Jak přeŽÍT ve městě, aneb návod na kvalitnější život?

          Na tuto otázku asi nenalezneme jednoduchou odpověď. Ani návod na pár řádků, které mám nyní k dispozici, nepostačí k úspěšnému obsahovému naplnění. Kvalitní život je během na dlouhou trať, je o zdravém životním stylu, o komplexním přístupu k životu. Jeho cílem není dožití určité věkové hranice, ale prožití života na takové úrovni, abychom se při chůzi do třetího patra nemuseli zastavovat, protože nám síly nestačí, abychom mohli se svými dětmi popř. vnoučaty na brusle, abychom nechodili každý měsíc po doktorech a neplatili farmaceutickým firmám za léky, ale místo toho si mohli dovolit na bazén či na rekreaci s rodinou.

            Máte strach z létání, dopravních nehod, rakoviny, prasečí chřipky či globálního oteplování? Ano, tyto hrozby jsou problémem. Některých se dotýkají více, jiných méně. To, že nejvíce lidí na světě zemře na nemoci srdce a cév už ale ví málokdo a málokoho taky tento fakt šokuje, stejně jako hromadná nehoda na D1, jako pád BOEING 737. Co když je zde mnohem větší hrozba, která se dotýká každého z nás, ať je nám 30, 40, 50 nebo X let? Pojďme se vrátit o něco zpět.

            Člověk je svým způsobem života minimálně 50 tisíc let zvyklý lovit a sbírat potravu, tu sháněl téměř celé dny po rozsáhlých územích Země, za potravou ale musel „po svých“. Dnes tomu tak není, ale člověk je pořád na takový způsob života adaptován. Společnost se ohromně vyvíjela a šla obrovský kus kupředu, nebo zpět? Shlukujeme se ve svých obydlích na co nejmenším prostoru, čemuž říkáme města, přes den pracujeme převážně v sedě, přitom jsme pořád předurčeni ke shánění potravy. Aha, tady je ten problém: NEDOSTATEK POHYBU, ŠPATNÁ STRAVA, STRES.

            Co ale s tím, vždyť za to můžou geny? Ne tak úplně, vždyť je to tak jednoduché, ale přitom zatraceně těžké. Pravidelný, déletrvající POHYB (minimálně 30 minut), nemusíš hned do posilovny, věnuj se tomu, co tě baví (plavání, delší procházky, kolo, běžky, brusle, důležitá je pravidelnost). Vyvaruj se STRESU. Vím, že si řekneš: „Snad si nemyslí, že dám výpověď.“ Samozřejmě, že ne, ale šáhněme si do svědomí, že ne vždy řešíme problémy adekvátním způsobem. Problém je, že organizmus se stále chová jako v pravěku, kdy stres znamenal ohrožení života a člověk v tomto případě musel mobilizovat veškeré své síly a buď utéct nebo bojovat. Dnes už ale při každém stresu nebojujeme nebo neutíkáme a energie, která se nahromadí, se nutně musí někde projevit (obyčejně jako tuk v těle: ucpává cévy, obaluje orgány, apod.) a zaděláváme si na infarkt. ZDRAVÁ STRAVA, která nám např. onen tuk z cév bude naopak odvádět (omega3,6 mastné kyseliny, které jsou v mořských rybách), omezení tuků, sladkostí, fast foodů (kde jsou jídla kalorickými bombami, tuto energii my ale všechnu nespotřebujeme, ta se nám pochopitelně uloží ve formě tuků).

            Zkrátka a dobře: KOLIK POTRAVY SNÍM, TOLIK JÍ MUSÍM VYDAT!

Jednoduchá rovnice, ke které přidáme PRAVIDELNÝ POHYB a riziko neinfekčního onemocnění (cukrovka, obezita, srdečně-cévní nemoci aj.) se značně sníží a můžu spokojeně žít další roky i desetiletí.

Na závěr několik podložených faktů, které Vás možná přesvědčí změnit životní styl.

Jaký je vliv pohybu na zdraví?

  • Dobrá nálada, pocit štěstí (endorfiny), zvyšuje sebevědomí
  • Zvyšuje paměť
  • Vyrovnanost, odolnost vůči stresu
  • Vyšší sexuální výkonnost
  • Prevence osteoporózy
  • Ztráty tuku
  • Zvyšuje pevnost a pružnost kloubů, ohebnost, sílu, vytrvalost
  • Podporuje krevní oběh a vnitřní orgány
  • Potlačuje abstinenční příznaky (pomáhá přestat kouřit)
  • Usnadňuje porod, aktivním matkám se rodí zdravější děti
  • Prodlužuje délku života

 

            Komu ani tyto argumenty nepřijdou dostatečnou motivací, tak přináším pohled pro praktické čtenáře. Česká republika není natolik vyspělým státem, aby se problematikou finančních ztrát v důsledku neaktivních obyvatel zajímala, ale např. v Anglii byly ztráty v důsledku pohybově neaktivních lidí vyčísleny na 8,2 mld. £ ročně (zdravotnictví, předčasná úmrtí, absence v práci) a kolik to stálo jednotlivce ani nemluvím. Věřím, že každý z nás by tyto zbytečně promrhané peníze dokázal investovat smysluplněji.

            No nic,  beru vodítko a jdu se vyvenčit se svým psem, ať udělám něco pro své zdraví a ulehčím státní kase.  

Zdroje:

Kalman M., Hamřík Z., Pavelka J., Podpora pohybové aktivity pro odbornou veřejnost

Silbernagl S., Despopoulos A., Atlas fyziologie člověka

Autor: David Baštan

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/05/jak-prezit-ve-meste-aneb-navod-na-kvalitnejsi-zivot/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.