Letohrad ve volném čase

Letohrad, do roku 1950 Kyšperk je malebné městečko v podhůří Orlických hor. První zmínka o tomto městě se datuje k roku 1308 a od této doby se pyšní bohatou historií.

Na Václavském náměstí je možno navštívit barokní kostel, dominantu města zámek s přilehlým parkem, v letních měsících osázeným překrásnou flórou a tryskající kašnou. Historické centrum tvoří městskou památkovou zónu s jehož historií se může návštěvník seznámit v městském muzeu, ve kterém jsou mimo jiné k vidění i vlastní Napoleonovy saně. Nevšední zážitek nabízí také návštěva soukromého muzea řemesel, provozovaného ve Společenském centru Nový dvůr, patřících mezi jedno z největších v republice.

V dnešním Letohradu převažuje hlavně elektrotechnický průmysl. Velký vliv na veškerý vývoj města má firma OEZ. Přestože je na okraji města vystavěna průmyslová zóna, má Letohrad vysoký potenciál pro provozování veškerých pohybových aktivit. Právě pro svou polohu v nádherném údolí je město obklopeno krásnou přírodou, která láká k výletům a procházkám.

Současný Letohrad čítá bezmála 6.500 obyvatel. Značná část se po generace věnuje právě sportu. Naplňují tak tvrzení Rýdla(1993), že pohyb není jen holým produktem svalových činností, ale i životní a existenční potřebou oduševnělého těla i ztělesněné duchovnosti.

Sportovní vyžití je zde opravdu bohaté. Biatlonový areál vybudován v Šedivském lomu  nabízí ideální podmínky pro cvičení , běh a in line bruslení. Nejen pro starší ročníky kteří chtějí využít svůj volný čas efektivně jsou upraveny stezky a běžecké tratě vedoucí lesním porostem, kde zajisté ocení možnost procházek a pohybu na čerstvém vzduchu.

Ve městě je možnost se věnovat  i teamovým sportům fotbalu, volejbalu, hokejbalu a tenisu,   což potvrzuje multifunkční areál se všemi hřišti pro konkrétní odvětví. V nedávné době se Letohradu dotkl i trend společensko -sportovních aktivit, kdy byl vystavěn stánek pro fitnes, bowling a sqasch.

Nevýhodou pro všechny vyznavače zimních radovánek je nízká nadmořská výška města (372m. n.m.), kdy často musí za sněhem a lyžařskou stopou vyrážet do nedalekých Říček v Orlických horách, či Suchý vrch.

V rámci regionálního rozvoje a za účasti fondů EU byly na okrajích města vybudovány 2 cyklostezky o délce 13, resp. 8 km spojující Letohrad s přilehlými obcemi, které jsou využívány nejen cyklisty, ale také běžci a in line bruslaři.

V době slunných dní, hlavně v měsících prázdnin a dovolených je možnost se ochladit plaváním, nebo jen koupáním ve venkovním 50m bazénu, jež je po dlouhá léta je provozován  spolu s kurty pro plážový volejbal a nohejbal.

Rezervou města jsou však dětská hřiště pro odpočinek maminek s dětmi. Ačkoliv jsou v Letohradě 3 sídliště, jsou stávající pískoviště již nevyhovující a výstavba hřišť se zelenými oázami s lavičkami naprostou nezbytností.

,,Aktivní způsob života je především záležitostí každého občana. Vzhledem k významu a roli volnočasových aktivit při tvorbě a formování životního stylu člověka je ale nezbytně nutné, aby stát a jeho výkonné orgány na všech jeho nižších úrovních nesly míru zodpovědnosti za vytváření podmínek pro jeho realizaci“(Dohnal,2002). Důkazem toho je  město Letohrad, které jak se zdá  je ideálním místem  pro rekreaci, kde si každý návštěvník různého věku může vybrat jak svůj volný čas strávit a jak s ním naložit. Zda se obohatí kulturním zážitkem, nebo jej využije v podobě pohybu nebo aktivního odpočinku. Přesně podle názoru Filipcové(1966) , která považuje volný čas za  svět volby činnosti, kdy člověk může, ale nemusí. Podobně se k tomu staví Teplý(1969), který jej považuje za sféru, kde se maximálně uplatňuje individualita jedince, neboť každý sám svobodně  rozhoduje o jeho náplni a je sférou, s kterou může každý jedinec volně nakládat.

 

Jestli každý naloží s volným časem formou pohybové aktivity jakkoliv, vždy dospěje k poznání,  oddychu, relaxaci, osvěžení a znovunabytí svých sil…….

 

 

Autor: Martin Vondra ,   Fakulta tělesné kultury v Olomouci,    Rekreologie – MVČ  II.ročník

Použité  zdroje

 1/   Tacl,A+P.: Pozdrav z Kyšperka-Letohrad na historických pohlednicích, Nový Dvůr,  2000

2/   Adamec,S.: Město Kyšperk/Letohrad 1308-2008, Ústí  nad Orlicí, 2007

3/   Hodaň,B.,Dohnal,T.:  Rekreologie, UP Olomouc, 2008

4/   Dohnal,T.,Koncepce a metodika systému komunální rekreace na úrovni obce, UP Olomouc 2002

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/11/letohrad-ve-volnem-case/

1 komentář

    • Lucie Hlavatá on 24.4.2013 at 00:44
    • Reakce

    Nebylo by na škodu více se zaměřit na kulturní akce, které Letohrad pořádá, určitě mají svoji tradici. Po přečtení článku uvažuji o výletu na kole spojeným s návštěvou Letohradu a jeho okolní přírody nebo strávení zde dovolené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.