Akce Bílý Kámen

Blíží se nám kvapem léto a s ním jako každoročně proběhla ojedinělá cykloturistická akce „Bílý kámen 2011“ pořádaná již tradičně 1. května.

Tato akce pořádaná městem Velká Bystřice spolu s místním Auto-velo-klubem nám již po osmnácté v krásném prostředí oderských vrchů umožnila poznání zajímavých míst jinak celoročně uzavřeného vojenského prostoru Libavá.

I letos je stejně jako loni byla účast na akci vázána pro cyklisty podmínkou, že budou mít po dobu pohybu po VVP cyklistickou přilbu, jedná se o  nařízení přednosty vojenského újezdu Libavá k ochraně zdraví a životů účastníků po řadě nehod, při nichž došlo opakovaně ke zranění hlav cyklistů a pod touto podmínkou je Bílý kámen povolen.

Bílokameňákům bohužel již druhý rok nepřálo počasí, které i tentokrát zradilo pořadatele i návštěvníky trvalým deštěm od brzkého rána až do druhé hodiny odpolední.

Přes nepřízeň počasí na akci přijelo z mnoha míst republiky mnoho skalních cyklistů a turistů. I když několik set z nich čekalo před vstupními prostory několik hodin na zlepšení počasí a nakonec do vojenského prostoru vůbec nevjeli, ti skalní si ani tento ročník nenechali vzít a do deště náležitě vybaveni (nebo i nevybaveni stejně jako já) vjeli v úctyhodných počtech. Jak jsem se již zmínil, byl jsem jedním ze skoro dvoutisíc cyklistů a turistů, kteří se i přes deštivé počasí rozhodli si tuto akci užít.

Můj příspěvek by ale měl být spíše pozvánkou na letos premiérově pořádaný druhý, „letní“ Bílý kámen, který se uskuteční v sobotu 27. srpna.

Letitá touha pořadatelů a především cykloturistů se konečně naplnila a počínaje letoškem  se jedou Kameny dva. Cyklistická veřejnost po této možnosti léta prahla, protože projíždění vojenského prostoru v pozdním létě má svůj nesporný půvab – zcela jiný od toho prvomájově jarního.

I letos tu byla možnost navštívit Bílý kámen formou autokarového zájezdu. Záměr je otevřít vojenský prostor i pro starší spoluobčany nebo rodiny s menšími dětmi.

Autokar s průvodcem projíždí postupně vojenský prostor s osmi zastávkami, na kterých účastníci postupně navštíví zajímavá místa a objekty, krátkou procházkou vystoupí na legendami opředené skalisko Bílý kámen, prohlédnou si z výšiny doslova prérijní pláně taktického cvičiště mezi Jestřabím a Nepřívazy, další zastávka je u zámečku Bores (přezdívanému Čepičkova vila), zde si prohlédnou památníček na místě zlikvidované obce Velká Střelná, navštíví generálskou pozorovatelnu součinnostní střelnice. V Městě Libavá pak navštíví odsvěcený libavský kostel, větrný mlýn a památník založení útvarů PTP, navštíví Starou Vodu, kde si prohlédnou i interiéry unikátního starovodského kostela se zbytky kláštera a podniknou procházku ke Královskému prameni, vyvěrajícího v nedávno krásně rekonstruované kapličce. Celý zájezd poté ukončí výšlapem k prameni řeky Odry.

Bližší informace o přípravě letní akce se můžete  dovědět především na specielním „kamenickém“ webu  www.akcebilykamen.cz , který poskytuje souhrnné informace z historie Kamene, nejnovější zprávy, fotografie a zájemcům umožňuje téměř přímou konverzaci s pořadateli.

Vezměte prosím tento článek jako pozvánku k již avízovanému letnímu Kameni, který se bude konat v sobotu 27. srpna.

Autor: Pavel Kuba

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/05/akce-bily-kamen/

28 komentářů

Přeskočit k formuláři pro komentář

    • Zuzana Hlavatá on 3.4.2013 at 21:57
    • Reakce

    Tato pozvánka ve formě článku je velmi povedená a věřím tomu, že mnohé cyklisty nalákala na příjemně strávený den s kamarády na kole. Je dobré, že autor uvedl odkaz na akci samotnou, aby se zájemci mohli doopravdy zúčastnit a také se mi líbí, že autor v článku nezmínil pouze tuto akci, ale i akci spojenou s autokarem na prohlídku okolí pro necyklisty.

