Druhá akce Pražanů a Pražanek za MHD

Pozvánka na akci Ne turniketůmObčanská iniciativa Pražané a Pražanky za MHD se nespokojila se slibně se rozvíjející diskusí na svém webu a již necelé dva měsíce po své první akci přichází s dalším informačně-protestním setkáním. Akce nazvaná NE turniketům se bude konat tuto neděli, 16. května, od 15 do 16 hodin na stanici metra Nádraží Holešovice u výstupu směrem k tramvajím – a Auto*Mat ji opět podporuje a doporučuje Vaší pozornosti.

Bariéry pro cestování MHD je třeba snižovat, nikoli rozšiřovat, tím spíš za situace, kdy se Dopravní podnik dlouhodobě potýká s takovým nedostatkem financí, že opakovaně zvažuje rušení či omezování spojů. Tři a půl miliardy korun, jež by mělo stát jen zavedení systému, by bylo určitě lépe využít přednostně na modernizaci zastaralých a hlučných tramvajových tratí, budování bezbariérových přístupů do pražského metra nebo obnovu vozového parku.

Pražané a Pražanky za MHD zformulovali osm důvodů, proč by bylo zavádění turniketů minimálně v navrhované podobě a v této chvíli chybou, a poslali je v dopise primátoru Pavlu Bémovi, radnímu za dopravu Radovanu Šteinerovi a řediteli DP Martinu Dvořákovi. K prohlášení se připojil i Auto*Mat (stejně jako další nevládní organizace, Iuridicum Remedium a Pražské matky) – a věříme, že se nám společně podaří odložit rozhodnutí až do doby, kdy o projektu proběhne podrobnější veřejná debata.

Na nedělní akci bude možnost vyzkoušet si průchod turnikety se zavazadly (například s kolem) či bez, na vozíčku, s kočárkem atd., které má ověřit jejich propustnost a poukázat na možné problémy; na programu je dále prohlášení a petiční akce proti turniketům a veřejná diskuse o zavedení turniketů v pražském metru. Máte-li v čas, přijďte se podívat…

Více informací:

web Pražanů a Pražanek za MHD
skupina a událost na Facebooku

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/05/druha-akce-prazanu-a-prazanek-za-mhd/