Geocaching – chránky, kešky a pohyb

V poslední době se to v mém okolí hemží slovy jako „kešky“, poklad, schránky apod. Moc jsem tomu zpočátku nevěnoval pozornost, ale jakmile se opravdu zvýšila hustota těchto pojmů, začal jsem se vyptávat. Ano, mluvím o geocachingu. Asi mnozí z vás ví moc dobře, co to ten geocaching vlastně je a vysvětlování v tomto článku je zřejmě tedy zbytečné. Ono stačí do vyhledávače na internetu jen napsat jeden ze zmiňovaných výrazů a vyjede vám nespočet stránek a článků, které o tomto novém turisticko-sportovně-poznávacím trendu jsou.

Světové logo geocachingu

Ačkoli jsem této zálibě ještě nepropadl, musím uznat, že to byla skvělá myšlenka spojit zábavu s pohybem a poznáváním. Stává se mi, že jsem s nějakou skupinou, ať už s kamarády nebo s dětmi například na táboře, a nejeden z nich jde hledat schránku. Může to být ve městě, na vesnici či na zcela odlehlém místě v horách, lesích, na vodě. A v tom je kouzlo. Lidé, a je dobře, že všech věkových kategorií, této hře doslova propadli. Je mnoho schránek ukrytých speciálně pro děti.

Ti co mají rádi něco z historie, mohou chodit po zajímavých městských i přírodních památkách. Dobrodruzi a sportovci si zase mohou vybrat ty více náročnější schránky, kde je zapotřebí například horolezeckého vybavení, vodního člunu apod. Mnohdy schránky mají i svůj příběh. A tak se stává, že jdete hledat „kešku“ zvanou démoni noci  enigmu a jiné. Jak už jsem zmínil, je to hra určená i pro děti. Někdy je totiž opravdu těžké přemluvit své ratolesti na nějaký výlet do přírody, na hrad či zámek. Ale jakmile jim dáte možnost hledání pokladu, je mnohem větší pravděpodobnost, že můžete začít chystat svačinky. Po nalezení „pokladu“ si dítě může vybrat třeba hračku, za kterou ovšem musí dát nějakou svou vlastní. Ano, ve schránkách můžete najít kromě hraček, určené samozřejmě zejména pro děti, i mince a jiné drobné předměty. Po nalezení kešky si  výměnou za svůj předmět vyberete jiný.  

Mapa Olomouce se zakreslenýma schránkama

 

Geocaching se stává u nás stále větším fenoménem a propadá mu čím dál více lidí. Jakožto rekreolog tělem i duší, tomuto strašně fandím. V době, kdy obezita a nezdravý způsob života je všude kolem nás, tato lehká aktivita aspoň trochu „donutí“ kačery (=lovci kešek) chodit a pohybovat se. Sám znám ve svém okolí lidi, kteří trpí silnou obezitou. Přihlásit se do nějakého sportovního kroužku pro ně bylo nemyslitelné. Takhle stačí si vyhlídnout na svém pc schránku, sbalit si potřebná fidlátka a jít jednoduše ven. Navíc téměř v každém městě narazíte na nějaký spolek, na různé eventy a akce spojené s geocachingem. Poznáte tak další lidi, kteří propadají více či méně této krásné aktivitě.

níže odkazy ke geocachingu:

 www.geocaching.com  – oficiální stránky, organizátor a vlastník je groundspeak

www.geocaching.cz – jsou české stránky o geocachingu

www.geool.cz – sdružuje olomoucké „geokačery“

www.navigovat.cz – zde naleznete články o geocachingu

www.poklady.com – také spousta informací a článků

 Autor: Tomáš Ryzner

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/08/geocaching-chranky-kesky-a-pohyb/

3 komentáře

    • Martina Burkotová,FTK, APA, KS on 11.1.2012 at 20:11
    • Reakce

    Musím říct, že mě osobně tato hra není sympatická. Mrzí mě, že lidé dnes neumí a nechtějí chodit do přírody a na výlety z vlastního potěšení a z vlastní motivace. Je mi líto, že k tomu, aby strávili den v přírodě musí mít vytvořený jakýsi „virtuální svět“. Neumí si užívat přírody sami od sebe.
    Na druhou stranu musím uznat, že v dnešní době málo portující populace je to skvělá motivace, jak dostat „bábovky“ od počítačů a televizních obrazovek. Pokud má být geocaching tou hybnou silou , tak té hře velice fandím a držím palce, ať zájem o tuto aktivitu vydrží co nejdéle.

    • Katka Ševčíková,FTK,APA,KS on 12.1.2012 at 14:39
    • Reakce

    Já musím říct, že mě naopak napadlo, proč nevytvořit geocatching pro vozíčkáře?Vytvořit síť tras, kde se dostanou a myslím, že i pro ně by to byla velká motivace vyjet ven. Nejet ven jen tak, ale trochu se popachtit, s keškou jako třešničkou na dortu.)

    • Jana Kalousová on 18.1.2012 at 00:57
    • Reakce

    Pěkný příspěvek.Na letní táboře mi vedoucí řekla, že půjdeme s dětmi po keškách,koukala jsem na ni a nevěděla co tím míní,ale děti s nadšením souhlasily.Po cestě do Pekla a zpět jsem pochopila co znamená slovo keška.Když jsem viděla s jakým nadšením děti hledají místa, kde se kešky nachází,v zápalu boje zapomenou,že je bolí nohy a spokojeně se vrací zpět do tábora.Stojí to za to.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.