Budoshow 2010

Dne 21.11.2010 mělo město Brno opět tu čest hostit již 13. ročník největší přehlídky bojových umění v ČR – zvaný BUDOSHOW 2010. Nová hala ve Vodově ulici přivítala přes dva tisíce diváků, kteří měli možnost v téměř tříhodinovém vystoupení shlédnout ukázky různých bojových umění a stylů.

Postupně se představily – JUJUTSU, ukázka Policie ČR,  TAEKWON-DO, KUNG FU, FISFO, KOBODU, KARATE, KRAV MAGA, KENDO, HWARANG DO, AIKIDO, KICK BOX, MUSADO a CAPOEIRA.

 

Moderátorem Budoshow pro letošní rok byl po předchůdcích jako Leoš Mareš, Patrik Hezucký, Martin Dejdar či duu Suchánek-Genzer zvolen Ondřej Vetchý. Možná málokdo ví, že Ondra se bojovým uměním věnuje již více než 25 let. Jeho doménou je judo, ve kterém dosáhl mistrovského stupně 2. dan, ale vyzkoušel i box, taekwon-do a full contact. V již zmíněném judu zápasil v první lize a dokonce vyhrál MČR v družstvech! Jeho nejlepším individuálním umístěním bylo třetí místo na MČR.

 

Jak sám uvedl při slavnostním zahájení celé Budoshow – moderování takové události je pro něho spíše věcí srdeční než-li pracovní. Zpočátku byla dokonce i na takovém „ostříleném borcovi“ jako je on znát menší nervozita. Ta však rázem opadla při jeho demonstraci a pěkné ukázce juda, kdy všem přítomným ukázal, že opravdu umí.

 

       

Postupně se divákům představilo dalších patnáct stylů bojových umění, za účasti šesti zahraničních mistrů, jejichž dovednosti a exhibice doslova braly dech a  byly téměř na hranici lidských možností. Za zmínku určitě stojí představitel jujutsu – Johny Lenskens z Belgie (8. dan). Vrcholem jeho ukázky bylo ohnutí železné tyče, kdy si jeden konec zapřel o svůj krk a druhý mu drželi jeho žáci. Následně i se zapřenou tyčí  přišel ke svým žákům a prut ohnul!

 

Velice působivá byla ukázka taekwon-do a jejich přerážecích technik, kdy ani jedna cihla a deska nezůstala celá.

 

Vedle poměrně známých bojových umění se představily i bojové systémy, které používají speciální policejní a armádní jednotky.

 

FISFO – Federal International Systems Forces de l’Ordre – v překladu Mezinárodní systém pro zásahové jednotky – zde prezentoval Stanislav Gazdík, který má za sebou 15 let Cizinecké legie a to v nejelitnější jednotce světa Groupe Commandos Parachutistes. Za svou dynamickou ukázku v podobě krátkého příběhu, sklidil společně se svým týmem velký potlesk publika.

 

Vrcholem celého odpoledne byla ukázka mistra Raffi Livena z Izraele. Tento držitel 10. danu v Krav Maga dokázal opravdu neuvěřitelné věci. Jedním úderem usekl hrdla tří pivních lahví a  rychlostí svého úderu dokázal dokonce rozdrtit cihlu, kterou si v druhé ruce sám držel! Následně se pokusil zlomit světový rekord, kdy měl za deset sekund holení překopnout stejný počet dřevěných kulatin. Raffimu se vzhledem k jeho zranění z předchozího dne podařilo překopnout pouze šest kulatin, což ale stačilo na zapsání rekordu českého.

Každá z ukázek měla své kouzlo a byla svým způsobem jedinečná. Celá akce proběhla pod záštitou primátora města Brna Romana Onderky, za podpory Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Myšlenkou celého projektu je, aby se široká veřejnost seznámila s různými styly bojových umění a udělala si přehled o rozdílech mezi nimi. Dle mého názoru je dosah této již tradiční akce mnohem širší, nemluvě o sportovně-kulturním zážitku, který lidem každoročně přináší. Na jednom místě se setkávají lidé z oblastí kulturního i politického života, z podnikatelského sektoru, mistři bojových umění z různých zemí a představitelé nejúspěšnějších sportovních klubů. Tím pojítkem mezi všemi jsou bojové sporty a umění.

 

Ruku v ruce s bojovými uměními jde také etiketa, slušnost, tolerance, úcta ke starším, tradice, prostě věci, které se bohužel z dnešní uspěchané doby pomalu vytrácí a to zejména u mladé generace. Nehledě na stále se zvyšující počty obézních osob a co hůř dětí, kterým chybí jakákoliv sportovní aktivita. S tím jsou samozřejmě spojeny i následné zdravotní problémy.

Možná právě bojová umění a další akce podobné Budoshow v Brně mohou mnohé inspirovat a navést tím správným směrem. Bojové sporty a umění mohou být zajímavou možností volnočasové pohybové aktivity nejenom pro děti a dospělé, ale i pro starší občany. Každý si zde může najít své – od zlepšení fyzické kondice, přes schopnost umět ubránit sebe a své blízké v dnešní nejisté době, až po příznivé zdravotní účinky. Stačí jen začít… 🙂

Autor: Marian Komrska

Použité zdroje:

http://www.budoshow.com

http://www.o-d-g.eu/

fotografie – Martin Kocourek

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/11/budoshow-2010/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.