Volný čas v Uničově

Město Uničov patřící mezi královská města Moravy bylo založeno okol roku 1213 Markrabětem Vladislavem Jindřichem, to roku 1223 potvrdil i jeho bratr král Přemysl Otakar I. Od této doby město zažilo spoustu změn a rozkvětu a může se tak pyšnit svou historií.

 Chloubou města Uničova je Masarykovo náměstí s Radnicí pseudorenesančního stylu, která tvoří jeho centrum. Poblíž Masarykova náměstí se nachází náměstí Kostelní s kostelem Nanebevzetí Panny Marie. Mezi další historické památky, které jsou v blízkosti centra patří kašny s Neptunem a Orlem, Mariánský sloup, Medelská brána, kostel Povýšení sv. Kříže, městská šatlava a Vodní branka, která dnes slouží jako městské muzeum, kde najdeme stálou expozici historie Uničova. Všechny tyto památky jsou veřejnosti přístupné.

Další zlom v historii města nastal roku 1948. Rozvoj strojírenského průmyslu a výstavba továrny, zajistila městu nové pracovní příležitosti a nové obyvatele. Město se rozrůstalo, postavilo se zde kino, fotbalový i zimní stadion, koupaliště a minigolf. Uničov je průmyslovým městem, ale nemusí se za to stydět.

V poslední době Uničov procházel rozsáhlými rekonstrukcemi, městské koupaliště dostalo novou podobu, je zde i krytý bazén, který je využíván i k hodinám aqua-aerobiku, nové náměstí a spoustu dalšího.

Svou polohou Uničov nabízí široké a bohaté sportovní vyžití. Nachází se v těsné blízkosti Litovelského pomoraví a úpatí Nízkého Jeseníku. Turistické i cykloturistické výlety po blízkém i širokém okolí, jsou jistě zajímavé a vždy můžete nalézt a zavítat na nová místa.  

Cykloturistické stezky jsou v posledních letech hodně rozšiřovány a dokonce Uničov získal za tyto úpravy i ocenění Škoda auto, v rámci soutěže Cesty městy. Díky cyklostezkám se můžete městem i mimo něj pohybovat bezpečněji, věnovat se například i in-line bruslení a běhu.

Fotbal, hokejbal, hokej, tenis, házená, volejbal a další týmové sporty, všem těmto aktivitám Uničov poskytne zázemí. Je zde několik tělocvičen, kde se tyto sporty dají provozovat a v prostorách Průmyslové školy a Gymnázia se nachází lezecké stěny.   Horolezectví se můžete věnovat i na Bradle a na lezci známém a velmi oblíbeném Rabštejně.

Uničov nepatří, se svou nadmořskou výškou 250-ti m.n.m., k nijak vysokým oblastem, ale věnovat se tu můžete nejen běžeckému, ale i sjezdovému lyžování v klidné chatařské oblasti Paseka Karlov, kde je svah s pomou, ta leží v 600-stech m.n.m.

Jezdecká stáj En-Voque nabízí vyjížďky na koních. Další stáj je o 3 km dále v areálu Arctic Park, ten nabízí široké služby i s ubytováním a také například i skiring. Ve zdejším okolí na Vás dýchne už Jesenický vzduch a jako byste se ocitli na konci světa, ideální místo pro relaxaci.

Dlouho jsem hledal co Uničovu vytknout, snad jen některé veřejné prostory v jednotlivých obytných oblastech, úprava dětských hřišť, ale na to se pamatuje v plánech na rok 2011, se kterými jsem se již také seznámil. Co bych dále mohl vytknout, je nevyužitá plocha bývalých kalištních jam, které zbyly po bývalém cukrovaru. Tento nevyužitý prostor by se jistě dal využít.

Nečekejme a nenechme se ,,jen překvapit“ tím, co za nás jiní vymyslí. Pohyb nám dává svobodu, odpočinek, relaxaci, energii…

Autor: Bronislav Chromý, Fakulta tělesné kultury v Olomouci, Rekreologie PVČ

Použité zdroje:

1/ www.unicov.cz

2/ Hodaň, B., Dohnal, T.: Rekreologie, UP Olomouc, 2008

3/ Jan Micka: fotoarchiv, 2010

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/volny-cas-v-unicove/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.