Evropská Unie podpořila nesmyslný projekt

VRBNO POD PRADĚDEM – Chcete vybudovat pískoviště v poušti za peníze nás všech? Máte šanci. Podobně hloupý projekt totiž podpořila letos Evropská Unie ve Vrbně pod Pradědem. Městu v srdci krásných lesnatých Jeseníků uvolnila přes 11 milionů korun na vybudování lesoparku v centru města.

Úředníci, kteří schvalují dotace z fondů Evropské Unie potvrdili, že nemají představu o tom, kam jimi uvolněné prostředky míří. Díky neuvážlivosti expertů se nyní radují ve Vrbně pod Pradědem, kde v centru města budují se starého lesíku lesopark. „Asi si nevšimli, že jsou všude kolem krásné a zdravé lesy, plné lesních pěšin a stezek. Kdyby raději podpořili vznik cyklotras, které by pomohly rozvoji turistického ruchu,“ posteskl si místní rodák Petr Janík.

Turisté se diví

Nad vznikajícím lesoparkem kroutí hlavami i samotní turisté. „Kdyby si lesopark vybudovali v Praze, nebo Brně, tak bych se nedivila. Ale to, že vzniká tady, je jako kdyby Unie podpořila africké země tak, že jim v pouštích postaví pískoviště pro děti,“ řekla Jarmila Kuchařová z Českých Budějovic.

Místní domorodci se snažili vzniku lesoparku zabránit. Zahradním architektům vysvětlovali, že ve chvíli, kdy vykácí část lesíku, se stane ze zbytku stromů větrolam. „Nikdo nám nevěřil a vysmívali se nám. Experti byli arogantní,“ řekl muž bydlící v sousedství parku.

Vítr zničil park

První podzimní vichr vyvrátil ve vznikajícím parku 12 stromů a několik dalších jich poškodil. „Bylo štěstí, že se tady v tom nečase nikdo neprocházel, jinak by si lesopark vyžádal první lidské oběti,“ konstatoval Petr Janík.

Zda se bude muset vykácet i zbytek stromů zatím není jasné. Celý areál nyní zkoumají dendrologové a experti. Ti rozhodnou, zda bude možné si hrát a odpočívat mezi přestárlými jehličnany.

Vedení obce projekt podporuje

Starostka města Helena Kudelová o parku mluví v dobrém. „Než mít v centru města starý a neudržovaný les, tak je lesopark určitě kvalitnějším řešením,“ konstatovala šéfka města.

To, že se uprostřed lesů postavil lesopark jí divné nepřišlo. „Paní starostka tvrdí, že nejde o naše peníze. Já si myslím, že jde o peníze nás všech Evropanů. Kdyby tady raději opravili a znovuotevřeli koupaliště. Vždyť k vodě to mají lidi z hor nejméně dvacet kilometrů,“ zakončil Janík.

Lesopark ve Vrbně pod Pradědem poničil první silnější vítr. Experti přitom tvrdili, že stromy vydrží.

Autor: Jiří Krušina

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/12/evropska-unie-podporila-nesmyslny-projekt/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.