Zimní armádní survival

Survival je schopnost přežít. Pro mnoho lidí znamená možnost otestovat se v přírodě. V řešení náročných situací znamená nalézt sám sebe i přírodu, je to jedna z cest formování charakteru. Jedná se o zvládání stresových situací, zvládnutí technik, které ochraňují organismus před horkem, chladem, žízní, nevyspáním a hladem. Znamená to uchování rozumové kontroly nad svým jednáním, nalezení improvizovaných řešení při budování přístřešků, nalezení vody, zajištění ohně a jídla. Jedním z principů přežití je navození kladného přístupu, pozitivní motivace, což zahrnuje optimismus, využití dosavadních znalostí, schopností a dovedností, důvěry v sebe sama, částečně i chuť riskovat, vsadit na štěstí.

Ve sportovním pojetí jde o komplex schopností a dovedností zvládnout přírodní a°umělé překážky (disciplíny) v souladu s pravidly závodu. Survival patří do skupiny „extreme outdoor sports“ a náleží k disciplínám, které vznikly v nedávné době a poměrně si°našly příznivce po celém světě.

Winter Survival je závodem 3 členných vojenských hlídek, který je od roku 1995 každoročně pořádán Univerzitou obrany Brno v oblasti Hrubého Jeseníku. Závod byl původně pořádán jako otevřený přebor Armády české republiky v zimním přírodním víceboji, avšak od roku 1998 se jej zúčastňovaly týmy ze zahraničí a je tedy veden jako Mezinárodní mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji. Jakým si mottem a hlavní myšlenkou soutěže je: „Zvládni vše, bezpečně, elegantně, efektivně, chytře, rychle a s úsměvem na rtech.“

Závod zahrnuje nejen adrenalinové „outdoorové“ disciplíny sportovního charakteru, ale také aktivity podobné bojovým činnostem jednotlivce malých skupin.

V současné době je ze strany domácích družstev o soutěž tak velký zájem, že musela operační velitelství uspořádat výběrová předkola. Survival musí mít výběrový charakter. Maximálně se ho může zúčastnit dvacet družstev – patnáct z české armády a pět ze zahraničí.

Zatímco první den závodu byl věnován sjezdovému lyžování – paralelnímu slalomu, přesunům v horském terénu a nočnímu závodu ve sběru indicií, následná dvoudenní vytrvalostně technická etapa pořádně zamíchala kartami. Přes šedesát kilometrů přesunu v náročném horském terénu umocňovalo zdolávání skalních útvarů a umělých překážek, překonávání říčních roklí, absolvování biatlonového závodu na sněžnicích a dráhy bojovníka, přeprava „raněného“ ze skály, přespávání v lese a plnění praktických úkolů spojených se zkouškou psychické odolnosti.

Chleba se láme po první části této dvoudenní etapy. Když soutěžící přečkají po vyčerpávajícím dni v pohodě i další noc ve sněhu, závod většinou dokončí. Někteří však nevydrží psychicky. A to, když si uvědomí, že mají za sebou celý den putování s dvacetikilovou výbavou na zádech, mrazivou noc venku a ráno je čeká stejná porce kilometrů a možná ještě záludnější úkoly.

Každý rok se snaží organizátoři z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany udělat závod jiný. Tvrdší a hlavně originální. Nikdy závodníci nenarazí dva roky po sobě na stejnou disciplínu.

Letošní novinkou byla záchrana a poskytnutí první pomoci v lavině. Na svahu pod Petrovými kameny u vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem, musela družstva ve vymezeném prostoru zhruba 30x30m lokalizovat a vyhrabat zasypanou osobu, naložit ji na nosítka a dopravit ji do bezpečí.

Branný štafetový závod představoval závěrečnou etapu čtyřdenní vytrvalostní soutěže Winter Survival 2011. V poslední etapě šlo především o rychlost, přestože závodníci byli po desítkách kilometrů předchozích přesunů v členitém terénu již docela unaveni.

Podle očekávání zvítězilo družstvo ze 73. tankového praporu Přáslavice. Druhé místo obsadili studenti z Vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu UK Praha a tak jako loni  na třetí příčku dosáhli vojáci ze Základny munice z Týniště nad Orlicí.

„Zkušeným survivalistou se stává každý, kdo překoná nástrahy všech disciplín a ve zdraví dokončí závod.“

Autor: Denisa Urbanová

Zdroje:

Časopis A report

Průvodce závodem

KRUSE, HARALD. Umění přežít. Praha, Magnet-Press,1994.167 s. ISBN 80-85434-99-7

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/zimni-armadni-survival/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.