    • Zita Frydrychová (REK) on 4.5.2013 at 09:47
    • Reakce

    Jak samotná pozvánka, tak i samotná akce jsou velmi povedené. Líbí se mi, že autor v článku upozorňuje na bezpečnost zúčastněných, že bez ochranné přilby nebudou moci účastníci vyjet na trasu. Zajímavým lákadlem zajisté bude otevřený vojenský prostor Libavá, který je jinak po celý rok uzavřen. Návštěvníci mají tudíž jedinečnou možnost, jak spojit sportovní aktivitu s kulturní či poznávací. Autor se snaží nalákat případné zájemce i přes případnou nepřízeň počasí. Mnohokrát totiž lidé netuší, že i při deštivém počasí se akce neruší, ale konají se podle plánu.

    • David Rybín on 5.5.2013 at 12:52
    • Reakce

    Hezký článek o zajímavé akci. Určitě pozvánka formou článku je dobrou cestou, jak přilákat další zájemce, kteří si mohou užít jistě krásný sportovně rekreační zážitek a vidět místa, která jsou po zbylou dobu uzavřena. Je dobré, že autor přiložil web samotné akce, protože se zájemci mohou dozvědět bližší informace a nemusí bádat nikde na internetu. Líbí se mi, že je myšleno i na ty, kteří se nechtějí, nebo nemohou účastnit samotné akce, ale mohou si i tak užít příjemný den díky autokaru.

    • Monika Galabová, TU Liberec on 8.5.2013 at 14:44
    • Reakce

    Článek je napsán poutavě a přímo vybízí k návštívení výše zmíněné akce. Za zajímavý považuji prostor, který je přístupný jen na tuto akci. Vhodný je i kulturně turistický program pro starší občany a rodiny. Celkově akci považuji za lákavou.

    • Pavlína Tomisová (REK) on 19.5.2013 at 21:50
    • Reakce

    Z článku je zřejmé, že nás autor za každou cenu chce popudit, abychom „Akci Bílý Kámen“ podpořili. A dělá to velmi dobře. Rozhodně mě osobně láká vidět něco, co po celý rok jen tak k vidění není. A jelikož ráda sportuji, ráda bych si vyjela na kole prohlédnout si vojenskou oblast, která bude jistě zajímavá ať už na jaře nebo během babího léta. Na celém článku se mi nejvíce líbí to, že přednosta vojenského újezdu Libavá dbá na bezpečnost všech účastníků.

    • Radek Nemeškal,TUL on 21.5.2013 at 11:30
    • Reakce

    Článek pojednává o pozvání na cyklistickou akci avšak zmiňuje i alternativy návštěvy stejného objektu, což bych hodnotil kladně. Líbí se mi zapálenost místních občanů a jen obdivuji počet účastníků a tradici celé akce. Zajímavost a kouzlo prostředí nejspíš spočívá v jeho minulosti a také faktem, že je jinak po celý rok veřejnosti uzavřen. Povinnost ochranné helmy cyklistům mi přijde zcela adekvátní.

    • Jiří Komárek on 21.5.2013 at 11:57
    • Reakce

    Určitě velmi zajímavá akce ať už pro cyklisty nebo pouze pro ty, co mají zájem si prohlédnout něco z historie a užít si zároveň i přírodu a krásná místa. Jsem rozhodně pro tyto akce a jsem rád, že pořadatelé dbají na bezpečnost především.

    • Aleš Moravec REK on 24.5.2013 at 18:57
    • Reakce

    Pěkný článek a zároveň upoutávka na další ročník této cykloturistické akce, která se koná v netradiční oblasti.

    • Tomáš Polcar on 26.5.2013 at 22:05
    • Reakce

    Tento článek je napsán velmi zajímavě, přímo vyzývavě. Udivilo mě kolik se této akce účastnilo lidí, a jaký mají přístup organizátoři, kteří chtějí cyklistům ukázat část vojenského prostoru, která je jinak uzavřená. Velmi mě také zaujala myšlenka s autokarem, která má určitě velký potenciál a přiláká starší lidi i rodiny s malými dětmi. A celkově mě článek doslova pozval na další ročník.

    • Veronika Jelínková on 27.5.2013 at 20:07
    • Reakce

    Mně osobně pozvánka uchvátila a akce bych se zúčastnila. Tento typ programu podporuji a považuji ho za důležitý. Zároveň je akce poučná díky návštěvě vojenského prostoru. Velmi povedené.

