Fajtův kopec a jeho využití při realizaci volného času

Na Vysočině je spousta krásných míst, které mají co nabídnout a kde se pořád něco děje. Nedaleko  mé rodné vesnice se nachází město Velké Meziříčí. Ti co jezdí po dálnici D1 možná vědí a kdo ne, možná si vzpomene na Ladovskou zimu od Jaromíra Nohavice.
Právě nedaleko D1 u Velkého Meziříčí se tyčí Fajtův kopec. Nadmořská výška kopce je 550 metů a délka svahu 350 metrů s převýšením 70 metrů. Pro někoho malý kopec pro jiné obávaný vrch. Tento kopec však nabízí nepřeberné možnosti – je dobře dostupný, lze zde parkovat, v zimě se zasněžuje, je osvětlený a má vlek.

V zimních měsících zde SKI Klub Velké Meziříčí provozu vlek, který je v provozu od 9 do 21 hodin. Pravidelně se zde konají i některé ze závodů Poháru Vysočina – vždy alespoň jeden na sněhu a jeden na trávě. Letos v únoru se na Fajtově kopci koná III. ročník lyžařského přeboru škol kraje Vysočina (15. a 16.2) a Český pohár MASTERS 2011 (26.2.) Na Fajtově kopci se nezapomíná ani na snowboardisty. V provozu je snowpark, takže i snowboardisté si příjdou na své. U dětí sklízí velký úspěch maškarní ples na lyžích, jímž se uzavírá lyžařská sezóna.

A kdo by radši vyrazil na běžky, i na toho ve Velkém Meziříčí pamatují. Pokud je dostatek sněhu, udržuje SKI Klub za spolu účasti města Velké Meziříčí dvě běžecké tratě:

1.Fajtův kopec – Ambrožné – Ronov (délka tratě cca 15km)
2. Balinské údolí – Uhřínov (délka tratě cca 15km)

A pokud vás přepadne hlad či žízeň, můžete se občerstvit v blízké restauraci, která nabízí i ubytování v 1 až 6ti lůžkových pokojích. V provozu je po celý rok a nabízí i prostory pro pořádání nejrůznějších společenských akcí – svateb, oslav, večírků.. V letním období je rodičům s dětmi k dispozici hrací koutek s trampolínou.

Nově byl na Fajtově kopci otevřen skibar rakouského typu. Díky tomu si můžete v zimě dopřát občerstvení přímo na svahu.

A až sníh sleze můžete vytáhnout kola. Tedy pokud si na to troufnete. V květnu 2009 byl za účelem letního provozu Ski areálu Fajtův kopec zbudován Horsefeathers bikepark Fajtův kopec. Bikepark disponuje lyžařským vlekem, který vás vytáhne zpět nahoru. V provozu je 8 tratí.

V létě, při určitých akcích, je možné vyzkoušet na kopci i tříkolky a koloběžky.
Další aktivitou v areálu je tradiční velkomeziříčská drakiáda, na níž vždy vystupují zajímoví hosté. Na podzim roku 2011 to bude již 17. ročník. Soutěží se v několika kategoriích s volbou nejkrásnějšího (nejzajímavějšího, nejlétavějšího…) draka. Zajištěna je doprava z města na kopec,  občerstvení a pestrý program.

Nejste-li příznivci adrenalinových ani zimních sportů, můžete navštivit ve Velkém Meziříčí některou z památek, zajít v létě na koupaliště nebo se vydat po některé z mnoha turistických tras či cyklotras a poznat tak přírodní a kulturní krásy okolí.
TIP pro běžce: V nesměřském údolí proběhne o víkendu 11. a 12. čevna 2011 mistrovství ČR v orientačním běhu na krátké trati.

Autor: Martina Janečková

Zdroje:

http://www.skivm.cz/

http://www.mestovm.cz/

http://dolekop.com/clanek/2025-horsefeathers-bikepark-fajtuv-kopec

http://velke-mezirici.ceskehory.cz/okoli/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/02/fajtuv-kopec-a-jeho-vyuziti-pri-realizaci-volneho-casu/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.