Snowboarding

Je tu zima a sní přišel sníh. Nadšenci do zimních sportů vyrážejí na hory si užít co to jen jde. Ať jsou to běžky, lyže, snowblady, boby a nebo snowboard, heslo zní „Pořádne si to užít“.

A o čem je vlastně snowboarding ? Je to zimní sport provozovaný na sněhu, podobný lyžování, ale především letním sportům skateboardingu a surfu. Je provozován na snowboardu- prkně pevně připnutém k oběma nohám jezdce. Od roku 1998 je dokonce součástí zimních olympijských her. V posledních dvou desetiletích se stal snowboarding nejdynamičtějším, nejprogresivnějším a rozvíjejícím se zimním sportem. Pro mladé je to určitý životní postoj a styl. Pro mě osobně je to relaxování a odreagování se od všedních pracovních dní.

Kde se tento sport vlastně vzal ?

Snowboarding je na světě díky skupince šílených surfařů, kteří přemýšleli, co dělat v zimě. Psal se rok 1965 a Sherman Poppen tento problém vyřešil – provázkem spojil dvě lyže a tím vytvořil první model snowboardu, zvaný „snurfer“, protože jízda na něm se podobala spíše surfování na vodě. Protože toto náčiní nemělo ostré hrany, mohlo se jezdit pouze po měkkém a čerstvém sněhu. To po čase přestalo stačit, a tak Jake Burton dosavadnímu „prknu“ přidal vázání a v roce 1977 založil firmu na výrobu snowboardů. Mezi další důležité osobnosti tohoto odvětví patří především Tom Sims společně s Chuckem Barfootem, kteří zavedením laminátové konstrukce s dřevěným jádrem a ocelových hran umožnily jízdu na tvrdém sněhu.

 

 

Snowboard a jeho využití

Na snowboardu se stojí bokem, proto jízda silně připomíná surfování na vlnách nebo jízdu na skateboardu. Skateboarding byl předchůdce snowboardingu, snowboarding se z něj tedy vyvinul, a tak mají mnohé společné. Podstatou samotné jízdy je klouzání na sněhu pomocí prkna, na kterém tedy stojí jezdec bokem do směru jízdy, obě nohy jsou připevněny k prknu pomocí vázání, které je namontováno v kosém úhlu k podélné ose prkna. Tento sport je bohužel možné provozovat bohužel pouze v zimě když je sníh, takže pokud si chceme zajezdit i v létě musíme odcestovat na Aljašku a nebo si najít letní obdobu snowboardu např. vodní surf nebo již zmiňovaný skateboard. Ale i tak je snowboarding nenahraditelný.

Podle snowboardových dovedností a zaměření můžeme rozlišovat několik druhů snowboardového vyžití. A to rekreační a závodní (extrémní) snowboarding. Je mnoho způsobů a každý si najde ten svůj který mu vyhovuje. Buďto pojedete po upravená sjezdovce poklidnou jizdou a nebo vjedete do lesa na freeride do prašanu. Záleží ovšem na typu snowboardu a technice ježdění.

Rekreační snowboarding

Většinou bereme snowboarding jako aktivní odpočinek nebo jako rekreační sport. Úplně nám stačí, ktyž se naučíme základní techniky jízdy, oblouků, skoků a triků, aby jsme mohli vyrazit na sjezdovku nebo do snowparku. Děláme to pro dobrý pocit a pro zábavu.

I v rekreačním snowboardingu rozlišujeme několik základních oblastí

  • FreeRide
  • FreeStyle
  • FreeCarve
  • Splitboarding

Závodní (extremní) snowboarding

V této kategorii jsou už lidé, nadšenci, „snowboarďáci“ profesionálové, kteří pokud získají sponzory, tak snowboardu zasvětí celý svůj život. Současné snowboardové soutěžní disciplíny jsou:

  • alpské disciplíny: slalom, paralelní slalom, paralelní obří slalom, obří slalom, super-G
  • freestylové disciplíny: U-rampa (half-pipe), slopestyle, big air, quater pipe, rails
  • snowboardcross (bordercross): Velmi divácky atraktivní disciplína, kdy se na trať, plnou překážek a nebezpečně úzkých míst, pustí čtyři závodníci.

So let’s ride 😉

Autor: Marie Rubišarová

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2011/01/snowboarding/

1 komentář

    • Miloš on 22.1.2011 at 21:57
    • Reakce

    Děkuji za stručné seznámení se snowboardingem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.