    • Zdeněk Brož (REK) on 28.5.2013 at 14:01
    • Reakce

    Vypadá to jako zajímavá akce v zajímavém prostředí s tradicí. Líbí se mi pravidlo, že může startovat cyklista pouze s přilbou, určitě to pomůže a bude méně zranění. Domnívám se, že pořadatelé touto pozvánkou přivábí spoustu nadšenců a startujících bude rok od roku víc a víc.

    • Martina Myslivcová (REK) on 28.5.2013 at 15:36
    • Reakce

    Povedený článek, který láká na velice zajímavou akci. Cyklistů je u nás poměrně dost, takže se nedivím, že tato akce přilákala spoustu nadšenců. Líbí se mi, že se lidé mohou podívat do prostorů, které jsou jinak nepřístuplné. Zvyšuje to atraktivitu celé akce. A snad i počasí se vylepší. Také se mi líbí, jak autor upozorňuje na důležitost přileb. Přeji autorovi, aby se tato akce každý rok opakovala a přilákala ještě více cyklistů.

    • Simona Matoušová (REK) on 29.5.2013 at 16:09
    • Reakce

    Velmi dobře zpracovaná pozvánka, která přiláká spousty sportovních nadšenců. Je to výborně vymyšlená akce, kde si mohou lidé zasportovat a zároveň poznat něco nového a určitě neokoukaného. Je hezké dočítat se, že i přes nepřízeň počasí má tato akce takový počet návštěvníků. A nejvíc se mi líbí, jak se při této akci dbá na bezpečí účatníků, kteří by se bez cyklistické přilby nemohli této akce zúčastnit.

    • Michaela Nosková on 29.5.2013 at 16:20
    • Reakce

    Líbí se mi tento styl pozvánky, možná by stačilo napsat informace v bodech, protože ne každému se to chce číst a množství textu může případné zájemce odradit. Dále se mi líbí, že se zde dbá na bezpečnost a je povinné mít cyklistickou přilbu.

    • Alena Košnarová REK on 31.5.2013 at 17:36
    • Reakce

    Lákavá nabídka k zajímavému sportovnímu prožitku, zvláště když je otevřená 1 maximálně 2krát v roce, jak píše autor. Je fajn, že se nemyslí jen na cyklisty, ale také na ty, kteří se chtějí kochat přírodou a kulturními památkami. Je správné, že organizátoři této cykloturistické akce vyžadují helmu, i když já si myslím, že v dnešní době by to měla být samozřejmost.

    • Pavlína Plačková on 1.6.2013 at 13:04
    • Reakce

    Tento článek se mi zdá vydařený. Je to lákavá pozvánka na zajímavou akci, kterou určitě stojí za to navštívit. Líbí se mi hlavně, že pořadatelé myslí i na starší spoluobčany či rodiče s malými dětmi, které by se této akce na kole zúčastnit nemohli a přišli by tak o jedinečný zážitek. A proto pro ně je připraven zájezd formou autokáru.

    • Pavlína Plačková on 1.6.2013 at 13:11
    • Reakce

    Tento článek je velmi vydařený. Lákavá pozvánka na zajímavou akci, kterou určitě stojí za to navštívit. Líbí se mi hlavně, že pořadatelé myslí i na starší spoluobčany a rodiny s malými dětmi, které se by se této cyklistické akce nemohli zúčastnit a přišli by tak o dobrodružný zážitek. Proto je pro ně připraven zájezd formou autokáru.

    • Lukáš Bekr (REK) on 1.6.2013 at 14:27
    • Reakce

    Velice zajímavé zpracování pozvánky, ale myslím si, že spoustu lidí odradí příliš dlouhý obsah. Určitě se mi líbí dbání na bezpečnost každého cyklisty. Také oceňuji přístup těch největších nadšenců této akce. I přes nepřízeň počasí, se vždy zúčastní a neporuší tradici.

    • Martin Lukeš (TUL) on 2.6.2013 at 17:18
    • Reakce

    Hezky napsaný článek, samotná akce je velmi zajímavá a rád bych se jí zúčastnil, protože jízda na kole mě baví, podobné akce často vyhledávám. Skloubení sportovní, historické i zábavné činnosti a program na celý den s přáteli. Palec nahoru!

    • Kryštof Jelínek on 2.6.2013 at 18:53
    • Reakce

    Tento článek je velmi zajímavě napsán. V kostce na mě působil tak, že mě zve na tuto akci a představuje nám veškeré její možnosti. Podle mě se tomuto článku daří lidi lákat na tuto akci a nyní když o ní vím, rád bych si jí v dalším ročníku zkusil. Z článku vyplývá i to, že akce bude dobře organizována, což je pro mě další plus a jak už sem zmínil, této akce bych se v budoucích letech velmi rád zúčastnil.

