těch minulých, které stále platí). Piráti by naopak zveřejňovali i smlouvy s vypršelou platností – řadu z nich totiž nevýhodně uzavírali jménem Hlavního města stále aktivní politici a Pražané mají právo vidět, kdo za nimi stál. Piráti i ODS navrhují do všech smluv dopisovat klauzuli “nezveřejněná smlouva je neplatná”.

Svobodní tvrdí, že magistrát neumí pracovat s IT – měl by vypisovat programátorské soutěže a nezávádět megalomanské IT systémy jako Opencard. Piráti mají jednoduchý recept na IT zakázky: správné zadání, které není předem připoutané k jedinému zadavateli a požaduje používání otevřeného zdrojového kódu. V otázce investic do veřejných prostranství, kde se všichni shodli na potřebě architektonických soutěží, DJK zdůraznili, že vypsání soutěže musí předcházet participativní tvorba jejího zadání s místními obyvateli. Naopak Hnutí pro Prahu chce zapojit obyvatele do rozvoje města tak, že přesune více pravomocí a peněz z magistrátu na městské části a učiní všechny samosprávné procesy viditelné online.

1) Přítomní kandidáti:

Pavel Činčera – (7. na kandidátce DJK, šéfredaktor Ekolistu)

Jiří Kubíček – (2. na kandidátce SSO, leader pro Prahu 7)

Irena Ropková (3. na kandidátce ČSSD, radní na Praze 3)

Jan Wolf – (2. na kandidátce Trojkoalice, předseda KDU-ČSLv Praze)

Bohuslav Svoboda (lídr kandidátky ODS, exprimátor – nikoho jiného ODS nesehnala)

Ondřej Profant (2. na kandidátce ČPS, pražský předseda)

Karel Fischer (3. na kandidátce HPP)

2) Termíny a témata dalších debat:

2. 10., 18:00 loď Tajemství, náplavka – Strategie a vize města, debata lídrů kandidátek

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/10/7-prazskych-stran-je-pro-zverejnovani-smluv-vsech-mestskych-organizaci/