Děkujeme, že jste přišli zažít město jinak

Příští rok oslaví Zažít město jinak své desáté výročí. A soudě podle vzestupného počtu míst, která se k této akci ve veřejném prostoru každým rokem přidávají, půjde o důstojné jubileum. Už letos se v Praze konal program na 46 místech a připojila se také další tři česká města. Jsme nadšení z toho, jak se komunitní život ve městech probouzí a nabírá na síle.<!–more–>

Ani proměnlivé počasí nás neodradilo od toho, abychom si užili největší komunitní slávu v roce. A vybírat bylo ze spousty zajímavých a originálních aktivit, až nebylo časově možné shlédnout ani polovinu. Jak to vypadalo u vás? Pište na anna.strejcova@auto-mat.cz. Fotky najdete zde.

V Podolí proudili lidé nejen do Podolské vodárny, ale i kolem stánků zdejších dětí, které nabízely vlastnoručně upečené zákusky, nebo kolem dobročinného bazaru. Přestože se zde slavnost konala poprvé, začátečnické mouchy se Podolí vyhnuly a vše plynulo velmi hladce a s v dobré náladě.

Podobně tomu bylo i na Řezáčově náměstí, nevyužívaném plácku v Holešovicích, který díky krásné dekoraci stromů a decentnímu programu působil jako oáza mezi činžovními domy. Nedaleká Veverkova ulice ožila štěkotem letenských voříšků během soutěže krásy a dovedností a Veletržní palác kvůli dešti přesunul svůj taneční program dovnitř. Před kinem OKO se už tradičně rozezněla hudba a tančilo se, občerstvovalo a mluvilo. Hned kousek opodál, před Akademií výtvarných umění, byl cítit umělecký bzukot. Kromě otevřených dveří Akademie, byl největším lákadlem koncert zde žijícího Vladimíra Merty a kurz lidových tanců. Čechova ulice zas ožila díky neskutečné energii řádících dětí a stánkům místních rezidentů. Díky velké koncetraci aktivit na sedmičce lidé korzovali a přebíhali z jedné živé ulice do druhé.

V Mařákově ulici v Dejvicích způsobil rozruch vtipný kurz sebeobrany, oheň před indiánským týpí a užívaly si tu hlavně děti. Břevnovská slavnost byla ve znamení tradičního běhu do schodů a v kurzu byl také solární taxikář. Ve Švédské ulici na Smíchově zazněly v komorním stylu tóny místního skladatele Varhana Orchestroviče Bauera a dalších hudebníků. Poprvé se konal program také v Plaské ulici, kde místní kavárny vytáhly své stoly ven a děti žasly nad pokusy odporující zemské přirozenosti.

Americká ulice byla jako vždy největší tepnou plnou stánků a s nepřehlédnutelnou latinskoamerickou fiestou. Paralelní Belgická ulice pojala slavnost mnohem komorněji a aktivity uspořádala na chodníku. Krymská ulice ožila až odpoledne a připravila oblíbený závod do vrchu na kole po dlažebních kostkách.

A bylo toho mnohem více. Připojte se příští rok! Abychom mohli v našich aktivitách pokračovat, potřebujeme Vaši podporu. Kupte si trička a tašky jako suvenýr nebo přispějte peněžitým darem. Vše se počítá! Děkujeme za přízeň.

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2014/09/dekujeme-ze-jste-prisli-zazit-mesto-jinak/