Velká studentská cyklojízda popáté projela Prahou

Z Centrálního parku na Pankráci do Karlína a zpět jelo asi 150 žáků pražských středních škol v rámci tradiční Velké studentské cyklojízdy. Cyklojízda se konala už popáté a studenti se jejím prostřednictvím snaží upozornit na nedostatky v cyklistické infrastruktuře. Akci společně organizuje iniciativa Auto*Mat a sdružení Pražské matky.

Za asistence městské policie, dobrovolníků a učitelů vyrazili žáci 19. září v 9.30 hodin z Centrálního parku na Pankráci, projeli po Rašínově nábřeží směrem na Výtoň, dále přes centrum a Florenc až do Karlína po této trase. Jejich cílem byl nově otevřený kulturní podnik s názvem Přístav 18600 na Rohanském ostrově, který vyrostl v prostředí “městské džungle”. Po krátké zastávce studenti odjeli do školních tříd přes Dvořákovo, Smetanovo a Podolské nábřeží.

Cyklojízda se konala v rámci programu Do školy na kole, jehož cílem je umožnit žákům středních škol vyjádřit se k dopravní situaci v Praze – konkrétně k podmínkám pro cyklistickou dopravu. Velká studentská cyklojízda je již tradičním happeningem organizovaným v rámci Evropského týdne mobility u příležitosti mezinárodního Dne bez aut jako akce na podporu udržitelné dopravy a myšlenky městské cyklistiky. Takhle vypadala cyklojízda v roce 2012.

Probíhá v rámci vzdělávacích a osvětových aktivit sdružení Auto*Mat a Pražské matky, během nichž se žáci a studenti podílejí na zklidňování dopravy v okolí škol a získávají praktické dopravní návyky v duchu zdravé a šetrné mobility, ale též v bezpečnosti pohybu na kole v městské dopravě.

Do akce se zapojili studenti z Gymnázia Elišky Krásnohorské, SPŠS Dušní, Gymnázia Na Vítězné pláni, SPŠ dopravní – Moravská, SPŠ dopravní – Motol a Gymnázia mezinárodních vztahů Stodůlky. Fotky od Štěpána Hona lze stáhnout na tomto odkazu.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/09/velka-studentska-cyklojizda-popate-projela-prahou/