H.E.A.T., program pro všechny

„Běžný účastník ukončí lekci H.E.A.T. po 45 minutách, ChuckNorris ukončí lekci, když dojde na konec běžícího pásu.“ (anonym)

Co je to H.E.A.T. PROGRAM?

H.E.A.T.jsou začáteční písmena čtyř anglických slov – HighEnergy Aerobic Training. Dají se volně přeložit jako: „Aerobní cvičení s vysokým energetickým výdejem“. Tento program reprezentuje nový systém aerobního cvičení s výrazným efektem na lidský organismus.H.E.A.T. PROGRAM vychází z energie skupinového cvičení, kdy však každý jedinec v průběhu lekce zdolává své vlastní cíle v rámci skupinky za doprovodu motivující hudby.H.E.A.T. je nový fitness program, který je zcela inovační jak z hlediska způsobu cvičení, tak z hlediska prostředků k jeho realizaci. Představuje cvičení vycházející z přirozeného lidského pohybu – chůze.

Léčivé účinky chůze:

  • chůze nám pomáhá zhubnout
  • zlepšuje kondici
  • posiluje kosti a zlepšuje koordinaci pohybů
  • zabraňuje vzniku osteoporózy
  • produkuje hormony dobré nálady
  • okysličuje a prokrvuje mozek a zlepšuje tak naši paměť

Prostřednictvím H.E.A.T. PROGRAMUlze efektivně dosáhnout požadovaného fyziologického efektu – redukce hmotnosti, zlepšení tělesné kondice, aerobní vytrvalostní trénink, trénink a příprava profesionálních sportovců.Umožňuje spálit v průměru 500 až 700 kilokalorií za 1 lekci (45 min).H.E.A.T. PROGRAM využívá speciálního běžícího pásu Maxerrunner.

Pro koho?

H.E.A.T. program je cvičení vhodné pro všechny věkové kategorie. Je jedno, zda je Vám patnáct nebo šedesát let. Jste vítáni! Mohou jej s úspěchem aplikovat, jak náctiletí, tak i lidé v důchodovém věku. Program je vhodný i pro silné kardiaky a mladým sportovcům pomáhá udržovat výkon srdce v přirozené poloze těla a páteře.

Historie

H.E.A.T. PROGRAM je dílem dvou italských osobností známých ve světě fitness a poweryogy – MarikyMoretti a Maxe Grossi. Vycházeli z dlouholeté zkušenosti z oblasti fitness, ale hlavně ze zkušeností získaných pohybem ve vysokohorském terénu. Ty pak aplikovali na cvičení, která H.E.A.T. PROGRAM představuje.                                  Max Grossi a Marika Moretti, zakladatelé

H.E.A.T. PROGRAM vychází z trekkingu, joggingu a jednoduchého, ale účinného walkingu (chůze). Z těchto mnoha druhů chůze vybrali nejprospěšnější a nejúčinnější aspekty. Výsledkem je kombinace technik, která považuje za základní prvek walking a jeho rozvoj, z něhož se vyvinul „Powerwalking“, představující využití maximální síly a rychlosti chůze. Toto spojení technik umožňuje kompletní činnost celého těla a zároveň znamenité kardiovaskulární cvičení. Aby mohli být simulovány horské podmínky v prostředí fitness center a tělocvičen, vyvinuli pro tyto účely společně Max a Marika mechanický běžecký pás Maxerrunner.

Revoluční běžícípás Maxerrunner

H.E.A.T. PROGRAM využívá speciálního běžícího pásu Maxerrunner, který je jedinečný svým velmi jednoduchým ovládáním, které zvládne naprosto každý. Jednoduchý mechanismus dokáže během chvilky změnit sklon pásu a tím měnit náročnost od lehké chůze k těžší. Zpravidla platí, čím výš pás je, tím těžší intenzitu zatížení máte. Pás dokáže simulovat jak chůzi, tak i náročný terén v horách.

Tím, že je pás čistě mechanický, zapojuje větší množství svalů a tím je chůze efektivnější. Při 45 minutách chůze na tomto pásu je člověk schopen spálit až 700 kcal. Pod gumovým pásem se nachází patentovaná technologie drobných válečků, které jsou snadno udržovatelné stejně jako jeho plocha. Tyto malé válečkyroztáčíme vlastní silou těla a zajišťují plynulý pohyb pásu. Bez přerušení chůze můžeme měnit směr. Kvůli této patentované válečkové technologii se doporučuje běžecká obuv s velmi dobrou podrážkou.

Ovladatelnost pásu je velice jednoduchá a zvládnete ji již po tří minutové instruktáži. Každý účastník si může obtížnost a sklon pásu měnit podle svých možností a tím je vhodný pro všechny věkové kategorie. Stupeň nastavení pásu je až do 40 stupňů, což simuluje náročnou chůzi ve vysokohorském terénu. Pás lze snadno složit a pomocí připevněných koleček ho lze snadno přemisťovat.

