Hostýnské vrchy a sportovní vyžití

Hostýnské vrchy jsou místem s krásnou přírodou, kde je radost trávit svůj volný čas, kterého máme všichni tak málo. Hostýnky, jak jim místní často říkají, se nachází severně od Zlína. Jsou součástí Karpatského oblouku. Jejich nejvyšším vrcholem je Kelčský Javorník měřící 865 metrů. Dostaly své jméno podle jejich nejvýznamnějšího místa – hoře Svatý Hostýn, která je nejnavštěvovanějším poutním místem v České republice. Až do 4. století př.n.l. toto území osídlovali Keltové. Oblast Hostýnských vrchů byla v roce 1995 vyhlášena přírodním parkem s cílem ochránit ohrožené druhy rostlin a živočichů, které v této oblasti žijí.

Hostýnské vrchy rozhodně nezklamou, ať už se v nich objeví sportovec očekávající terén pro různé druhy sportů, nebo rodina, která si přeje dovolenou v krásném prostředí. Tyto kopce mohou nabídnout řadu kulturních památek. Jsou tu k dispozici významná sportovní a rekreační střediska. Milovníci přírody ocení síť značených tras, stejně tak cyklisti a běžkaři.

V Hostýnských vrších se nachází velké množství historických památek. Část z nich pochází již z původního osídlení Kelty (oppidum na Hostýně). Charakteristické pro tuto oblast zvanou Valašsko jsou chalupy, které můžeme najít zejména v obci Rusava a Rymice. Turistickým lákadlem jsou mnohé zříceniny hradů i technické památky, jako je například vodní nádrž Klauza, která původně sloužila k plavení dřeva na pilu u Rajnochovic.

Nejvýznamnější kulturní památkou je již zmiňovaný Svatý Hostýn, který láká turisty a veřejnost z dalekého okolí. Na vrcholu byl v letech 1721 – 1748 postaven poutní chrám. Jeho autorem je František Antonín z Rottálu. Dalšími zajímavostmi tohoto místa, které mohou poutat pozornost jsou větrná elektrárna na vrcholu, rozhledna a kaple. Důležitou památkou je i křížová cesta Dušana Jurkoviče.

Mezi další skvosty této oblasti patří množství zřícenin středověkých hradů, které ocení při výletech zejména rodiny s dětmi. Nejznámějším z nich je zajisté hrad Lukov, který je v současné době rekonstruován dobrovolníky z Hnutí Brontosaurus.

Hostýnské vrchy patří díky svým podmínkám k atraktivním lokalitám pro cykloturistiku. Kvůli nedostatku asfaltových cest je tato oblast vhodná zejména pro horská kola. Cyklisté v Hostinkách mohou využít možnosti přepravy kol vlakem nebo cyklobusem.

Za zmínku stojí rozhodně i cyklistické závody, které jsou zde již tradičně pořádány. Nejznámější a také nejnáročnější je Drásal, který se letos pojede už 18. rokem. Hlavní trasa začíná v Holešově a vede celými Hostýnskými vrchy i přes jejich nejvyšší vrchol Kelčský Javorník, je dlouhá 115km a její převýšení je 3200m.

Hostýnské vrchy jsou protkány sítí dobře značených turistických tras. Jsou tu budovány i naučné stezky s výchovně vzdělávací funkcí.

Výchozími body pro turisty jsou zpravidla rekreační střediska Troják a Tesák nebo města na úpatí kopců jako je Rusava, Rajnochovice a Bystřice pod Hostýnem. Mezi nejnavštěvovanější místa patří rozhodně poutní místo Svatý Hostýn, dále skalky s výhledem na okolní přírodu (vrch Skalný, Pardus apod.) a mnohé zříceniny hradů.

Mou oblíbenou rekreační činností je geocaching, což je záliba spojující sport, pobyt v přírodě, napětí a překvapení. Stačí mít GPS, najít na internetu souřadnice skrýší a pak už jen hledat „poklady“, které někdo schoval na nějakém významném pěkném místě. Díky geocachingu se můžete dostat na místa, která sice nejsou historicky důležitá, ale mají tzv. genius loci.

Hostýnské vrchy mohu více než doporučit běžkařům. Díky značeným turistickým trasám je tu množství variant na dlouhé i krátké běžecké výlety. Trasy jsou často strojově upravené. Nejfrekventovanější z nich je magistrála Hostýn – Lázy. Její délka je necelých 20 kilometrů, vede po hřebeni, je dobře značená. Výchozí místa jsou dobře přístupná autem.

Tato oblast poslouží dobře i lyžařům, kterým jsou milejší menší střediska v samém středu přírody. Nejvýznamnější lyžařská střediska v Hostýnských vrších jsou Tesák a Troják, do jejichž nabídky patří lyžařská škola, půjčovna sportovního vybavení, ubytování a občerstvení, dále pak střediska v Rusavě a v Rajnochovicích. Využít lze i umělý lyžařský svah ve Zlíně.

Omezením této oblasti je poměrně nízká nadmořská výška, což s sebou nese nestabilní sněhovou pokrývku a nutné umělé zasněžování sjezdovek.

V posledních letech získává na oblibě dogtrekking, což je závod pro pejskaře s jejich psy. Závodit lze v různých kategoriích podle věku a délky trasy. Nejdelší měří 92km, následuje 40 kilometrová a poslední tzv. kočárková je dlouhá do 20km. Značené i neznačené stezky jsou často využívány pro jízdu na koních. V Hostýnských vrších je několik drobných chovatelů koní, kteří nabízejí vyjížďky na koních, popřípadě hipoterapii.

Asi nejvíce sportovců lákájí četné skály, které v Hostinkách můžete najít na každém kroku. Lezecky nejvýznamnější oblasti se nachází poblíž zříceniny hradu Lukova a na vrcholu Skalný u Hostýna. Lukov je z hlediska obtížnosti a velkému množství cest nejvýznamnější lokalitou celé oblasti Moravských pískovců. Mezi další lezecké lokality patří Držkovské skály a skály nad obcí Hošťálková.

Sportovní vyžití v Hostýnských vrších je opravdu pestré. Proto se o dalších sportech, které lze v této oblasti zmíním již jen okrajově. Louky a pole jsou ideálním místem pro ty, kteří rádi sportují ve vzduchu. Mezi oblíbené sporty tady patří hlavně paragliding, let na rogalu, občas i kitting.

Za zmínku stojí i mnohá sportovní centra, která mají ve své nabídce tenis, halové sporty jako volejbal, basketbal, beachvolejbal, plavání.

Nesmím zapomenout na kategorii motosport. V Hostýnských vrších se jezdí jedna část mezinárodního závodu Barum Rally, který má již čtyřicetiletou tradici. Trasa vede z obce Hošťálková přes Troják, Držkovou do Lukova.

Přírodní park Hostýnské vrchy je opravdu kouzelným místem a možná se mi tímto článkem podařilo někoho zlákat k návštěvě.

Autor: Renata Farná

Zdroje:

Janoška, M. Valašsko očima geologa, UP, 2003

Skýpala, V. a Wolf, V. Moravské skály – horolezecký průvodce, 2010

Hostýnské a Vizovické vrchy – turistický průvodce, 1988

www.hm52.cz

www.beskydy.ochranaprirody.cz

http://www.ado.cz/poutni/hostyn.htm

http://hrady-zamky.beskydy.cz/content/zlinsko-hostynske-vrchy-historicke-zajimavosti-zricenina-hradu-obrany-u-chvalcova.aspx

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/04/hostynske-vrchy-a-sportovni-vyziti/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.