Prahu ovládne „nákladní“ cyklojízda. Na kole pojede čajovna, chléb i hudba

PRAHA – Pojízdná čajovna, hudební aparát, tahač jachty nebo prostě velký přepravní vozík. I takto upravená jízdní kola můžete spatřit tento čtvrtek 22. dubna v ulicích Prahy. Unikátní modely představí jarní cyklojízda, startující v 18 hodin z náměstí Jiřího z Poděbrad. K vidění bude dánské kolo Christiania i domácí prototypy. Organizátoři chtějí ukázat, že kolo není jen sportovním náčiním a dopravním prostředkem, ale také pomocníkem pro přepravu nákladů a při podnikání. Jízdy se zúčastní dánský velvyslanec, podpoří ji také Fórum 50 % a Česká ženská lobby. Po jízdě čeká účastníky kulturní program v libeňské Hale C.

„Kolo se skvěle hodí pro velké nákupy, převážení dětí nebo i menší stěhování. Pokud nechcete tahat těžké věci na zádech ani se obtěžovat s autem, jsou městská a nákladní kola ideální alternativou,“ říká Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat. „Praze s jejími permanentními dopravními zácpami by určitě pomohlo, kdyby někteří živnostníci používali kola namísto aut. Již dnes jsou nejrychlejšími kurýry v Praze poslíčkové na kolech,“ uvažuje Křivohlávek.

Jarní nákladní cyklojízda se koná ve spolupráci s Velvyslanectvím Dánského království v ČR. Dánsko má co nabídnout. Speciální modely nákladních kol z Kodaně a jiných měst jsou vyhlášené a lidé je běžně používají. Řada z těchto kol se představí i na cyklojízdě. Zúčastní se jí i dánský velvyslanec, a to na tříkolce Christiania Bike s nákladem dánského chleba.

„Jízdu na kole mám rád. Je pro mě zdravější a často i rychlejší než doprava autem. Nesnáším dopravní zácpy. Zároveň mě jízda na kole dělá šťastnějším. Jsem v bližším kontaktu s lidmi okolo, umožňuje mi to více si odpočinout, než když se musím soustředit na řízení auta,“ říká dánský velvyslanec Ole E. Moesby. „Jízda na kole je dobrá jak pro lidi, tak pro životní prostředí. Svou účastí na cyklojízdě chci upozornit na Dánsko jako na národ cyklistů. Jsem šťastný, že mohu touto cestou přiblížit lidem v České republice naše zkušenosti s městskou cyklistikou,“ dodává.

Vedle modelů dánských nákladních kol se na pražské cyklojízdě představí některé další speciality, například kolo Gazelle s místy pro dvě děti, kolo Kona s obří pojízdnou brašnou nejen pro kutily, vozíky Azub a kola CityBikes nebo Ekolo.cz a elektrokolo A2B s řešením pro každodenní cestování.

Jarní cyklojízdu podporuje Fórum 50 % a Česká ženská lobby. „Kvalita ovzduší a otázky rovnosti žen a mužů spolu souvisí. Například tím, že se na rozhodování o tématech týkajících se životního prostředí, dopravy či územního plánu budou ve větší míře podílet také ženy tak, aby jejich životní zkušenosti a potřeby byly zastoupeny v přijatých rozhodnutích. V Radě hlavního města Prahy dnes není ani jedna žena,“ upozorňuje zástupkyně obou organizací Michaela Appeltová.

Po cyklojízdě čeká na její účastníky doprovodný kulturní program v Hale C v Libni. Připraveny jsou projekce dokumentárních filmů s cyklistickou tématikou, výstava dánských nákladních a městských kol „Sny na kolech“, koncert Terezie Palkové, divadelní performance či koncert kapely Pankix. Večer zakončí DJ Tobiáš Jirous s taneční hudbou.

Podrobnosti

1) Vše o jarní cyklojízdě

na webu cyklojízdy.cz

Kolo není kratochvíle. Kolo je dříč na vaší straně.

Start jarní cyklojízdy: čtvrtek 22. dubna v 18 hodin, náměstí Jiřího z Poděbrad

Zakončení jízdy: Hala C, Drahobejlova 15, Praha 9 – Libeň (metro Českomoravská)
http://www.kulturajinak.com/clanek-hala-c/

Program v Hale C:

18:00 zahájení projekce filmů a spotů s ekologickou tématikou

výstava nákladních a městských kol ve spolupráci s dánskou ambasádou

20:00 koncert Terezie Palkové / http://www.tereziepalkova.cz/

20:45 divadelní performance Johany Švarcové a Tomáše Jeřábka

21:00 kapela PANKIX / http://www.pankix.cz/

22:00 – 23:00 DJ Tobiáš Jirous

Co dále uvidíte: infostánky pořadatelských a spřátelených organizací, jídlo, pití, bar, čajovna…

Parkování kol zajištěno.

Více informací:
http://www.auto-mat.cz/2010/04/velka-jarni-cyklojizda-a-sny-na-kolech-jiz-tento-ctvrtek/

2) Jaká kola také uvidíte na nákladní cyklojízdě?

Dánská nákladní a městská kola: http://www.ambprag.um.dk/en/menu/TheEmbassy/DreamsOnWheels/
Gazelle: http://www.gazelle-bikes.cz/products/cabby-unisex-/
Kona: http://www.kona.cz/kolo/68/ute
Elektrokolo A2B firmy Ultramotor: http://ultramotor.com/cz
Vozíky Azub: http://www.azub.cz/CZ/ostatni-voziky/

3) Souhrnné informace o nákladních kolech na severu Prahounakole.cz

http://www.prahounakole.cz/2010/01/17/nakladaky-i-kola-s-dlouhym-ocasem/
http://www.prahounakole.cz/2010/02/01/nakladaky-ii-kola-s-krabicemi/
http://www.prahounakole.cz/2010/02/11/nakladaky-iii-trikolky-pro-deti/

Přímý odkaz na tento článek: https://www.vemeste.cz/2010/04/prahu-ovladne-%e2%80%9enakladni%e2%80%9c-cyklojizda-na-kole-pojede-cajovna-chleb-i-hudba/