Kluziště se stalo hitem Olomouce

Olomouc – Vánočním trhům na Dolním náměstí v Olomouci přibyla letos i nevšední atrakce –  mobilní ledová plocha o rozloze čtyř set metrů čtverečních. Velikostí se mohla rovnat opravdovému hokejovému hřišti o rozměrech 25 krát 12 metrů. V podvečerních hodinách ji dokonce osvětlovaly lampy z ledkových pásů.  Bruslaři se na unikátním kluzišti mohli prohánět denně od začátku listopadu až do Silvestra, a to denně od 15 do 22 hodin. Za dvě hodiny strávené na ledu platili padesát korun.

V srdci města začali dělníci ledovou plochu budovat už na konci října. Velkým problémem se během příprav i samotné výstavby stalo počasí. „Ve slunečních dnech se přes den oteplilo až na 20 stupňů, koncem říjnové dekády se teploty pohybovaly mezi 11 a 17 stupni celsia. Při instalaci podloží byla sice tato teplota velmi příjemná, ale pro samotné zaledování mobilní plochy absolutně nevhodná,“ uvedli pořadatelé z Kulturní Olomouce o.p.s.

Sestavení ledové plochy trvalo pracovníkům do konce měsíce října. Pro dokončení ledové plochy musela německá společnost Ice Business AG dodat hliníkové profily a dřevěné mantinely. „To už byla poslední fáze dokončovacích prací před zaledováním plochy kluziště,“ uvedli organizátoři s tím, že stánky s občerstvením začaly na Dolním náměstí vyrůstat od prvních listopadových dnů.

Bruslaři se sice po kluzišti měli prohánět od prvního listopadového dne, proti však bylo teplé počasí. První nadšenci tak na ledovou plochu mohli vyrazit až o týden později. „Prostojů jsme využili k vylepšování zázemí. Všichni návštěvníci ocenili lepší servis, na mysli máme třeba skříňky na bezpečné odkládání osobních věcí. Lidem se také zalíbila možnost využít převlékárnu,“ vyzdvihli organizátoři.

Velkou práci si Kulturní Olomouc dala s údržbou ledové plochy. O její úpravu se nepřetržitě starala pětice zkušených rolbařů. Kvalitu ledového povrchu pracovníci dokázali udržet díky zbrusu nové rolbě v hodnotě více než milion korun. 

Olomoučané ocenili také dostupnost zpráv o bruslení. Harmonogram bylo možné nalézt na webových stránkách i v propagačních materiálech. V dopoledních hodinách si mohli zdarma zabruslit školy, dětská centra a neziskové organizace. Každý pátek a sobotu nechyběla škola bruslení pro děti, na jejíž organizaci se podílela i Univerzita Palackého. „Bruslení se zúčastnily olomoucké základní školy Demlova, Stupkova, Spojenců, Svatoplukova, Zeyerova, Heyrovského, Komenium a Střeň,“ vyjmenovali organizátoři.

Autor: Petr Ilgner

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/kluziste-se-stalo-hitem-olomouce/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.