Skialpinismus v KRNAP

Co je to Skialpinismus?:

Pro většinu sportovně aktivních jedinců a převážně „zimomilů“ netřeba tento pojem vysvětlovat, avšak najdou se i tací, kteří toto spojení čtou prvně v životě a rádi by se dozvěděli co to vlastně znamená, či ho dokonce vyzkoušeli na vlastní kůži. Skialpinismus je pohyb volným horským terénem, na lyžích s možností výstupu a následné sjíždění plání, žlebů a lesních úseků. Většina vyznavačů tohoto sportu je z řad lyžařů, které již nebaví věčné fronty u vleků a hoblování technicky upravených sjezdovek. Mezi hlavní skialp vybavení patří lyže s vázáním, u něhož  lze uvolnit patu k snadnému stoupání, tulení pásy, které se lepí na skluznici a jež jsou nezbytnou protiskluzovou oporou, speciální boty nastavitelné na sjezd a chůzi a teleskopické hole. K tomuto vybavení však náleží tzv. svatá trojice: lavinový vyhledávač, sonda a lopata.

Co je KRNAP ?:

Stejně jako u předchozího pojmu, bude lepší, když tuto zkratku alespoň stručně vysvětlím. KRNAP, nebo-li Krkonošský národní park je chráněné území v severní části České republiky. Z velké části leží na severozápadu okresu Trutnov, ale zasahuje také do okresu Semily a Jablonec nad Nisou. Sídlem ředitelství správy KRNAP je Vrchlabí, terénní služba sídlí ve Špindlerově Mlýně.

„Posláním národního parku je uchování a zlepšení jeho přírodního prostředí, zejména ochrana či obnova samořídících funkcí přírodních systémů, přísná ochrana volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, zachování typického vzhledu krajiny, naplňování vědeckých a výchovných cílů, jakož i využití území národního parku k ekologicky únosné turistice a rekreaci nezhoršující životní prostředí.“ (Nařízení č. 165/1991 Sb.)

Současně s tím bylo rozhodnuto o rozdělení parku do tří zón – přísná přírodní, řízená přírodní a okrajová. Roku 1992 byly oba národní parky na české i polské straně společně zařazeny do sítě biosférických rezervací UNESCO.

Skialpinismus v KRNAP? :

A konečně se již dostáváme k jádru pudla. Skialpinismus je vázaný na horský terén, kterého máme v naší malé zemi poměrně málo a ten vhodný navíc ve větší míře spadá do ochranného pásma KRNAP,  v němž je volný pohyb na lyžích zakázaný a hrozí zde i vysoká pokuta.

S narůstajícím počtem příznivců tohoto sportu se však loňskou sezónou začalo blýskat na lepší časy. Na základě spolupráce s Horskou službou a Českou asociací horských vůdců (ČAHV) zveřejňuje Správa KRNAP pro letošní sezonu osm skialpinistických tras, které vedou hlavně po turisticky značených cestách, ale také mimo ně. Lyžaři je tak mohou využít pro své túry. Skialpové trasy představují turistické okruhy pro skialpinisty. Jsou to trasy , jež lze kombinovat i s ostatními turisticky značenými trasami a s ostatními cestami a nelesními plochami v 3. a 2. zóně KRNAP. Nejedná se o žádné zážitkové sjezdy do karů ani o slalom mezi stromy, ale o trasy, kde je možné se naučit správně „šlapat“ do kopce, sjíždět a nebo si jen užít pěkný výlet. Jejich vznik se váže na aktivity horských vůdců v Krkonoších, a proto vycházejí hlavně z jejich potřeb.

Jaké trasy to jsou?:  

 

Špindlerův Mlýn a okolí

1. Svatý Petr – výstup po sjezdovce Stoh A – po modré (cesta úbočím Stohu) – Klínové Boudy – po zelené k Chalupě na Rozcestí – dále po červené k Výrovce – sjezd po zelené Dlouhým dolem – Svatý Petr
2. Martinova bouda – po zelené k Labské boudě – po modré sjezd do Labského dolu – Labským dolem po modré k Dvorskému potoku – po pěšině výstup k Patejdlově boudě – po zelené k Martinově boudě
3. Špindlerův Mlýn – po žluté po Dřevařské cestě – bouda U Bílého Labe – po modré (Webrova cesta) údolím Bílého Labe – v závěru odbočení z modré značky (Webrova cesta) k Bílému Labi, přechod a výstup podél toku po levém břehu (při pohledu po proudu) – Luční bouda – po červené Starou Bucharovou cestou k Tetřevímu žlabu – po vrstevnicové svážnici do Hrazeného dolu – žlabem podél Hrazeného potoka – Dlouhý důl – po zelené do Svatého Petra
4. Medvědí koleno – po zelené k Medvědí boudě – po žluté na Brádlerovy Boudy – po modré směr Ptačí kameny – necelý 1 km pěšina pod Moravskou boudu – sjezd po žluté k Davidově boudě – Školní cestou po modré buď k Medvědí boudě a po zelené do Medvědího kolene, nebo šikmo vzhůru 150 m výstup na Brádlerovy Boudy .

 

Pec pod Sněžkou a okolí

5. Pec pod Sněžkou – po červené výstup do Modrého dolu – zimní tyčovaná cesta Modrým dolem k Výrovce – po zelené přes Richtrovy Boudy sjezd – Pec pod Sněžkou (varianta s odbočkou na červenou na rozcestí u Richtrových Bud do Zeleného dolu nebo na červenou Železnou stezku).

6. Pec pod Sněžkou – po modré do Obřího dolu, výstup do sedla pod bývalou Obří boudou – po červené přes vrchol Sněžky – dolů po žluté k horní stanici lanovky na Růžové hoře – sjezd průsekem pod lanovkou – dolní stanice lanovky – po žluté na zelenou do Bukového údolí – Pec pod Sněžkou.

 

Rokytnice nad Jizerou a okolí

7. Rokytnice nad Jizerou – výstup podél potoka v Liščím Doupěti – napojení na žlutou značku (Vlčí cesta) – Okružní cesta – sjezd průsekem U Vlka – Vrata – napojení na trasy KČT
8. Hoření Domky – výstup po modré sjezdovce – dále po modré značce na rozcestí Zadní Plech – po žluté na Krakonošovu snídani – po modré (Harrachovou cestou) výstup na rozcestí U Čtyř pánů – po zelené (České cestě) – Růženčina zahrádka – po červené do Kotelského sedla – varianta 1: tyčovaná cesta – Lysá hora – po sjezdovkách sjezd do Rokytnice nad Jizerou, varianta 2: po červené sjezd na Dvoračky, odtud sjezd po značených cestách do Rokytnice nad Jizerou nebo přes Vlčí hřeben.

Uvedené trasy jsou povoleny pouze na zkušební dobu od 2010–2012 a Správa KRNAP bude monitorovat dodržování podmínek uvedených v opatření obecné povahy.

Autor: Ondřej Nesvadba

Zdroje:

Dohnal, T., (2002). Koncepce a metodika systému komunální rekreace na úrovni obce. Univerzita Palackého v Olomouci.

wikipedie.cz

krnap.cz

 

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/skialpinismus-v-krnap/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.