Lysá hora – symbol Beskyd

 Lysá hora je nejen nejvyšší hora Beskyd, ale i všechno co si dokážete představit.

Je to  místo s bohatou historií (v historických pramenech jsou zmínky o Lysé hoře již v roce 1261 jako Lissa huera), ale i s tajemným nádechem,protože k samému vrcholu Lysé hory,dříve Gigula,se váže mnoho pověstí,můžete se vydat například po stopách zbojníka Ondráše a hledat jeho poklad,který je ukrytý v jeskyních uvnitř hory. Lysou horu si oblíbil i básník Petr Bezruč,který zde měl usedlost a do velmi vysokého věku podnikal „výplazy“ na Lysou horu.

 I teď má Lysá hora pro mnoho turistů a návštěvníků obrovský a téměř kultovní význam.

1. ledna 1981 vznikl Klub přátel Lysé hory, kterým se říká lysaři, kteří dobývají vrchol Lysé hory za každého počasí a jsou známí svou srdečností a družností.

Pocit,který máte,když vystoupíte na vrchol této 1323 metrů vysoké královny Moravskoslezských Beskyd se téměř nedá popsat.Nejen,že uděláte něco pro své zdraví a duševní pohodu, ale strávíte den v krásném prostředí v unikátní přírodě a odměnou Vám

budou krásné výhledy z tohoto vrcholu Beskyd,na hřebeny a údolí Beskyd, Jeseníky až po Západní a Vysoké Tatry. Na vrcholku Lysé hory je meteorologická stanice, televizní vysílač, horská služba, horská chata SKI, občerstvení Šantán, horská chata Lysá hora a ubytovna Kameňák.

 

Neexistuje roční období,kdy by byla Lysá hora neatraktivním cílem.Můžete se sem vydat pěšky,na kole a v zimě na lyžích.

 

Pokud se rozhodnete pokořit nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd pěšky, pak si můžete vybrat z mnoha možností  s přihlédnutím k Vaší fyzické kondici. Můžete se vydat třeba z Ostravice po trase Bezručova výplazu,asi 8,5 km. Poněkud náročnější šesti kilometrová trasa vede z Krásné ,pokud zrovna nemáte kondici,nebo sebou máte děti je pro vás ideální trasa z Visalají s nejmenším převýšením.

Dalšími výchozími místy jsou Malenovice,Pražmo,,Frýdlant nad Ostravicí přehrada Šance a další.Více informací o možnostech výstupů získáte na stránkách klubu českých turistů

Věřte,že většina těch,kteří na lysou horu jednou vyjdou se sem vracejí po jiných a jiných trasách a stále objevují nová kouzla této magické hory.

 

Na kole se na Lysou horu dostanete nejlépe z Papežova po asfaltce,ale je třeba si uvědomit,že jde fyzicky poměrně náročnou aktivitu.

 

Zima na Lysé hoře je dalším kouzelným obdobím,jen je třeba si uvědomit,že příroda zde dokáže být drsná a je počítat s tím,že se vydáváte opravdu do hor a určitě nepodcenit výbavu a zhodnotit svou kondici.

Lysá hora je v zimě mekkou skialpinistů,ale i běžkařů a sjezdařů,i když po uzavření velké (1320 metrů)sjezdovky v roce 2000 na popud CHKO Beskydy se tady jedná o lyžování spíš pro rodiny s dětmi a rekreační.V provozu je sjezdovka dlouhá 380 metrů s převýšením 67 metrů.Výhodou je přírodní sníh,který je zde stabilně od listopadu do dubna.

 

Pro běžkaře jsou k dispozici tři základní trasy – Lysohorské magistrály 1A,1Ba 1C.Přičemž nejpoužívanější je trasa 1A z Krásné – Papežova dlouhá necelých 8,5 km s převýšením 800 metrů. Trasa 1B je dlouhá necelých 12 km s převýšení 700 metrů a začíná na Albínově náměstí nad Dřevjankou u Zbuja. Vede úbočím Lysé hory okolo mohyly Ivančena na Zimný, kde navazuje na trasu 1A. Lysohorská magistrála 1C vede z  Bílého kříže přes Visalaje, Muroňku a Pasičky. Všechny trasy jsou pravidelně upravovány a dobře značeny.

 

Lysá hora nabízí mnoho druhů zážitku a vyžití v každém ročním období a určitě stojí, v dnešní uspěchané době, za trochu té námahy.Každý si musí uvědomit,že život člověka se neskládá jen z práce a starostí o rodinu,případně zábavy, každý musí nebo by měl myslet na regeneraci těla i duše,na rekreaci,která by měla být součástí života každého jedince.

