Jízda na minibike jako volnočasová aktivita

Jízda na minibike je stále populárnější volnočasovou aktivitou u nás, která těší děti i dospělé. Společné hobby nadšenců pro tento sport bylo podnětem ke vzniku DDM týmu Minibike Šternberk. Ve spolupráci se Střediskem Motocyklového Sportu Hořice a Auto Moto Klubu Hořice se zabývá přípravou závodních jezdců a pro zájemce z řad dětí od 6 let připravili volnočasový projekt Příprava začínajících jezdců minimoto 40/50 cc. Tým funguje od 1.9.2010 pod záštitou Domu dětí a mládeže Šternberk p.o.. V současné době tým zakládá samostatné občanské sdružení pod názvem Centrum motorových sportů Šternberk a jeho „snem“ je vybudoval vlastní trať.

Pravidelně každou sobotu se konají  tréninkové jízdy. V zimních měsících v Lambordini Kart aréně v Olomouci (motokárová hala), za příznivého počasí se tréninkové jízdy konají na dětském dopravním hřišti DDM ve Šternberku, a to nejméně dvakrát týdně. Bez trati nemůže minibikový sport existovat, jelikož po městě se jezdit nedá a na silnici minibiky nesmějí. Tyto minimotorky nemívají odpružení, proto se hodí spíše jen na opravdu rovné povrchy, neboť každá nerovnost je velmi cítit a může snadno vyústit pádem ze stroje. Být členem týmu neznamená se na malých motocyklech pouze vozit, nutná je údržba strojů a příprava i zajištění tratí. Takže když děti chtějí jezdit, musí si s pomocí rodičů trať s kvalitním povrchem a spoustou ochranných pneumatik zajistit. V současné době má tým 12 členů, z toho 1 dívku, kteří se  pilně  připravují na letošní první závody v Pardubicích dne 23.4.2011.

Cílem této volnočasové aktivity zaměřené na ovládání nejmenšího vyráběného motocyklu je naučit zájemce bezpečného ovládání tohoto stroje se správnými návyky a především dát dětem základy ovládání motocyklu. Děti se na bezpečné výukové dráze naučí, nebo zdokonalí v jízdě pod dohledem zkušených instruktorů s využitím základních tréninkových metod, které jsou aplikovány při výcviku závodních jezdců této kategorie. Co dál, jakmile dítě ovládá základy bezpečné techniky jízdy? Pokud ho tento sport opravdu zaujal, trenéři jezdce připravují již na opravdové závody, které se konají po celé ČR. Nejprve na Hobby závody dle aktuálních předpisů a dále na seriál závodů Mini Moto v rámci Přeboru ČR, kde ti nejlepší mohou získat licenci závodního jezdce AČR.

Co tento projekt nabízí rodičům dětí? Volnočasovou aktivitu bez vysokých vstupních investic s přínosem do budoucnosti. Existuje celá řada levnějších zejména čínských strojů, na kterých se dá ušetřit, ale kvalitou a zpracováním nejsou na takové úrovni jako značkový  minibike. Přinášejí víc problémů a častější poruchy, často jsou nebezpečné pro svého řidiče i pro okolí. Pokud ale máte plány se svou malou motorkou vyjet na závody a radost z jízdy si vychutnat, pak se vyplatí značkový minibike, který sice stojí o něco víc, ale domů si odnášíte plnohodnotný malý stroj. Nejznámější značky jsou Blanenská firma Blata (patří mezi špičku ve svém oboru) a Italská Polini. Pro bezpečnost dětí je třeba také investovat do řádného vybavení jako helmy, chrániče kolen, loktů, páteře, kombinézy, rukavic a vhodné obuvi.

Co je to vlastně minibike?

Minibike je zmenšenou verzí klasických silničních motocyklů, které ovšem bývají poháněny slabším motorem. Původně byly vyráběny jako hračky pro děti, ale zalíbení v něm našly i jejich rodiče. Obvykle mají obsah motoru 49ccm, který může vyvinout rychlost až kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. Ovšem minibiky pro dospělé mohou být vybaveny běžným motorem s velkou koňskou silou. Terénní variantou je minicros, který ovšem není schopen absolvovat stejnou dráhu jako jeho skutečná verze.

     Chcete-li, aby se Vaše dítě věnovalo motocyklovému sportu, je příprava na minibikách ideálním prostředkem pro osvojení nejen stroje, ale i pravidel, atmosféry a sportovní morálky.

Autor: Kotová Kateřina

Zdroj: www.mini-bike.info

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/jizda-na-minibike-jako-volnocasova-aktivita/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.