Zažijte město jinak ve třiadvaceti pražských čtvrtích. Na sobotu se chystá 300 aktivit

PRAHA – Jeden z největších pražských festivalů proběhne tuto sobotu. Do pouličních sousedských slavností Zažít město jinak se zapojí třiadvacet čtvrtí. Ulice se na jeden den promění v pěší zóny s trhy, kavárnami, výstavami, akcemi pro děti, výtvarnými dílnami a koncerty. Připraveny jsou více než tři stovky aktivit různých žánrů a pro všechny věkové skupiny. Festival je unikátní tím, že program vytvářejí sami místní lidé. Nabídka každé ze čtvrtí je jiná a lidé snadno najdou, co je zajímá. Festival zahájí Velká podzimní cyklojízda, která vyrazí po desáté hodině z pěší zóny v dolní části Václavského náměstí. Bohatý program pokračuje v jednotlivých čtvrtích až do večera.


„Nevnímáme svůj životní prostor jen za zdmi bytů, záleží nám i na kvalitě našeho okolí. Snažíme se inspirovat obyvatele jednotlivých čtvrtí a ulic, aby se navzájem poznali, sdíleli veřejný prostor. Nechceme servírovat hotový program, ale zajímají nás lokální aktivity, spolky, galerie, kavárny a muzikanti,“ vysvětluje koordinátor sousedských slavností Jakub Hradilek z iniciativy Auto*Mat. „Stačí si se sousedem zahrát šachy, nebo vytáhnout starý rodinný hudební nástroj a hned jste hlavní hvězda našeho festivalu,“ dodává.

„Jedinečnost konceptu slavnosti Zažít město jinak spočívá v tom, že cíl je dlouhodobý a myšlenka nekončí úklidem zón v sobotu večer. Doufáme, že si městské části zvyknou na větší využití ulic a zkrátka na to, že si lidé chtějí veřejného prostoru užít,“ říká jedna z organizátorek Iva Pohanková.

Záštitu nad festivalem převzala radní hlavního města Aleksandra Udženija, jeho konání podpořilo šest městských částí. Jedinou radnicí, která hodila sousedským slavnostem klacky pod nohy, je Praha 6. Odmítla organizátorům z občanského sdružení Živé město odpustit komerční poplatky za využití veřejného prostranství, které dosahují několika desítek tisíc korun.

„Pouliční slavnost v Dejvicích se musí uskutečnit na čtvrtinové ploše oproti původnímu plánu. Aby mohlo být omezení co nejmenší, zahájili jsme veřejnou sbírku a žádáme přátele Prahy 6, aby na zaplacení záboru přispěli,“ řekla Tereza Mašková z Živého města.

Zvědavým Pražanům, kteří budou chtít během soboty cestovat mezi jednotlivými festivalovými čtvrtěmi a ochutnávat z rozmanité kulturní nabídky, doporučuje iniciativa Auto*Mat veřejnou dopravu nebo jízdní kolo. K plánování bezpečných a pohodlných tras pro bicykl je možné využít server Prahounakole.cz. Dnes Auto*Mat spouští také aplikaci k hledání vhodných tras Prahou na kole pro mobilní telefony s operačním systémem Android.

Kompletní program festivalu Zažít město jinak: www.zazitmestojinak.cz

Mapa Prahounakole.cz pro mobilní telefony

Přílohy:

1) Tisková zpráva ke zveřejnění programu festivalu Zažít město jinak

2) Pouliční festival Zažít město jinak podporují mnohé osobnosti

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/09/zazijte-mesto-jinak-ve-triadvaceti-prazskych-ctvrtich-na-sobotu-se-chysta-300-aktivit/