RozměryMaxerrunneru:

Výška složeného Maxerrunneru je 175 cm
Šířka Maxerrunneru je 82,5 cm
Délka rozloženého Maxerrunneru je 175 cm
Váha Maxerrunneru je 104 kg
U Maxerrunneru lze plynule a jednoduše měnit sklon až do 40° v průběhu zátěže.

Běžná cena jednoho pásu se pohybuje okolo 80 000,- Kč.

PorovnáníMaxerrunner versus klasický běžecký pás

V porovnání s jinými aerobními aktivitami reprezentuje H.E.A.T. PROGRAM bezpečné cvičení s výraznějším fyziologickým efektem. Je skvělou přípravnou činností pro všechna ostatní kardiovaskulární cvičení. H.E.A.T. PROGRAM je vyvinutý tak, aby odpovídal individuálním požadavkům každého jedince a maximalizoval efektivitu jeho cvičení. Veliká VÝHODA pásu pro H.E.A.T. PROGRAM na rozdíl od běžeckých pásů je ten, že je poháněn pouze vaší silou a tak zaručuje stejnou zátěž, kterou musíme vyvinout v terénu.
Chůze, kterou Maxerrunner využívá, nezatěžuje klouby a páteř. Chůze pozitivně působí na oběhový systém, optimalizuje krevní tlak, zvyšuje odolnost kloubů. Chůze na pásu funguje jako prevence osteoporózy a urychluje odvod odpadních látek.

Filosofie H.E.A.T. PROGRAMU

H.E.A.T. PROGRAM představuje zcela bezpečné aerobní cvičení, díky němuž jedinec dosahuje svého osobního cíle. Určit si cíl a prostřednictvím cvičení jej dosáhnout – to je hlavní filozofie H.E.A.T. PROGRAMU! Jedinec zde jde sice ve skupině, ale vlastně jde sám za sebe, za svým cílem, jak je mu to příjemné, tak, aby se cítil dobře.

!ZAPOMEŇ na celodenní shon, URČI si svůj cíl, POJĎ za ním a SPLŇ ho!

H.E.A.T. PROGRAM je i velmi dobrou relaxací po náročném dni.Filozofie H.E.A.T. PROGRAMU je velmi závislá na vedení hodiny, tedy na daném instruktorovi a jeho přístupu a motivaci.

Kde, za kolik H.E.A.T. PROGRAM v Olomouckém kraji?

,,V dnešní době je H.E.A.T. PROGRAM rozšířen nejen v Itálii a ČR, ale i v USA, Číně, Rusku, Bulharsku, na Slovensku, v Německu, Španělsku a dalších zemích. Celkový počet center přesahuje 150 a počet instruktorů je téměř 700. Do ČR byl H.E.A.T. PROGRAM dovezen v roce 2007 a od té doby bylo otevřeno přes 55 center a vyškoleno více než 400 instruktorů.“  (sekce historie – H.E.A.T. program, http://www.heatprogram.cz/historie/ )

Obr. 1 Přehled nejvíce rozšířených oblastí  – centra H.E.A.T. PROGRAMU v ČR

Olomoucký kraj

Olomoucký kraj nám nabízí 5 kvalifikovaných center vybavených programem H.E.A.T. Všechna centra se od sebe liší nejen délkou jednotlivé lekce, ale i cenou a celkovou náplní hodiny, která vždy závisí na samotném lektorovi hodiny. Jednotlivá centra mají pro své zákazníky připravené slevy, které se soustředí především na členy, studenty, seniory na 60 let, handicapované a pro zákazníky a jednotlivé vstupy. V Olomouci nalezneme dvě centra HELP CZ s.r.o., který nalezneme v suterénu výškové budovy RCO a Omega sport a centrum pro zdraví, situovaného nedaleko plaveckého bazénu. Fitness centrum HELP CZ s.r.o. svým zákazníkům nabízí lekce v časovém úseku 50 a 70 min., kde se celková cena lekce na 50 min. pro mládež, studenty do 26 let, handicapované a seniory nad 60 let pohybuje za 80 Kč. Jednotlivé vstupy pro nečleny za 120 Kč/50 min. Naopak v Omega sport a centrum pro zdraví máme časovou jednotku zvolenou na 45 a 60 min, kde jednorázový vstup přijde zákazníky na 120 Kč. Pokud navštívíme centrum H.A.E.T. programu v Šumperku, zaplatíme za jednotlivé vstupné 110 Kč. Fitness centrum nám dále nabízí levnější vstupy formou permanentek na 6, 10 a 20 vstupů. Více na http://heatsumperk.cz/.  V H.E.A.T. centru Prostějov máme jednorázový vstup opět za 110 Kč, dále zde máme slevy pro studenty, seniory 60+ za 90 Kč. Více na http://www.heat-prostejov.cz/.  K posledním patří Centrum PRO ACTIVITY v Přerově, které svým zákazníkům nabízí jednotlivé vstupy za 115 Kč, opět student/senior za 110 Kč a dále nabízí permanentky na 5, 13 a 28 vstupů.

