Modernizace ski areálu Sněžník v Dolní Moravě

Dolní Morava je malá obec rozkládající se mezi Orlickými horami a Jeseníky na jižním úpatí Králického Sněžníku a leží téměř na hranicích pardubického a olomouckého kraje. Obec má necelých 300 stálých obyvatel a žije převážně z turistického ruchu. Je proslulá jako středisko zimních sportů už po desetiletí. Jedním ze dvou zimních středisek je Ski areál Sněžník, který se jeho provozovatelé rozhodli kompletně zrekonstruovat. Reagují tak na stále se zvyšující potřeby návštěvníků na aktivní trávení volného času a vyšší nároky na kvalitu poskytovaných služeb. Provozovatelem ski areálu není sice obec nýbrž soukromý subjekt, ale i ten se velmi zasazuje o zlepšení podmínek jak pro místní obyvatele, kterým tato modernizace přinese volná pracovní místa a uplatnění na trhu práce v blízkosti bydliště, tak pro návštěvníky, kteří dychtí po prožitcích z nového areálu. Projekt je financován z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod v oblasti podpory Cestovní ruch, který má za cíl zvýšit efektivnost využití přírodního a kulturního potenciálu regionu.

Od loňského jara probíhaly práce na rekonstrukci starého ski areálu v plném proudu tak, aby bylo vše přichystáno na zimní sezónu 2010/2011. To se zdárně podařilo a 18. prosince 2010 byla slavnostně zahájena sezóna a první návštěvníci byli vpuštěni do areálu. Zde na ně čekalo hned několik sjezdovek v celkové délce 7,1 km.

Ski areál Sněžník nabízí vše, co si jen lyžař může přát. Zde se rozhodně nikdo nudit nebude. Areál je postavený tak, že můžete kombinovat různé sjezdovky s různými stupni obtížnosti a vždy vás překvapí, jak je každá jízda jiná. Můžete si užívat jízdu na široké sjezdovce, kde budete točit jeden carvingový oblou za druhým, aniž byste se museli vyhýbat desítkám dalších lyžařů a snowboardistů. Nebo to můžete rozbalit na červeném Béčku, kde je sjezdovka velmi členitá, zábavná a pokaždé si můžete vybrat jinou trasu. Pro odvážlivce je tu i trochu adrenalinová černá sjezdovka, která se řadí mezi nejprudší u nás. Je to prostě paráda. A pokud si myslíte, že budete muset mezi jednotlivými sjezdovkami přejíždět nepohodlími traverzami či dokonce přecházet po svých, tak se mýlíte. Zde jsou spojovací trasy velmi svižné a dá se tam i v rámci možností trochu zablbnout. Pojďte se nyní podívat na jednotlivé sjezdovky.

Největší novinkou ve ski areálu je nově vybudovaná sjezdovka U Slona, na kterou Vás vyveze pohodlná čtyřsedačková lanovka. Sjezdovka je nejširší v areálu (80 m). V horní části je značená jako červená a můžete si tak užít svižnější jízdy a zhruba od poloviny se vezete po modré. I tak, a možná hladně proto, byla sjezdovka U Slona vyhlášena jako nejlepší sjezdovkou v Jeseníkách a Beskydech v anketě iDnes. Pro úplné začátečníky je zde kotvový vlek, který je do půlky sjezdovky U Slona odkud se pohodlnými obloučky dostanete až dolů.

Od horní stanice sjezdovky U Slona se dá mírně se snižující traverzou dostat k dolní stanici lanovky Sněžník. Zde nahradil starý, a ne příliš pohodlný vlek, druhá nově vybudovaná čtyřsedačková lanovka. Po vyjetí nahoru se můžete rozhodnout, jakou sjezdovkou se vydáte dolů. Velmi oblíbenou je červená sjezdovka Béčko. Je 1600 metrů dlouhá a má velmi členitý terén, který hned tak někoho neomrzí. Z mé osobní zkušenosti jí mám nejraději, ale samozřejmě každý dle svého gusta. Další variantou je Áčko, které patří k nejstrmějším tratím u nás a právem má označení černá. V její polovině se ale sjezdovka láme a tak zbytek jízdy je po červené. Asi z poloviny této sjezdovky se dá opět přejet traverzou zpět na sjezdovku U Slona.

V areálu je též skvěle vybavený dětský lyžařský park s lyžařskou školou. Zde mohou děti využít pohyblivý pás v délce 75 m, dětský kolotoč a spoustu dalších zábavných, herních a výukových pomůcek. Děti to v tomto parku ohromě baví a zároveň se i něco naučí. I pro rodiče je zde zázemí v podobě průhledného ski baru, kde se mohou zahřát u čaje a na své ratolesti stále vidí. Další novinkou je unikátní 2,5 km dlouhá sáňkařská drána s nočním provozem, takže pokud chcete zažít trochu adrenalinu tak hurá do toho.

Provozovatelé též během roku pro návštěvníky přichystali různé akce, jako byla např. Valentýnská párty a nebo na závěr sezóny Retro Show, kde jste si mohli užít spoustu zábavy.

Jelikož areál bude dokončen až v roce 2012, jsou některé služby poskytovány pouze provizorně. Ale na příští sezónu bude již vše dobudováno a vy se můžete těšit na skvěle vybavený moderní areál. Už letos v létě se můžete těšit na bobovou dráhu s délkou 1100 metrů, na adrenalinový park s atrakcí Powerfun (pozn. téměř volný pád, který zastaví připevněná lana), lanové centrum, horolezeckou stěnu či horské káry a koloběžky. Jak je vidět, můžete si zde vyzkoušet, co vše zvládnete, něco nového se naučit a ještě si užít zábavu.

Vybudováním tohoto areálu vznikne ucelené středisku s celoročním provozem, které přispěje k většímu zviditelnění oblasti pod Kralickým Sněžníkem a může se tak dále rozvíjet její potenciál. Nejenom že tu vzniklo úžasné zimní středisko pro všechny nadšence zimních sportů, ale též se očekává, že by měla vzrůst návštěvnost i v letních měsících, kdy v minulosti nebyla příliš velká. Vybudováním letního střediska s nabídkou využití různých sportovních a zábavných aktivit, přitáhne více turistů s odlišnými potřebami, jak trávit volný čas, a ne jenom pěší či cyklo turisty, jak tomu bylo v minulosti.

Jelikož jsem pravidelným návštěvníkem a též velkým propagátorem Dolní Moravy, mohu s čistým svědomím konstatovat, že tato modernizace jistě přispěje k velkému zlepšení a nebojím se říci, že až bude středisko kompletně dobudované, tak bude patřit k jedněm z nejlepších. 

 Autor: Šárka Klusáková

 Zdroje:

Hodaň, B., Dohnal, T. (2008). Rekreologie. Olomouc: Univerzita Palackého

Dohnal, T. (2002). Koncepce a metodika systému komunální rekreace na úrovni obce. Olomouc: Univerzita Palackého

www.sneznik.as

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/modernizace-ski-arealu-sneznik-v-dolni-morave/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.