Rozvoj města Jeseník – výstavba Wellness centra

Město Jeseník se nachází na severu Moravy v těsném sousedství s Polskem a je známé především lázeňstvím. Rozvoj města je postaven na cestovním ruchu a drobném podnikání. Celý region je charakteristickým centrem pro odpočinek, relaxaci, které využívají kromě českých i polští a němečtí turisté. Město si vytvořilo čtyři hlavní cíle na období 2008-2010: I: Podnikání, konkurenceschopnost a zaměstnanost, II: Kvalita života a životního prostředí, III: Veřejná správa, IV: Dopravní infrastruktura. Z konkrétnějších bodů do oblasti sportu a rekreace patří Aktivita I.5.7: Wellness centrum, Aktivita I.5.9: Vybudování golfového hřiště Za Podjezdem, Aktivita II.3.2: Sportovní infrastruktura, Aktivita IV.1.9: Infrastruktura pro in-line, Aktivita IV.3.1: Jeseník – město pro cyklisty: koncepce rozvoje cyklistické dopravy ve městě a okolí, Aktivita IV.3.2: Jeseník – implementace koncepce rozvoje cyklistické dopravy ve městě a okolí.

 K letním lákadlům a atrakcím jakékoliv rekreační destinace patří vodní plochy a možnosti koupání. V Jeseníku je provozováno městské koupaliště, které díky klimatickým podmínkám je provozováno jen několik týdnů v roce. Navíc chybí ohřev vody a rekonstrukce přečerpávající čistící stanice. I další atrakce, které by sem přilákaly populaci. Již mnoho let se spekuluje o rekonstrukci a v posledních letech se vážně mluví o výstavbě Jesenického wellness centra s plaveckým bazénem, plážovými hřišti, tobogánem a dalšími atrakcemi. Součástí by měly být i služby typu: masáže, sauny, solária, relaxační aktivity,… Hlavními důvody této výstavby jsou nutná rekonstrukce stávajícího koupaliště, zvýšení cestovního ruchu, vybudování jedinečné atraktivity, která není široko daleko. V loňském roce bylo podobné centrum otevřeno v Olomouci, která leží ale více jak 100 km daleko. Na Dlouhých Stráních a ve Velkých Losinách připravují podobné projekty, proto je zde stěžejní čas, jelikož je zřejmé, že dotace od kraje může dostat pouze jeden podobný projekt.

 

 

 Celková stavba měla původně stát necelých 300 miliónů korun, ovšem v dnešní době se cena již přehoupla přes tuto hranici. Roční náklady na provoz areálu jsou 30 miliónů korun za rok. Doufaná dotace z kraje by měla být 90 miliónů korun, ale bohužel v letošním čtení ji na kraji nebylo přiklepnuto s požadavky na dokázání životaschopnosti projektu. Město si přitom nechalo zpracovat už tři analýzy a podle nich je tento projekt životaschopný.  

 V první fází by se jednalo o výstavbu pouze budovy s bazénem, vodními atrakcemi, tobogánem a restaurací. Venkovní areál s bazénem, hřišti, saunami,… by byl postaven později. O celkovou schopnost splácet dluh, tvrdí starosta Jeseníku Petr Procházka, město starost nemá. Jednak vlastní spoustu bytů, které postupně chce rozprodávat. Další možností je prodej hotelu Slovan, nákupního centra Alkron,

Celý region má velký potenciál a právě aquapark by mohl zvýšit prestiž a zvýšit návštěvnost turistů do této bohem obdarované krajiny plné krásné přírody.

 Zdroj: Kulíšek, J., Závěšický, J. (2008). Akční plán rozvoje v období 2008 až 2013. Jeseník: Město Jeseník.

Autor: Stanislav Orel

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/05/rozvoj-mesta-jesenik-vystavba-wellness-centra/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.