    • Adéla Šírová (REK) on 2.6.2013 at 21:15
    • Reakce

    Pozvánka na akci Bílý Kámen je velice zajímavá. Je nápaditě zasazena do panenské přírody vojenského prostoru. Akce je určena pro všechny, kteří mají rádi sport a pohyb na čerstvém vzduch. Přeji pořadatelům, aby příští ročník této akce vyšlo lépší počasí a přilákalo ještě více účastníků.

    • Martin Šťastný (REK) on 3.6.2013 at 02:04
    • Reakce

    Článek je dosti zajímavý, mně osobně hodně upoutal. Spíše než článek je to reklama na akci Bílý kámen. Líbí se mi, jak je článek rozepsán a na konci přidán odkaz, kde se dovíme více informací. Akce Bílý Kámen upoutá mnoho čtenářů a naladí sportovce, kteří se cyklistice věnují a určitě si akci nenechají ujít. Velkým pozitivem článku je, že se dá spojit sportovní aktivita s kulturní a poznávací. Plusem akce je autokar, kterým pořadatelé umožňují rodinám s dětmi a starším lidem navštívit a zúčastnit se události.

    • Petr Chvojka on 3.6.2013 at 13:46
    • Reakce

    Kvalitní pozvánka na závody a na slavnosti. Všichni víme jak je okolí Bezdězu krásné a malebné. Sám zde strávím podstatnou část letních prázdnin a jen mě mrzí, tam nebudu v termínu konání akce, protože bych tam měl mezi soutěžícími určite pár kamarádů, kteří by mě vzali do zákulisí tohoto závodu.

    • Milan Tichý (REK) on 3.6.2013 at 20:02
    • Reakce

    Článek se mi velmi zamlouvá, je napsán poutavě a díky jeho přečtení rozhodně stojí tato akce za návštěvu. Jako zajímavé mi přijde to, že pořadatelé využívají k akci uzavřeného vojenského prostoru. Člověk se tam asi jen tak nepodívá a tudíž má prostřednictvím této akce tuto ojedinělou možnost. Dále se mi líbí spojení cykloturistiky s poznáváním nových míst, jako je libavský kostel nebo větrný mlýn.

    • Šárka Plešáková on 4.6.2013 at 00:27
    • Reakce

    Tento článek upoutá mnoho cyklistů, kteří hledají stále zajímavější místa na své jízdy a vojenské prostory, které jsou jinak, kromě této akce uzavřeny, bude pro mnohé velkou výzvou. Nejvíce oceňuji spojení projížďky s trochou historie a navíc autoři akce nezapomněli ani na ty nejmenší a vymysleli návštěvu Bílého kamene formou autokarového zájezdu a tak se této akce může zúčastnit celá rodina.

    • Pavel Šrejma, REK on 4.6.2013 at 00:36
    • Reakce

    Velice povedená pozvánka napsaná formou článku. Líbí se mi zájezd formou autokaru, díky němu se na akci dostaví i lidé, kteří by trasu na kole nezvládli. Zejména starší lidé a rodiny s dětmi. Líbí se mi podmínka použití helmy, která určitě zvýší bezpečnost celé akce. Za zmínku stojí určitě nadšenci, kteří se nenechali odradit počasím a vjeli na trať. Tato akce má již dlouho tradici a doufám, že se ji někdy zúčastním osobně.

    • Jan David on 4.6.2013 at 15:00
    • Reakce

    O této akci jsem doposud nevěděl a velice mě zaujala. Jelikož mě cyklistika baví, tak budu určitě do budoucna zvažovat svou účast. Jsem si jistý, že tento článek upoutá spoustu vášnivých cyklistů, kteří se dalšího závodu zúčastní a rok od roku bdue účast vyšší a vyšší.

    • Jakub Pšenička REK on 6.6.2013 at 09:34
    • Reakce

    Zajímavá pozvánka na netradiční akci doplněná fotkami a internetovým odkazem jistě zaujme nejen cyklisty. Netradiční formou mohou tak odhalit jinak celoročně nedostupná místa. Velmi oceňuji možnost navštívit Bílý kámen formou autokarového zájezdu a tím dát zelenou nejen starším spoluobčanům, ale i dětem a handicapovaným. Článek svým poutavým textem přímo vybízí k návštěvě této pozoruhodné sportovně – poznávací akce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.