Jak můžeme vidět, cena a délka každé lekce, se liší dle daného centra, pokud se rozhodneme začít chodit na H.E.A.T. PROGRAM pravidelně, můžeme si vybrat zvýhodněné vstupy, která jednotlivá centra nabízejí.

Jak se stát instruktorem?

Instuktoři mohou získat kvalifikaci postupně od 1. do pátého a nejvyššího levelu.
1. level zahrnuje školení po dobu dvou víkendů s teorií a praxí. Program 1. levelu zahrnuje tyto informace- filozofie chůze, filozofie H.E.A.T. PROGRAM, kardio-vaskulární fyziologie, biomechanika chůze, význam správné hydratace, osvojení si základních technik chůze a specifických BPM, rozvržení tréninku, plánování profilů tratě, hudební složka, zkouška vedení lekce. Školení je zakončeno testem a praktickou zkouškou.

2. Level navazuje na školení basic a obsahuje osvojení si pěti pokročilých technik chůze H.E.A.T. PROGRAM a příslušných BPM, fyziologii zátěžových procesů, teorii, úkony při srdeční plicní resuscitaci. Školení je zakončeno testem z teorie a praktickou zkouškou. Doba mezi základním školením a 2. levelem lze absolvovat po 3 měsících. Školení trvá 2 dny v ČR.

3.level-BREATHING
Náplní školení je anatomie dýchací soustavy, seznámení se základními technikami jogínského dýchání a praktickým cvičením dynamické jógy (tzv. power jógy) – důležitými prvky pro výuku ovládání mysli a těla při jeho namáhání, prostřednictvím zvýšeného vnímání vlastních svalů a zejména jejich využíváním inteligentním způsobem, dále kontrola srdečního tepu, ovládání dýchání, CUING během lekce a využití získaných technik na stroji MAXERRUNNER. Školení trvá dva dny na území ČR a školitelem je český Master instruktor.

4. levelzahrnuje absolvování outdoorové trati v horách, kde se ověří zkušenosti a schopnosti kontroly těla nabyté v předchozích etapách školení H.E.A.T. PROGRAM a schopnost vyrovnat se s reálnými podmínkami v terénu (povětrnostní vlivy, terén, sklon, vzdálenost). Délka trvání – 2 dny. Školení probíhá v Itálii a školiteli jsou zakladatelé H.E.A.T. PROGRAM – Max Grossi a Marika Moretti.

5.levelabsolvent musí nejprve absolvovat všechna školení předepsaná výukovým systémem H.E.A.T. PROGRAM, která mu umožní pochopit základní koncepci filozofie H.E.A.T. PROGRAM, vytvořit si správnou zkušenost a znalost vlastního těla a dosáhnout naprostého zvládnutí stroje Maxerrunner. Každé z těchto školení je důležité a představuje vždy vyšší stupeň na cestě ke zvládnutí nejvyšší úrovně znalostí tréninkových metod H.E.A.T. PROGRAM a MAXERRUNNER. Pomocí dechových technik dosáhnout takové kontroly mysli, aby ji bylo možné vést k poznání a pochopení vlastního těla.ADVANCED PROGRAM, který představuje absolutní cíl, vynikající vitalitu a jednotu všech elementů k získání maximální kontroly. Školení probíhá v Itálii a školiteli jsou zakladatelé H.E.A.T. PROGRAM– Max Grossi a Marika Moretti.

H.E.A.T. PROGRAM je rovněž možno si zapsat jako volitelný předmět C na FTK UP zcela zdarma. Jeho realizace je pod záštitou katedry rekreologie, zejména lektorky Mgr. Hany Kostihové. Tento předmět si mohou zapsat, jak studenti studijního oboru Tělesná výchova a sport, tak i ostatní studenti studující na UP v Olomouci. Předmět má však pouze omezený počet míst a je víc než žádaný. Proto šťastný ten, kdo se s programem H.E.A.T. jako s předmětem potká.

Reference:

  • H.E.A.T. Šumperk, www.heatsumperk.cz
  • H.E.A.T. Centrum Prostějov, www.heat-prostejov.cz
  • PRO ACTIVITY Přerov, www.proactivity.cz
  • HELP CZ s.r.o., www.helptobefit.cz
  • H.E.A.T. PROGRAM show room, www.omegasport.cz
  • www.heatprogram.cz
  • www.heatprogram.com

Autoři: Kristýna Matějíčková, Barbora Císařová, Eliška Vondráčková

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2012/03/h-e-a-t-program-pro-vsechny/

2 komentáře

    • Lenka on 4.4.2012 at 10:01
    • Reakce

    Dobrý den, chtela bych si udelat certifikát na heaty ale na internetu nemůžu najít žádné informace kde a kdy tyto kurzy probíhají. Nevíte o něčem? Děkuji za odpověď

    • petra on 4.4.2012 at 10:05
    • Reakce

    jdete na http://www.heatprogram.cz do sekce skoleni a tam najdete vse potrebne:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.