Nový balneopark v Jeseníku

Dne 26. Srpna 2010 byl nad areálem Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku otevřen nový Balneopark. Tento balneopark je v dnešní době světové unikum. Jediné  podobné zařízení se nachází pouze v lázních Werishoven v Německu.   Balneopark se nachází ve svahu nad lázněmi za léčebným domem Priessnitz a je přístupný nejen pro pacienty lázní, ale i pro širokou veřejnost.  Je koncipován jako „vodní zahrada“, kterou prochází potok  napájený  z přepadu vodárny, který před vybudováním balneoparku bez užitku volně otékal. Balneoparkem prochází stezka z jednotlivými zastaveními sloužících k hydroterapii a relaxaci. U jednotlivých zastavení se nachází informační cedule s podrobnými pokyny, jak postupovat, aby byl léčebný efekt co nejlepší.

V balneoparku najdeme:

  • Bazének s výškou hladiny 60 cm pro koupel dolních končetin a dvě žulové vany pro koupel horních končetin.

    

     

      

   

   

   

   

   

  • Priessnitzovu lavičku, která slouží ke komíhání dolních končetin ve volné vodě.

   

   

      

   

   

    

     

   

  • Priessnitzovy střiky, kdy se jedná se celkem o 4 trysky vždy dvě naproti sobě ve výšce 75 cm (pro oblast hýždí a dolních končetin) a ve výšce 120 cm (pro ramena, záda a horní končetiny).

       

   

   

   

   

   

   

   

  • Priessnitzova sprcha, kdy se jedná o přírodní sprchu se studenou pramenitou vodou.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Dále jsou v Balneoparku vybudovány terasy pro slunění, odpočinek i cvičení. Další objekty v podobě vodopádu a vodních ploch, které nejsou určeny k hydroterapii zde slouží ke zpříjemnění pobytu v parku. Balneopark je také ideálním výchozím bodem naučné stezky Vincenze Priessnize a mnoha dalších turistických tras. V širokém okolí se nachází 88 pramenů a pomníčků postavených různými lidmi z celé Evropy jako poděkování Priessnitzovi za léčbu.

Vybudováním balneoparku byla obnovena tradice léčebných procesů v podobě léčebných procedur v přírodě, kterou zde provozoval zakladatel lázní Vincenz Priessnitz již v roce 1819. Vincenz Priessnitz léčil nemocné především čerstvým vzduchem, studenou vodou, pohybem a úpravou životosprávy.

Balneopark vznikl v rámci společného projektu partnerů Společnosti Vincenze Priessnitze a polských Glucholaz. Realizace projektu si vyžádal 17,5 miliónu korun a byla spolufinancována Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013.

Balneopark je určen pro všechny věkové skupiny a lze v něm  příjemně  strávit volný čas. Balneopark plní funkci prožitkovou, regenerační a rozvíjecí. Jedinec zde může buď trávit volní čas aktivně hydroterapií a nebo pouhou relaxací na dřevěné terase pro slunění. Je ideálním místem pro zotavení těla, osvěžení mysli, spojené se zdravým v podobě hydroterapie. Pro zdatnější je balneopark výborným výchozím bodem pro turistiku. Pro rodiny s dětmi se v blízkosti balneoparku nachází dětské hřiště a menší volně přístupný park s nízkými lanovými překážkami. Celý venkovní areál Priessnitzových lázní včetně balneoparku je zdarma volně přístupný široké veřejnosti, tak že nezatíží návštěvníky po ekonomické stránce.

Dle mého názoru byla vybudováním balneoparku naplněna Evropská deklarace urbanistických práv. Vstup do parku je povolen všem osobám bez ohledu věku, jejich schopnostem nebo příjmu. Balneopark slouží k podpoře fyzického a psychického zdraví člověka.

Realizace balneoparku byla dle mého názoru dosti finančně náročná, ale vzhledem k svému pestrému a dlouhodobému využití pro širokou veřejnost byla správnou volbou. Balneopark by mohl být úspěšným příkladem pro realizace dalších zařízení sloužících pro příjemné trávení volného času.

Autor: Jan Herman

 Zdroje:

Miloš Kočka, Alois Kubík Vincenz Priessnitz – Světový přírodní léčitel. 1. Vyd. Štíty: Veduta,2006

Hodáň, Dohnal  Rekreologie. 1. vyd. Olomouc: Hanex, 2005.  ISBN 80-85783-48-7

 http: www.priessnitz.cz

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/12/novy-balneopark-v-jeseniku/

4 komentáře

Přeskočit k formuláři pro komentář

    • tomáš hlobil on 17.1.2011 at 00:35
    • Reakce

    Super novinka. Hned jak bude tepleji, tak to s Čabou otestuji.

    • Jan Choc on 20.5.2013 at 22:35
    • Reakce

    Výstavba balneoparku se mi moc líbí. Vypadá to jako super tip na výlet. Dále se mi líbí propojení parku s turistickou stezkou, lanovými překážkámi i hřištěm. Snad se dalších takových zařízení, či aspoň podobných dočkáme i v budoucnu.

    • Barbora Procházková REK on 4.6.2013 at 20:44
    • Reakce

    Pro mne je balneopark naprostou novinkou, určitě chci takové místo v budoucnu navštívit. Tento projekt mě velice nadchnul a jsem pro, aby se financovali takovéto projekty, namísto zbytečných nákupních center, kterých je přespíliš. Tento park může navštívit opravdu celá rodina, kde vyžití najdou všichni. Výborný nápad spojit hřiště, lanové centrum s nízkými překážkami, turistickou trasou a balneoparkem. Více podobných zařízení v naší republice, je jich pomálu.

    • Marie Ptáčková on 29.4.2016 at 10:09
    • Reakce

    Prosím o bližší informace, plánujeme zájezd seniorů  do Jeseníků . Můžete mi, prosím, sdělit jaký čas máme plánovat na projití Balneoparkem v lázních? Těšíme se. Děkuji za odpověď MP.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.