 

Autor: Dagmar Procházková

 

Zdroj: http://www.lysahora.cz/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/09/lysa-hora-symbol-beskyd/

8 komentářů

Přeskočit k formuláři pro komentář

    • Martina Burkotová,FTK, APA, KS on 20.12.2011 at 23:40
    • Reakce

    Lysá hora je symbolem Moravskoslezských Beskyd, má neskutečnou sílu. Některé lidi uchvátila natolik, že se na ni dnes a denně vracejí. Jak autorka popisuje má nesmírnou výhodu své dostupnosti. Můžeme si vybrat dle libosti zda na Lysou horu vyjdeme, vyjedeme, vyběhneme nebo vyšlapeme. A dokonce si můžeme vybrat, z které strany a kterou cestou. Velmi kladně hodnotím i autobusové výjezdy na Lysou horu, které se konají v letních měsících 2x týdně. Z mého pohledu studentky aplikovaných pohybových aktivit, to vidím jako skvělou příležitost prožít nepopsatelné vrcholové zážitky i těm, kteří nemají jinou možnost jak se na vrchol dostat. A věřte, že pro tyto lidi, ať už to jsou senioři nebo různým způsobem handicapovaní, je pocit stát na vrcholu hodně hluboký a cenný.
    Ještě bych chtěla podotknou, že od léta probíhají na Lysé hoře velké změny. V dnešních dnech už zde nenajdete stát chatu Plesnivku – namísto ni byla zahájena výstavba nové turistické chaty Slezský dům. A jen o pár metrů dál současně probíhá stavba bývalé Bezručovy chaty. Zda jsou tyto změny pro Lysou horu kladné či záporné je věc názoru.

    • Aleš Moravec REK on 24.5.2013 at 18:56
    • Reakce

    V oblasti Beskyd je to určitě místo, které stojí za to navštívit. Já osobně jsem na Lysé hoře ještě nebyl, ale pokud bych měl cestu, určitě bych se zde zastavil a navštívil některá zajímavá místa.

    • Zdeněk Brož (REK) on 28.5.2013 at 12:57
    • Reakce

    Jelikož už jsem na vrcholu beskydské Lysé hory už byl, mohu jen doporučit. Lysá hora je spjata s bohatou historickou vložkou. Doporučuji cestovat na kole, pokud jste vybaveni fyzickou zdatností a jste připraveni překonat sami sebe. Určitě procestujte celé okolí (jeskyně, zámky, zříceniny).

    • Libor Vavřich (REK) on 28.5.2013 at 18:49
    • Reakce

    Na Lysé hoře jsem ještě nebyl a tento článek mi podává informace, kam se zde podívat nebo co je tu za možnosti. Dobré je, že autor napsal aktivity, jak v létě tak v zimě. Když někdo nerad jezdí na lyžích, může si tu vyzkoušet třeba kolo. Na Lysou horu bych se chtěl podívat, protože to vypadá na hezký výlet. Je to možná trošku náročnější, ale za ten výhled a krajinu to asi stojí.

    • Martin Lukeš (TUL) on 2.6.2013 at 16:38
    • Reakce

    Přiznávám, že sem na Lysé hoře ještě nebyl, ale podle článku, který je zajímavý a dobře napsaný je to chyba a pokud bude možnost rád bych si výlet na Lysou horu udělal. Možnost navštívit horu jak s létě (např. turistika, cyklistika) nebo v zimě (lyžování, snowboard) mě opravdu láká.

  1. Určitě stojí za to navštívit. Líbí se mi možnost vyžití v jakémkoli ročním období. Lákavá je i nabídka turistických a cyklistických tras, odměnou za náročnou cestu vzhůru je pak nádherný výhled na krásu Beskyd.

    • Pavel Šrejma, REK on 4.6.2013 at 00:21
    • Reakce

    Tento článek beru jako zajímavý tip na výlet. Líbí se mi popisy cest pro pěší, kolo ale i běžkaře. Stručné seznámení s historií a okolím je jedině plus. Na Lysé hoře jsem ještě nebyl, tak to musím co nejdříve napravit.

    • Pavlína Plačková on 4.6.2013 at 20:37
    • Reakce

    Mohu jen doporučit! Na Lysé hoře už jsem také byla a stojí to za to. Článek chválím, je to skvělý tip na výlet a pokud bych dosud na Lysé hoře nebyla, po přečtení tohoto článku, bych tak určitě učinila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.