Rekreace a volný čas v Rožnově pod Radhoštěm

Kdo někdy navštívil Valašsko, neměl by zapomenout na malebné městečko Rožnov pod Radhoštěm, které svou polohou pod horami a klimatickými podmínkami plně vyhovuje našich celoročním aktivitám v přírodě i mimo ni a nabízí návštěvníkům široké spektrum možností k trávení volného času. Již v minulosti byl Rožnov vyhledávaným místem k léčení dýchacích obtíží a nacházely se zde významné lázně, do kterých se sjížděli lidé z celé Evropy. Mnoho z nich se v Rožnově vyléčilo a zároveň získalo novou energii k životu. Můžeme říct, že i dnes patří Rožnov pod Radhoštěm k vyhledávaným místům k rekreaci.

Sportovní vyžití nabízí v létě tenisové kurty v rožnovském parku, venkovní koupaliště poblíž hotelu Eroplán, kde je v blízkosti autokemp Rožnov i zábavné centrum GIBON PARK přinášející návštěvníkům lanové atrakce a fun nebo teambuildingové programy. Pro příznivce lezení v Rožnově najdeme i umělou horolezeckou stěnu. Poblíž těchto areálů se klikatí cyklostezka kolem Rožnovské Bečvy, která byla dostavěna v minulém roce a spojuje okolní vesnice i města v Mikroregionu Rožnovsko. V budoucnu by se měla dále rozšířit a propojit další obce v jednu síť cyklostezek. Zajímavostí je, že plynule navazuje na další aktivity v přírodě, zejména turistiku. Rožnov pod Radhoštěm má jedinečnou přírodu a mnoho vzácných druhů rostlin i živočichů, takže při našich toulkách máme co objevovat. Jednoduše sesedneme z kola a vydáme se po bývalých lázeňských stezkách kolem Valašského muzea v přírodě nebo po Naučné stezce Hradisko, která nám přibližuje nejen přírodní bohatství tohoto města, ale také historii rožnovského hradu. Jelikož pracuji ve Středisku volného času a zabývám se možnostmi naplnění pohybových i vzdělávacích aktivit v přírodě, podílel jsem se i na výstavbě a realizaci této naučné stezky. NS Hradisko nás také zavede k jízdárně se stejným názvem HRADISKO, kde najdeme ubytování ve stylovém penzionu i možnosti jízdy na koních s dětmi či kurzy western ridingu, showmanshipu apod. Pro turistické a cykloturistické aktivity je Rožnov pod Radhoštěm rovněž výchozím místem na Pustevny s nepřehlédnutými stavbami Maměnka a Libušín od architekta Dušana Jurkoviče a bájnou horu Radhošť s kaplí sv. Cyrila a Metoděje.

V zimním období je Rožnov vyhledávaným místem k lyžování i dalším aktivitám. Kolem města najdeme běžkařské trasy, které nejsou upravené, ale vedou v okolí centra města a mohou je využít méně zkušení lyžaři. Pro větší zážitek z lyžování se necháme vyvést autobusem na Pustevny a můžeme na upravených běžkařských stopách dojet až zpátky do Rožnova přes chatu Mír či opačným směrem na Horní Bečvu, kde mineme horskou chatu Martiňák. Tady i na Pustevnách mají svůj ráj milovníci sjezdového lyžování. Zimní krajina CHKO Beskydy, ve které se Rožnov nachází, může přinést i romantické výlety na sněžnicích při západech slunce. Pokud nemáme lyžování příliš rádi, můžeme zavítat na zimní stadion na Bučiskách a bruslit nebo využít dalších zastřešených areálů – bazénu k celoročnímu plavání a tenisové haly.

V Rožnově pod Radhoštěm najdeme také mnoho organizací a spolků, které všem návštěvníkům připravují aktivity ve volném čase. Bohatou nabídku služeb nabízí zejména Středisko volného času. Pravidelná i příležitostná činnost SVČ je přizpůsobena pro široké věkové spektrum v Mikroregionu Rožnovsko. Na své si tak přijdou jak děti, tak i dospělí. V místním Českém svazu ochránců přírody Radhošť si můžete objednat nebo domluvit odborné exkurze do místní přírody či zajímavé přednášky. Různorodé zážitkové programy a balíčky má pro návštěvníky Rožnova připraveno Valašské království s.r.o. Můžete si zde vyzkoušet paragliding, bowling, šerm nebo jiné adrenalinové sporty. Valašské muzeum v přírodě nabízí celoroční bohatý kulturní a vzdělávací program. Po náročných denních aktivitám můžete využít nabídky T-klubu kulturní agentury a shlédnout řadu koncertů, divadel a jiných zajímavých akci nebo si prostě v klidu sednout do hospůdky na rožnovské pivo Radhošť a využít nově otevřených rožnovských Pivních lázní na regeneraci svého těla.

V Rožnově pod Radhoštěm najde každý návštěvník spoustu možností k realizaci svého volného času i rekreace a jistě se zde bude rád vracet. Přijeďte i vy do Rožnova pod Radhoštěm – srdce Valašska.

 Autor: Michal Šulgan

Použitá literatura:

 (1)     Hodaň, B., Dohnal, T.: Rekreologie. UP Olomouc, 2008

(2)     www.roznov.cz

(3)     Pávková, J. a kol.: Pedagogika volného času. Portál, 2002

 Fotografie: František Šulgan, www.cyklostezkabecva.com, www.roznov.cz , www.hradisko.cz, www.zimnistadionroznov.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/rekreace-a-volny-cas-v-roznove-pod-radhostem/

1 komentář

    • tomáš hlobil on 20.2.2011 at 00:33
    • Reakce

    Pěkná prezentace, rád Váš region navštívím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.